In sedinta din 12 aprilie s-a adoptat o ordonanta pentru combaterea practicilor ilicite in transportul de persoane si marfaprin care Guvernul sprijina operatorii si transportatorii onesti si incurajeaza desfasurarea activitatii de transport intr-un cadru legal.
Actul normativ completeaza cadrul legal ce reglementeaza desfasurarea activitatii scolilor de conducatori auto si a instructorilor auto autorizati, precum si a transportului in regim de taxi si inchiriere si a transportului local prevazut de Legea nr. 92/2007.
In acest sens sunt prevazute si unele sanctiuni: amenda de la 10.000 lei la 15.000 de lei pentru persoana fizica sau juridica, dupa caz, respectiv scoli de soferi si instructorii auto care pregatesc persoane pentru obtinerea permisului de conducere fara sa detina autorizatie sau cu autorizatie care nu mai este valabila din diverse motive: suspendata, anulata, retrasa, expirata sau declarata pierduta.
Pentru celelalte firme care desfasoara activitati de transport de persoane si marfa se aplica amenzi conform Legilor nr. 38/2003, respectiv nr. 92/2007, care se refera la transportul taxi si transportul local.
In paralel cu aplicarea acestor sanctiuni banesti, se aplica si o alta masura in scopul intaririi disciplinei legate de transportul de persoane si marfa.
Astfel, se retin placutele de inmatriculare impreuna cu certificatul de inmatriculare si o copie a procesului-verbal de constatare a contraventiei, in cazul in care nu exista autorizatie. Acestea se predau Inspectoratului Judetean de Politie, respectiv Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, care notifica detinatorului autovehiculului faptul ca suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului prin retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare inceteaza la 6 luni de la data procesului-verbal de retinere a acestora. Suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului inceteaza, iar placutele de inmatriculare si certificatul se restituie, la cerere, daca se face dovada achitarii amenzii.
Ordonanta modifica si completeaza si unele prevederi ale Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere. Astfel, se interzice stationarea taxiurilor in vederea efectuarii de transport rutier public de persoane, in regim de taxi, in alta localitate decat cea de autorizare.
In cazul utilizarii pentru transport public de persoane a unui autoturism 8+1, fara a se detine autorizatie de transport in regim de inchiriere, se suspenda dreptul de utilizare a autoturismului prin retinerea, de catre politistii rutieri, a placutelor de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare, aplicandu-se si sanctiunea contraventionala corespunzatoare.
In ceea ce priveste transportul local, ordonanta modifica si completeaza Legea nr. 92/2007 a serviciilor de transport public local.
Constatarea contraventiilor prevazute in lege si aplicarea sanctiunilor se face de catre imputernicitii primarilor comunelor, oraselor si municipiilor, precum si de catre ofiterii de politie.
Masurile aprobate de Executiv survin ca urmare a amplificarii activitatilor ilicite in ceea ce priveste desfasurarea activitatilor de transport rutier de persoane si marfa, transport in regim de taxi si in regim de inchiriere, serviciile de transport public local, precum si activitatea de pregatire a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere auto, afectand astfel atat siguranta cetatenilor, cat si calitatea serviciilor oferite de operatorii si transportatorii rutieri, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Sursa: www.guv.ro