In Monitorul Oficial nr. 421 / 23.06.2010 a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 54 / 23.06.2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale (denumita in continuare „Ordonanta”).
In continuare va prezentam o parte din prevederile acesteia.
1. Modificarea Legii nr. 571 / 2003 privind Codul fiscal
– Se introduce un nou articol care prevede infiintarea si organizarea incepand cu 1 august 2010 a Registrului operatorilor intracomunitari care cuprinde toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza operatiuni intracomunitare.
– Persoanele deja inregistrate in scopuri de TVA, care intentioneaza sa desfasoare dupa data de 1 august 2010 operatiuni intracomunitare, vor solicita inainte de efectuarea respectivelor operatiuni inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari, daca intentioneaza sa efectueze cel putin o operatiune intracomunitara.
– Cererile de inregistrare in Registrul operatorilor intracomunitari, insotite de alte documente doveditoare, se depun la organele fiscale competente incepand cu data publicarii Ordonantei.
– Persoanele care nu figureaza in Registrul operatorilor intracomunitari se considera ca nu au un cod valabil de TVA pentru operatiuni intracomunitare, chiar daca sunt inregistrate in scopuri de TVA.
4 Tax Alert – 15 / 2010
– Sunt introduse o serie de conditii ce trebuie indeplinite pentru inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari, iar organul fiscal poate aproba sau respinge solicitarea de inscriere, prin decizie emisa de organul fiscal competent, comunicata conform prevederilor Codului de Procedura Fiscala. Deciziile produc efecte de la data comunicarii acestora.
– Se introduce taxarea inversa ca masura de simplificare si pentru livrarea de bunuri din urmatoarele categorii: cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie.
Aplicarea masurii este limitata pana la 31 decembrie 2011 si intra in vigoare incepand cu a 10-a zi urmatoare comunicarii de catre Consiliul Uniunii Europene a aprobarii derogarii pentru aplicarea acestor prevederi. Data comunicarii aprobarii derogarii se va publica pe site-ul oficial al Ministerului Finantelor Publice.
– Se aduc o serie de modificari la Titlul VII Accize si alte taxe speciale.
– Incepand cu 1 iulie 2010, acciza datorata pentru tigarete va fi egala cu suma dintre acciza specifica si acciza ad valorem, dar nu mai putin de 96% din acciza totala pentru tigarete, care reprezinta acciza minima.
– Se modifica articolul 2961, in sensul inaspririi pedepselor pentru achizitionarea, utilizarea si comercializarea unor produse accizabile fara a fi respectate prevederile legale in vigoare.
– Se reglementeaza obligatii de reautorizare pentru antrepozitarii autorizati.
2. Modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 104 / 2002 privind regimul vamal al marfurilor comercializate in regim duty-free
– Comercializarea marfurilor in regim duty-free se va face in limita cantitatilor destinate uzului personal.
– Marfurilor comercializate prin magazinele autorizate, in valuta, potrivit legii, in regim duty-free, li se aplica regimul vamal de export.
– Lista cu marfurile ce pot fi comercializate in regim duty-free este cuprinsa in anexa la Ordonanta.
– Taxa anuala de functionare a magazinelor duty-free se majoreaza de la 10.000 euro la 100.000 euro pentru fiecare magazin.
– Se modifica documentele in baza carora se poate face vanzarea de produse in regim duty-free.
– Se introduc alte noi prevederi cu privire la comercializarea in regim duty-free.
3. Modificarea Legii nr. 86 / 2006 privind Codul vamal al Romaniei cu privire la o serie de contraventii la regimul vamal
4. Modificarea Ordonantei Guvernului nr. 92 / 2003 privind Codul de procedura fiscala
– Sunt adoptate o serie de prevederi referitoare la raspunderea solidara.
– Se introduce o noua prevedere referitoare la obligatia institutiilor de credit de a comunica la solicitarea organelor fiscale toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea, inclusiv datele de identificare ale persoanelor care au drept de semnatura, precum si daca debitorul are sau nu inchiriate casete de valori.
– Se modifica prevederile articolelor cu privire la valorificarea bunurilor sechestrate.
– Se introduce un nou articol ce reglementeaza contraventiile si sanctiunile la regimul „Registrului operatorilor intracomunitari”: efectuarea de operatiuni intracomunitare de o persoana care nu este inscrisa in Registrul operatorilor intracomunitari se sanctioneaza cu amenda.
– Se introduc prevederi cu privire la constatarea infractiunilor de catre organele fiscale din cadrul ANAF si colaborarea cu organele de urmarire penala.
5. Modificarea Legii nr. 31 / 1990 privind societatile comerciale
6. Modificarea Legii nr. 241 / 2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale prin care se aduc modificari privind infractiunile
7. Modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195 / 2002 privind circulatia pe drumurile publice
– Organele fiscale din cadrul ANAF vor avea dreptul de a opri in trafic conducatorii auto pentru indeplinirea atributiilor de control.
Sursa: www.mazars.ro