Fiecare roman care urmeaza sa se pensioneze pana in 2051 va trebui sa economiseasca in medie, anual, suma de 3.700 de euro pentru a-si mentine un nivel de trai similar celui dinainte de pensie, a declarat, intr-o conferinta, directorul general al Aviva Asigurari de Viata, Mihai Popescu.
“Cifra este rezultatul unei analize efectuate de grupul Aviva si compania de consultanta Deloitte in tarile europene. Practic, deficitul total al pensiilor in Romania ajunge la 40,2 miliarde de euro, echivalentul a peste o treime din PIB-ul national. La nivelul Europei, deficitul anual al pensiilor se ridica la 1.900 miliarde de euro”, a spus Popescu.
El a explicat ca prin deficitul pensiilor se intelege diferenta dintre venitul necesar pentru un nivel de trai adecvat la pensionare si suma de bani pe care oamenii se asteapta in prezent sa o primeasca drept pensie.
Potrivit rezultatelor analizei, deficitul de pensii ajunge la 68,8 miliarde de euro in Polonia, 25,3 miliarde de euro in Cehia si 9,5 miliarde de euro in Ungaria.
El a aratat ca, daca nu se iau masuri rapide si importante, cea mai mare parte din forta de munca din Romania se va confrunta cu un nivel de trai foarte redus la pensie.
Sursa: www.mediafax.ro