Legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice a fost modificata conform Conventiei Europene pentru Apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale, a anuntat Ministerul Sanatatii. Conform noilor reglementari, pacientii cu afectiuni psihice au dreptul de a desemna un reprezentant conventional, o persoana cu capacitate deplina de exercitiu, care sa ii asiste sau sa ii reprezinte pe durata tratamentului medical.
In plus, organizatiile non-guvernamentale au primit dreptul de acces in toate unitatile de psihiatrie. A fost reglementata si procedura de internare nevoluntara, prin scurtarea termenelor de internare si modificarea prevederilor legale in acest sens.
Noua prevedere legislativa nu modifica reglementarile conform carora bolnavii psihic monitorizati prin sistemul de asistenta ambulatorie beneficiaza, pe langa asistenta medicala gratuita, de medicamente, care vor fi suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.
Modificarile aprobate de Guvern au fost facute in scopul prevenirii situatiilor limita sau chiar tragice uneori, in care sunt implicate persoanele cu tulburari psihice.
Pacientii care sufera de afectiuni psihice isi pot desemna un reprezentant conventional. Aceasta persoana are capacitate deplina de exercitiu, si poate asista bolnavul sau il poate reprezenta pe durata tratamentului medical. Personalul medical este obligat sa informeze persoana prevazuta cu privire la acest drept si sa ii puna la dispozitie o conventie-model pentru desemnarea reprezentantului conventional.
Sursa: www.medlife.hotnews.ro