Declaratia unica este privita cu scepticism de specialistii in taxe, care spun ca proasta gestionare a datelor si continutul incalcit al acesteia ar putea pune mari probleme firmelor.
Considerata in principiu o masura buna pentru firme si contabili, datorita simplificarii procedurilor de declarare a taxelor si contributiilor, declaratia unica este intampinata cu multa neincredere. Specialistii in fiscalitate se indoiesc ca Agentia de Administrare Fiscala este pregatita sa gestioneze acest sistem.
„Depunerea unei declaratii unice in acest moment pare de domeniul fantasticului avand in vedere echipamentele informatice invechite pe care opereaza personalul din institutiile publice, precum si procesul birocratic din aceste institutii”, spune Sorin Istrate, managing partner Contexpert Consulting.
Formular incalcit.
Prima declaratie unica va avea ca termen 25 februarie 2011 si va cuprinde impozitul pe venit si contributiile de asigurari aferente lunii ianuarie 2011. Desi termenul este destul de apropiat, detaliile noului sistem nu au fost inca puse la punct. Fiscul a intocmit deocamdata un model provizoriu de declaratie pe care l-a lansat in dezbaterea publica. „Aceasta declaratie are 14 pagini, iar continutul este foarte incalcit chiar si pentru mine, desi mie imi plac cifrele. Dar nenumaratele trimiteri la alte legi, cu formulari de tipul: completati conform art. x alin y din legea z sunt foarte obositoare chiar si pentru cineva foarte bine pregatit in domeniu”, explica Luminita Ristea, managing partner Nexia.
7 declaratii se depun pentru salariati la: Fisc (100 si 102), Casa de pensii, Casa de Sanatate, ANOFM, FNUASS si Inspectoratul de Munca
Sursa: www.capital.ro