Baroul Bucuresti a dat publicitatii luni, 22 noiembrie 2010, pozitia decanului Ion-Ilie Iordachescu exprimata la Conferinta Nationala a Mediatorilor 2010.
„Doamnelor si domnilor membri ai CONSILIULUI DE MEDIERE,
Stimata doamna presedinte Anca Elisabeta Ciuca,
Stimati invitati,
Va multumesc pentru onoranta invitatia de a participa la conferinta dumneavoastra nationala! Regret ca nu pot participa efectiv la lucrarile acesteia datorita agendei de lucru planificate cu mult inainte de primirea invitatiei dumneavoastra!
Intr-un timp relativ scurt profesia de mediator a inregistrat un numar semnficativ de membri membri si dispune – pentru coordonarea sa – de o structura organizatorica functionala si puternica atat la nivel central, cat si la nivel local, ccea ce este demn de remarcat si de apreciat!
Pentru toate aceste realizari, in numele profesiei de avocat, va felicit!
Importanta activitatii dumneavoastra a capatat recunoasterea pe care o merita si in plan legislativ! Recent, Legea nr. 202/2010 pentru accelerarea solutionarii proceselor a consacrat avantajele medierii si rolul acestei activitati in desfasurarea cu celeritate a proceselor.
Prin adoptarea si intrarea in vigoare a Ordonantei Guvernului nr. 13/2010 a fost pusa de acord legislatia privind exercitarea profesiei de mediator cu Directiva 2006/123/CE privind serviciile in cadrul pietei interne; rolul CONSILIULUI DE MEDIERE a crescut, avand in vedere noile atributii privind recunoasterea accesul la profesie in Romania a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European sau ai Confederatiei Elvetiene, precum si cooperarea, prin intermediul Sistemului de informare in cadrul pietei interne, cu autoritatile competente din celelalte state membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European si din Confederatia Elvetiana, in vederea asigurarii controlului mediatorilor si a serviciilor pe care acestia le presteaza.
Avocatii s-au implicat efectiv in constructia institutionala a profesiei de mediator si, consecventi practicilor conventionale constante ale avocatilor de buna credinta, au reglementat, prin prevederi incluse in Statutul profesiei de avocat adoptat la 25 noiembrie 2004, pentru prima data in legislatia pozitiva romana, standardele si tehnicile de lucru prin practica medierii, ca modalitate de realizare a activitatii avocatilor, astfel cum se prevede in dispozitiile art. 3 din Legea nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, in forma dobandita de dispozitiile legale prin modificarea survenita in anul 2004. Aceste dispozitii legale sunt si in prezent in vigoare; speram ca respectarea lor de catre institutiile profesiei de mediator va fi sustinuta, in primul rand, de avocatii care, suplimentar, din considerente ce tin de standardele lor proprii de formare profesionala individuala, au inteles sa parcurga, in plus fata de drepturile de a exercita profesia de mediator conform Legii privind profesia de avocat, forme de pregatire profesionala suplimentara pentru completarea abilitatilor de comunicare si armonizare a intereselor divergente, ori aflate in conflict, apte de a fi armonizate prin tehnici de dialog argumentat si de tranzactionare, constante ale standardelor profesiei de avocat!
Legatura indestructibila dintre practica medierii si practica profesiei de avocat, impune respectarea interdictiei promovarii uneia dintre profesii in dauna celeilalte, inclusiv prin comparatii privind costurile serviciilor profesionale!
Cu regretul ca sunt in imposibilitate de a participa personal la lucrarile conferintei dumneavoastra, va rog sa aveti amabilitatea de a face cunoscut participantilor mesajul pe care vi-l adresez, cu convingerea ca vom fi alaturi in interesul persoanelor pe care le consiliem, spre binele profesiilor pe care le slujim, inclusiv pentru sanatatea morala a spatiului public din Romania!”
Presedinte UNBR,
Av. Dr. Gheorghe Florea