Recentele modificari legislative referitoare la cei care obtin venituri din activitati independente, inclusiv persoanele fizice autorizate (PFA) ii avantajeaza doar pe cei cu venituri foarte mari.
Cea mai mare parte insa, adica romanii care fie inregistreaza castiguri la nivelul unor salarii, fie isi completeaza sumele de pe contractele de munca, suporta costuri mai mari.
Modificarile fiscale care se aplica de la 1 iulie nu le afecteaza pe acele PFA care isi stabilesc baza impozabila conform normelor de venit, spune avocatul specialist in fiscalitate Gabriel Biris, partener la Biris Goran.
Cele mai mari costuri vor fi suportate de angajatii cu contracte de munca la un angajator care isi completeaza veniturile prin activitati realizate ca PFA. Daca, pana la 1 iulie, ei erau obligati sa achite la buget doar contributia la sanatate in valoare de 5,5%, dupa aceasta data suma de plata creste pana la 16,5% din venitul net lunar.
Astfel, la contributia pentru sanatate se adauga cea la bugetul de pensii, de 9,5%, precum si cea la bugetul de somaj, de 0,5%, explica Biris.
Atentie, o modificare importanta fata de prima jumatate a anului este plafonarea bazei de calcul pentru contributiile sociale la cinci salarii medii pe luna. Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 de lei.
In consecinta, PFA nu vor plati contributii sociale pentru sumele ce depasesc 9.180 de lei. “Sunt situatii in care contributia la sanatate de 5,5% aplicata la venituri neplafonate sa insemne mai multi bani de platit decat 16,5% la venituri plafonate la cinci salarii medii. Este cazul PFA-urilor foarte eficiente”, spune avocatul.
Sursa: www.evz.ro