În Monitorul Oficial nr. 106 din 12 februarie a.c. a fost publicată Decizia nr. 53/2014 a Consiliului pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile privind adoptarea Regulamentului intern al Comisiei de disciplină a Consiliului pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile.
În extras
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Prezentul regulament reglementează modul de organizare şi de funcţionare, componenţa, atribuţiile, modul de sesizare şi procedura de lucru a Comisiei de disciplină a Consiliului pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile (CSIPPC).
Potrivit art. 55 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2008 privind auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate şi supravegherea în interes public a profesiei contabile, aprobată cu modificări prin Legea nr. 278/2008, cu modificările şi completările ulterioare (OUG nr. 90/2008), în cadrul CSIPPC se constituie şi funcţionează Comisia de disciplină.
Consiliul superior al CSIPPC aprobă Regulamentul intern al Comisiei de disciplină, potrivit art. 56 şi art. 69 lit. g) din OUG nr. 90/2008.
Comisia de disciplină este o structură deliberativă, fără personalitate juridică, independentă în exercitarea atribuţiilor ce îi revin.
Potrivit art. 73 alin. (4) din OUG nr. 90/2008, Comisia de disciplină este compusă din 5 membri, cu pregătire juridică sau economică, astfel:
a) un reprezentant desemnat de Ministerul Justiţiei;
b) un reprezentant desemnat de Ministerul Finanţelor Publice;
c) un reprezentant desemnat de Autoritatea de Supraveghere Financiară;
d) un reprezentant al Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR), desemnat de Consiliul CAFR;
e) un reprezentant al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), desemnat de Consiliul superior al CECCAR.
(1) Potrivit art. 73 alin. (6) din OUG nr. 90/2008, mandatul membrilor Comisiei de disciplină este de 3 ani, cu drept de reînnoire a acestuia o singură dată.
(2) Potrivit art. 73 alin. (7) şi (9) din OUG nr. 90/2008, Comisia de disciplină este condusă de un preşedinte ales dintre reprezentanţii instituţiilor în Comisia de disciplină, cu o majoritate simplă din numărul membrilor acesteia.
(3) Potrivit art. 69 lit. f) din OUG nr. 90/2008, la propunerea membrilor Comisiei de disciplină, Consiliul superior al CSIPPC numeşte, prin act administrativ individual, preşedintele Comisiei de disciplină, ales dintre membrii acesteia în condiţiile prevăzute la alin. (2).
(1) Cheltuielile necesare desfăşurării activităţii Comisiei de disciplină, inclusiv cheltuielile de deplasare a membrilor comisiei cu domiciliul în afara municipiului Bucureşti, se suportă de către CSIPPC.
(2) Secretariatul Comisiei de disciplină se asigură de către Compartimentul servicii interne şi financiar contabil din cadrul CSIPPC şi este coordonat de un secretar cu pregătire juridică.
(3) Programarea şedinţelor şi organizarea evidenţelor şi a activităţilor cu caracter administrativ ale Comisiei de disciplină sunt în sarcina preşedintelui, prin secretariatul prevăzut la alin. (2).
(4) Şedinţele Comisiei de disciplină nu sunt publice, iar lucrările şedinţei se consemnează într-un proces-verbal de şedinţă, prin grija secretariatului comisiei.
(5) Procesele-verbale şi deciziile emise de Comisia de disciplină se semnează de membrii prezenţi la dezbateri, respectiv la vot, precum şi de secretarul comisiei. Toate celelalte acte emise de Comisia de disciplină sunt semnate de preşedintele comisiei.
CAPITOLUL II
Activitatea şi atribuţiile Comisiei de disciplină
(1) Potrivit art. 32 alin. (1) teza I din OUG nr. 90/2008, CAFR, sub supravegherea CSIPPC, este autoritatea competentă care instituie sisteme eficiente de investigaţii şi sancţiuni pentru a detecta, a corecta şi a preveni efectuarea necorespunzătoare a auditului statutar de către membrii acesteia.
(2) Potrivit art. 32 alin. (1) teza a II-a din OUG nr. 90/2008, CSIPPC este autoritatea competentă care instituie sisteme eficiente de investigaţii şi sancţiuni pentru a detecta, a corecta şi a preveni efectuarea necorespunzătoare a auditului statutar de către membri ai Consiliului CAFR sau alţi membri aleşi în structurile de conducere ale CAFR.
(3) Potrivit art. 56 din OUG nr. 90/2008, punerea în practică a procedurilor disciplinare şi de sancţionare referitoare la abaterile de la legislaţia şi practica auditului statutar se realizează prin Comisia de disciplină.
(4) Potrivit art. 73 alin. (1) din OUG nr. 90/2008, Comisia de disciplină este structura de investigaţie şi disciplină pentru auditorii statutari şi firmele de audit din România.
