In MO 633/2012 a fost publicat Ordinul 97/2012 pentru modificarea si completarea Instructiunilor privind activitatea legislativa si de asistenta juridica in Ministerul Apararii Nationale, aprobate prin Ordinul 75/2009.
(Georgiana Matache, Editor Infolegal)
Dintre principalele modificări ale Ordinului 97/2012 menţionăm:
Consilierul juridic stagiar îşi desfăşoară activitatea coordonat de un consilier juridic îndrumător din Ministerul Apărării Naţionale, acesta din urmă fiind fie şeful structurii juridice în care consilierul juridic stagiar este încadrat, fie consilierul juridic definitiv cu funcţia cea mai înaltă din garnizoană, cu excepţia consilierilor juridici cu atribuţii pe linie procesuală. Coordonarea activităţii consilierului juridic stagiar cu atribuţii pe linie procesuală se realizează potrivit dispoziţiei şefului Direcţiei.
Consilierii juridici din Ministerul Apărării Naţionale, indiferent de structura în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, sunt coordonaţi din punct de vedere profesional de Direcţie, în condiţiile stabilite prin dispoziţie a şefului acesteia.
Consilierul juridic stagiar împuternicit poate pune concluzii la judecătorii şi la tribunale ca instanţe de fond, la organele de urmărire penală, precum şi la celelalte organe cu activitate jurisdicţională. Consilierul juridic definitiv împuternicit poate pune concluzii la instanţele judecătoreşti de toate gradele, la organele de urmărire penală, precum şi la toate organele cu activitate jurisdicţională.
Cererile de chemare în judecată, cele pentru exercitarea căilor de atac, recunoaşterile privitoare la drepturile în judecată, renunţările, iniţierea sau acceptarea procedurilor de mediere ori de arbitraj, precum şi propunerile pentru tranzacţii se depun sub semnătura conducătorului persoanei juridice reprezentate.
Consilierii juridici cu atribuţii pe linie procesuală solicită direct, în scris, comandanţilor/şefilor unităţilor militare, indiferent de eşalon, informaţii, puncte de vedere, înscrisuri, precum şi orice alte mijloace de probă deţinute de unităţile militare, iar comandanţii/şefii acestora sunt obligaţi să le pună la dispoziţie până la termenul indicat.
Comandanţii/Şefii unităţilor militare sunt obligaţi să transmită de îndată consilierului juridic cu atribuţii pe linie procesuală în a cărui zonă de responsabilitate teritorială se află unitatea militară în cauză toate actele de procedură comunicate de organele de urmărire penală, instanţele de judecată sau executorii judecătoreşti, după caz. Executarea hotărârilor judecătoreşti este obligaţia unităţilor militare reprezentate în proces.
Întâmpinările, cererile reconvenţionale, cele pentru exercitarea căilor de atac, ordinare şi extraordinare, altele decât recursul în interesul legii, precum şi orice alte acte procesuale prevăzute de lege vor fi înaintate instanţelor de judecată, sub semnătura şefului Direcţiei sau a consilierilor juridici cu atribuţii pe linie procesuală împuterniciţi.
Renunţarea la drepturile aflate în litigiu şi la judecată, precum şi la căile de atac exercitate se aprobă de către ministrul apărării naţionale, la propunerea motivată a şefului Direcţiei.
Neexercitarea căilor de atac se aprobă de către şeful Direcţiei, la propunerea consilierului juridic cu atribuţii pe linie procesuală împuternicit în cauză, înaintată ierarhic.
Sursa: Infolegal