Program de formare a magistratilor in ceea ce priveste modificarile aduse prin Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor.

Iata comunicatul:

„Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor a adus o serie modificări importante Codului de procedură civilă şi Codului de procedură penală. Având în vedere impactul major pe care aceste modificări le vor avea asupra activităţii judecătorilor şi procurorilor romani, Institutul Naţional al Magistraturii îşi propune elaborarea unui program de formare în vederea cunoaşterii şi a aplicării corespunzătoare de către magistraţi a dispoziţiilor acestei legi.
Programul va avea o componentă care va demara în cursul anului 2010, urmând ca cea mai importantă parte a măsurilor de formare să fie cuprinsă în Programul de formare continuă centralizată pentru anul 2011, respectiv în Programul de formare continuă descentralizată pentru anul 2011.
Componenta de formare din cursul anului 2010 este supusă unor limite de timp şi de natură bugetară, astfel că programul conceput pentru finalul anului 2010 va avea unele particularităţi.
Astfel, programul pentru anul 2010 INM va fi realizat în două etape:
– realizarea unui număr de 16 seminarii de formare continuă, 8 seminarii în privinţa modificărilor aduse Codului de procedură civilă şi alte 8 seminarii în privinţa modificărilor aduse Codului de procedură penală, la fiecare seminar urmând să participe judecători şi procurori din cate două curţi de apel; curţilor de apel şi parchetelor de curte li se va solicita să desemneze între participanţii la aceste seminarii în principal formatorii INM din domeniul de interes (drept procesual civil/drept procesual penal) care îşi desfăşoară activitatea în raza teritorială a curţii de apel respective sau alţi judecători şi procurori care au capacitatea şi experienţa necesară pentru a disemina în continuare cunoştinţele dobândite, pe baza unor instrumente didactice puse la dispoziţie de INM (prezentări, sinteze, cazuri şi exerciţii practice);
– realizarea, în cadrul programului de formare continuă descentralizată, a 64 de seminarii de formare; astfel, fiecare din cele 16 curţi de apel va realiza, pana la sfârşitul anului 2010, cate un seminar de drept procesual civil şi cate un seminar de drept procesual penal (în total, 32 de seminarii), iar cele 16 parchete de curte de apel, vor realiza cate două seminarii de drept procesual penal, în principal şi, în subsidiar, de drept procesual civil (în total, 32 de seminarii).
Numărul total de magistraţi formaţi în cadrul celor două etape (formare centralizată şi descentralizată) va fi de aproximativ 2.400 de magistraţi, reprezentând aşadar 40% din numărul judecătorilor şi procurorilor din sistem.

În vederea realizării formării unitare în privinţa modificărilor procedurale aduse prin Legea nr. 202/2010, la nivelul tuturor instanţelor şi parchetelor, precum şi pentru asigurarea unor standarde calitative egale, INM a decis utilizarea unei echipe compacte de formatori în cadrul primei etape, printre ei aflându-se şi magistraţi care au fost implicaţi în procesul de elaborare al acestei legi.
În acelaşi scop al realizării unei formări unitare, de calitate, formatorilor care vor susţine seminariile desfăşurate la nivel descentralizat, în cadrul celei de-a doua etape, li se vor pune la dispoziţie de către INM o serie de instrumente didactice (prezentări, sinteze, cazuri şi exerciţii practice) utilizate în cadrul seminariilor realizate la nivel centralizat.
În acelaşi sens, precizăm faptul că INM a făcut demersuri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru ca la aceste seminarii să participe şi judecători şi procurori din cadrul celor două instituţii.

Biroul de Relaţii Publice al INM ”

Sursa: INM