In M. Of. 237/2012 a fost publicat ORDINUL Nr. 359/2012 privind criteriile de inregistrare si declarare a nou-nascutului.


MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

ORDIN Nr. 359/2012 privind criteriile de înregistrare şi declarare a nou-născutului
M.Of. nr. 237 din 9.4.2012

Văzând Referatul de aprobare nr. R.L. 2.935/2012 al Direcţiei asistenţă medicală şi politici publice de sănătate,

având în vedere:

– Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificările ulterioare;

– Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

– Ordinul ministrului sănătăţii nr. 326/2009 privind înfiinţarea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi a Comisiei naţionale de transparenţă, cu modificările şi completările ulterioare;

– Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul sănătăţii emite următorul ordin:

Nou-născutul viu

Art. 1
Produsul de concepţie expulzat sau extras complet din organismul matern, indiferent de durata amenoreei ori vârsta de gestaţie, este declarat născut viu dacă prezintă după expulzie sau extragere unul dintre următoarele semne de viaţă: respiraţie spontană, activitate cardiacă (pulsaţii ale cordonului ombilical) ori contracţia voluntară a unui muşchi.

Art. 2
(1) Acesta va fi înregistrat ca nou-născut viu în registrul de naşteri al unităţii în care s-a produs naşterea, imediat după expulzie, de către medicul de specialitate obstetricăginecologie care a asistat, a supravegheat sau a constatat naşterea, dacă vârsta gestaţională este mai mare de 24 de săptămâni.

(2) Produsul de concepţie expulzat la o vârstă gestaţională mai mică de 24 de săptămâni care prezintă semne de viaţă va beneficia de îngrijiri de terapie intensivă neonatală şi va fi înregistrat într-un registru special pentru aceste cazuri, după care la împlinirea vârstei de 24 de săptămâni de gestaţie, va fi înregistrat în registrul de naşteri.

Art. 3
Pentru nou-născutul viu se completează foaia de observaţie clinică a nou-născutului.

Fătul născut mort

Art. 4
(1) Produsul de concepţie fără semne de viaţă expulzat din organismul matern după vârsta de gestaţie de 28 de săptămâni este declarat făt născut mort.

(2) Acesta se înregistrează ca făt născut mort în registrul de naşteri de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care a asistat sau a supravegheat naşterea.

Art. 5
Expulzia din organismul matern a unui produs de concepţie fără semne de viaţă înainte de vârsta gestaţională de 28 de săptămâni este declarată şi înregistrată ca avort.

Art. 6
Pentru fătul născut mort nu se completează foaia de observaţie clinică a nou-născutului.

Art. 7
Părinţii unui făt născut mort sau decedat ulterior naşterii au dreptul de a opta pentru incinerarea ori înhumarea acestuia. Modelul de formular pentru exprimarea acestei opţiuni este prezentat în anexa care face parte integrantă din prezentul ordm.

Întocmirea certificatului medical constatator al naşterii

Art. 8
Certificatul medical constatator al naşterii se eliberează în termen de 24 de ore de la naştere. Răspunderea pentru îndeplinirea acestei obligaţii revine medicului care a asistat, a supravegheat sau a constatat naşterea, iar când acesta nu îşi poate îndeplini obligaţiile, medicului şef de secţie obstetrică-ginecologie.

Art. 9
Certificatul medical constatator al naşterii, atât pentru nou-născutul viu, cât şi pentru fătul născut mort, se întocmeşte pe formularul-tip, care va trebui să poarte număr de înregistrare, data completării, data certă a naşterii, sigiliul/ştampila unităţii sanitare emitente, semnătura şi parafa medicului obstetrician care a asistat, a supravegheat sau a constatat naşterea.

Art. 10
La întocmirea certificatului medical constatator al fătului născut mort nu se completează rubricile „prenumele“, „cetăţenia“ şi „codul numeric personal“, iar în rubrica „din care rezultă că s-a născut un copil ……….“ se înscrie cuvântul „mort“.

Art. 11
În situaţia în care un nou-născut viu a decedat şi naşterea nu a fost încă înregistrată la momentul decesului, se înregistrează mai întâi naşterea şi se întocmeşte certificatul medical constatator al născutului viu, apoi se întocmeşte certificatul medical constatator al decesului.

Art. 12
În cazul în care naşterea completă (inclusiv expulzia placentei) are loc în afara unei unităţi sanitare, asistată sau nu de către personal medical, certificatul medical constatator al naşterii se eliberează de către medicul de familie al mamei. Dacă mama nu este înscrisă la un medic de familie, certificatul medical constatator al naşterii se eliberează de către spitalul pe raza căruia a avut loc naşterea.

Declararea şi înregistrarea naşterii la starea civilă

Art. 13
Declararea şi înregistrarea naşterii la starea civilă se fac de către părinţi în termenele prevăzute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 14
În cazul în care părinţii nu pot face acest lucru, spitalul în care a avut loc naşterea are obligaţia de a declara şi înregistra naşterea la starea civilă în termenele prevăzute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 119/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Răspunderea pentru îndeplinirea acestei obligaţii revine medicului şef de secţie obstetrică-ginecologie.

Art. 15
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sănătăţii,

Ritli Ladislau

ANEXĂ
– Model –

Domnule manager,

Subsemnatul/Subsemnata, ………., domiciliat/domiciliată în oraşul ………., str. ………. nr. ………., bl. ………., sc. ………., et. ………., ap. ………., judeţul/sectorul ………. telefon ………./………., act de identitate (C.I./B.I.) seria ………. nr. ………., eliberat la data de ………./………./………. de către ………., în calitate de ………. al/a copilului decedat născut la data de ………./………./……….,

□ nu sunt de acord cu incinerarea copilului meu decedat şi în acest caz mă oblig să aduc o copie a adeverinţei de înhumare.

□ sunt de acord cu incinerarea copilului meu decedat.

Aparţinătorul va bifa varianta care corespunde opţiunii sale.

Data: ………./………./……….

Semnătura ……….