Motivul: constructorul si-a cesionat afacerea si a disparut, iar antecontractul semnat la notar nu are valoare, fiind autentificate doar semnaturile celor doua parti, nu si continutul documentului.
“Am incheiat un antecontract care nu imi e de niciun folos”
Un notar clujean, membru in Camera Notarilor Publici Cluj, spune ca multi notari publici, de teama unor complicatii ulterioare, prefera sa nu autentifice continutul inscrisului, ci doar semnaturile de pe document.
“Exista notari care legalizeaza doar semnaturile pe astfel de antecontracte, certificand doar faptul ca persoana care a semnat antecontractul a fost prezenta in fata lui. In regulamentul de functionare a castei notarilor publici se arata ca legalizarea de semnatura se poate face doar pe documentele care nu pot fi autentificate. De asemenea, notarul are obligatia legala sa desluseasca pentru parti raporturile juridice dintre acestea”, explica un notar public din Cluj-Napoca.
Specialistii in domeniu atrag atentia ca diferenta dintre legalizarea semnaturii si legalizarea de autentificare este una foarte mare. Astfel, daca in cazul primei proceduri juridice documentul nu are o valoare mai mare decat o intelegere intre doua persoane, in cel de-al doilea caz totul se schimba radical.
Sursa: www.evz.ro