În Monitorul Oficial nr. 195 din 20 martie a.c. a fost publicată Decizia nr. 562/2014 a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii privind procedura de selecţie pentru acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de televiziune.
În extras
Art. 1
(1) Prezenta decizie are ca obiect adoptarea regulilor privind desfăşurarea procedurii de selecţie pentru acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de televiziune, denumite în continuare licenţe.
(2) Acordarea licenţelor se realizează prin intermediul procedurilor prevăzute de art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 86/2014 privind acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de televiziune.
Art. 2
(1) Drepturile de utilizare a frecvenţelor radio ce urmează a fi acordate prin procedură de selecţie competitivă sunt structurate după cum urmează:
a) o licenţă naţională în banda UHF (Ultra High Frequency), conform criteriilor determinate în cadrul pct. 3.2.1 din Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 403/2013, denumită în continuare Strategia;
b) 4 licenţe naţionale
(2) ANCOM poate acorda, ulterior procedurilor de selecţie prevăzute la alin. (1), şi licenţe regionale/locale, conform prevederilor pct. 3.2.5 din Strategie, în funcţie de posibilităţile tehnice rezultate ca urmare a asignării drepturilor de utilizare acordate la nivel naţional.
(3) Anterior organizării procedurii de selecţie pentru acordarea licenţelor regionale/locale, ANCOM va face cunoscute regiunile/localităţile pentru care pot fi acordate drepturi de utilizare.
Art. 3
La procedura de selecţie nu pot participa persoane care fac parte din acelaşi grup de firme; noţiunea de „grup“ are înţelesul stabilit, pentru scopurile controlului concentrărilor economice, de Instrucţiunile privind conceptele de concentrare economică, întreprindere implicată, funcţionare deplină şi cifră de afaceri, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 386/2010.
Art. 4
În vederea organizării procedurii de selecţie, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, denumită în continuare ANCOM, va elabora un caiet de sarcini, document ce va conţine cel puţin următoarele elemente:
a) cerinţele pe care ofertanţii trebuie să le îndeplinească pentru a fi consideraţi eligibili;
b) condiţiile tehnice de utilizare a benzilor de frecvente ce urmează a fi acordate prin procedura de selecţie, inclusiv eventuale restricţii;
c) obligaţiile pe care participanţii trebuie să şi le asume în cazul în care vor fi declaraţi câştigători ai procedurii de selecţie;
d) descrierea formatului procedurii de selecţie;
e) descrierea mecanismului de licitare;
f) reguli privind independenţa şi comportamentul participanţilor şi confidenţialitatea informaţiilor;
g) sancţiunile aplicabile în caz de nerespectare a regulilor;
h) dispoziţii privind modificarea, suspendarea sau anularea procedurii de selecţie.
Art. 5
Procedura de selecţie competitivă se desfăşoară în următoarele etape:
a) etapa de depunere a candidaturilor;
b) etapa de calificare;
c) etapa principală (etapa de licitaţie);
d) etapa de înmânare a licenţelor.
Art. 6
(1) În etapa de depunere a candidaturilor, participanţii trebuie să întocmească şi să depună un dosar având conţinutul şi cerinţele de formă stabilite prin caietul de sarcini. Se admite depunerea unui singur dosar de candidatură.
(2) Depunerea dosarului de candidatură este condiţionată de acceptarea termenilor şi condiţiilor prevăzute în legislaţia de specialitate adoptată, în prezenta decizie, precum şi în caietul de sarcini întocmit pentru procedura de selecţie competitivă.
(3) Dosarul de candidatură depus de fiecare persoană interesată va include, pe lângă oferta financiară iniţială, şi declaraţia de acceptare a termenilor şi condiţiilor prevăzute la alin. (2).