(5) Potrivit art. 73 alin. (2) din OUG nr. 90/2008, Comisia de disciplină emite decizii şi impune sancţiuni în conformitate cu prevederile prezentului regulament.
(6) Potrivit art. 73 alin. (3) din OUG nr. 90/2008, Comisia de disciplină este responsabilă cu administrarea şi derularea procedurilor de reclamaţie şi disciplină în domeniul activităţii de audit statutar.
(7) Potrivit art. 73 alin. (15) din OUG nr. 90/2008, Comisia de disciplină investighează abaterile săvârşite de membrii Consiliului CAFR sau de alţi membri aleşi în structurile de conducere ale CAFR.
(8) Potrivit art. 811alin. (5) din OUG nr. 90/2008, Comisia de disciplină investighează abaterile săvârşite de membrii organelor de conducere ale CECCAR, ale filialelor acestuia, precum şi de membrii Comisiei superioare de disciplină a CECCAR.
(9) Încadrarea unei fapte ca fiind abatere disciplinară, precum şi individualizarea sancţiunii disciplinare sunt de competenţa exclusivă a Comisiei de disciplină.
(1) Procedura disciplinară are la bază următoarele principii:
a) prezumţia de nevinovăţie, conform căruia persoana reclamată este considerată nevinovată pentru fapta sesizată ca abatere disciplinară Comisiei de disciplină, atât timp cât vinovăţia sa nu a fost dovedită;
b) garantarea dreptului la apărare, conform căruia persoana în cauză are dreptul de a fi audiată, de a prezenta dovezi în apărarea sa şi de a fi asistată sau reprezentată de un apărător ales în condiţiile legii, pe parcursul procedurii de cercetare disciplinară;
c) proporţionalitatea, conform căruia trebuie respectat un raport corect între gravitatea abaterii disciplinare, circumstanţele săvârşirii acesteia şi sancţiunea disciplinară propusă să fie aplicată;
d) legalitatea sancţiunii, conform căruia Comisia de disciplină nu poate aplica decât sancţiunile disciplinare prevăzute de lege şi cu respectarea condiţiilor/termenelor prevăzute de lege;
e) unicitatea sancţiunii, conform căruia pentru o abatere disciplinară nu se poate aplica decât o singură sancţiune disciplinară;
f) celeritatea procedurii, care presupune obligaţia Comisiei de disciplină de a proceda fără întârziere la soluţionarea cauzei, cu respectarea drepturilor persoanelor implicate şi procedurilor prevăzute de lege şi de prezentul regulament;
g) contradictorialitatea, care presupune asigurarea posibilităţii persoanelor aflate pe poziţii divergente, de a se exprima cu privire la orice act sau fapt care are legătură cu abaterea disciplinară pentru care a fost sesizată Comisia de disciplină.
(2) Procedura disciplinară se declanşează în momentul în care se înregistrează o sesizare, o plângere, o reclamaţie (denumite, în continuare, sesizare) şi se desfăşoară în limitele şi raportat la obiectul sesizării.
(3) Competenţele Comisiei de disciplină se realizează prin exercitarea de către membrii comisiei a atribuţiilor care le revin, cu respectarea principiilor enumerate la alin. (1).
(1) Atribuţiile Comisiei de disciplină sunt:
a) administrative;
b) funcţionale.
(2) Comisia de disciplină are următoarele atribuţii administrative:
a) alege preşedintele Comisiei de disciplină, în condiţiile OUG nr. 90/2008;
b) primeşte sesizările şi înscrisurile care îi sunt adresate, după ce au fost înregistrate de secretariatul Comisiei de disciplină;
c) aprobă Regulamentul intern al Comisiei de disciplină, printr-o majoritate de 66% din numărul total al membrilor comisiei, potrivit art. 73 alin. (8) din OUG nr. 90/2008.
(3) Comisia de disciplină are următoarele atribuţii funcţionale:
a) efectuează procedura disciplinară prevăzută la cap. III;
b) decide, după caz, aplicarea unei sancţiuni disciplinare, respingerea sesizării sau clasarea cauzei, în conformitate cu prevederile OUG nr. 90/2008 şi ale prezentului regulament;
c) pentru îndeplinirea atribuţiilor sale, ori de câte ori este necesar, comisia colaborează cu CAFR, potrivit art. 73 alin. (14) din OUG nr. 90/2008;
d) pentru îndeplinirea atribuţiilor sale, comisia solicită informaţii CECCAR, ori de câte ori este necesar, potrivit art. 811alin. (7) din OUG nr. 90/2008.
Potrivit art. 73 alin. (9) din OUG nr. 90/2008, hotărârile Comisiei de disciplină se iau cu o majoritate simplă a membrilor prezenţi, cu condiţia ca minimum 3 membri să fie prezenţi. În cazul egalităţii voturilor, preşedintele are votul hotărâtor.