În Monitorul Oficial nr. 70 din 23 ianuarie a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Finanţelor Publice nr. 3.345/2017 privind modificarea Normelor metodologice pentru înregistrarea şi raportarea datoriei publice, aprobate prin Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.059/2008.
Art. I.
Normele metodologice pentru înregistrarea şi raportarea datoriei publice, aprobate prin Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.059/2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 319 din 23 aprilie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. Capitolul I „Înregistrarea datoriei publice” se modifică după cum urmează:
a) La punctul 4, alineatul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Garanţiile emise în numele şi în contul statului de către FNGCIMM în cadrul Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi se înregistrează în lei, cumulat pentru fiecare lună de raportare, pe finanţator. ”
b) La punctul 8, subpunctul 81 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„81. În subregistrul datoriei publice guvernamentale garantate – legi speciale se înregistrează garanţiile emise în cadrul Programului guvernamental «Prima casă», respectiv în cadrul programelor «Reabilitare termică» şi «Programul de sprijin pentru beneficiarii proiectelor în domenii prioritare pentru economia românească, finanţate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate României» cumulat pentru luna de raportare, pe instituţie de credit, precum şi executările de garanţii, cumulat pentru luna de raportare, pe instituţie de credit. ”
c) La punctul 8, subpunctul 8.3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„8.3. În subregistrul datoriei publice guvernamentale garantate – legi speciale se înregistrează garanţiile emise şi diminuările de garanţii în cadrul Programului de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 92/2013, aprobată cu modificări prin Legea nr. 8/2014, precum şi executările de garanţii, cumulat pentru luna de raportare, pe instituţie de credit. ”
d) La punctul 8, subpunctul 8.4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„8.4. În subregistrul datoriei publice guvernamentale garantate- legi speciale se înregistrează garanţiile emise şi diminuările de garanţii în cadrul Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 66/2014, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 88/2015, cu modificările ulterioare, precum şi executările de garanţii, cumulat pentru luna de raportare, pe finanţator. ”
2. Capitolul II „Modalitatea de raportare a datoriei publice” se modifică după cum urmează:
a) La punctul 9, subpunctul 91 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„91. Pentru garanţiile emise în numele şi în contul statului de către FNGCIMM în cadrul Programului guvernamental «Prima casă», FNGCIMM raportează M.F.P.: Formularul 1 «Prima casă» – «Situaţia utilizării plafonului de garantare la data de…. », agregat la nivel de instituţie de credit, Formularul 2 «Prima casă» – «Situaţia garanţiilor acordate de către FNGCIMM – S.A. IFN în baza contractelor de garantare la data de…. » cuprinzând informaţiile privind garanţiile emise atât în luna de raportare, cât şi cumulat de la începutul anului până la sfârşitul lunii de raportare, agregat pe fiecare instituţie de credit, Formularul 3 «Prima casă» – «Scadenţarul estimativ al rambursărilor de rate de capital aferente împrumuturilor garantate de FNGCIMM – S.A. IFN la data de… » se completează de către FNGCIMM cu estimările de rambursări de rate de capital aferente garanţiilor emise în luna de raportare, defalcate pe toată durata contractului de credit garantat, pe fiecare instituţie de credit, şi Formularul 4 «Prima casă» – «Rambursările de rate de capital efectuate în contul împrumuturilor garantate de către FNGCIMM – S.A. IFN la data de….» prin care se raportează lunar rambursările de rate de capital efectuate de beneficiarii de finanţări garantate, atât în luna de raportare, cât şi cumulat de la începutul anului până la sfârşitul lunii de raportare, agregat pe fiecare instituţie de credit. Formularele 1, 2, 3 şi 4 sunt prezentate în anexa nr. 9. FNGCIMM raportează M.F.P. informaţiile privind garanţiile emise în luna de raportare până în penultima zi lucrătoare a lunii următoare lunii pentru care se face raportarea începând cu luna publicării prezentului ordin. ”
b) La punctul 9, subpunctul 9.3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„9.3. Pentru garanţiile emise în numele şi în contul statului de către FNGCIMM în cadrul Programului de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, FNGCIMM raportează M.F.P.: Formularul 1 «Situaţia utilizării plafonului de garantare la data de… », care se completează cu numărul şi valoarea garanţiilor emise şi în vigoare, cumulat de la începutul Programului până la sfârşitul lunii de raportare agregat la nivel de instituţie de credit, Formularul 2 «Situaţia garanţiilor acordate de către FNGCIMM – S.A. IFN la data de…. », cuprinzând informaţiile privind garanţiile emise atât în luna de raportare, cât şi cumulat de la începutul anului până la sfârşitul lunii de raportare, agregat pe fiecare instituţie de credit. Formularul 3 «Scadenţarul estimativ al rambursărilor de capital aferente împrumuturilor garantate de FNGCIMM – S.A. IFN la data de… » se completează de către FNGCIMM cu estimările de rambursări de capital aferente garanţiilor emise în luna de raportare, defalcate pe toată durata contractului de credit garantat, pe fiecare instituţie de credit. Lunar se vor raporta rambursările de capital efectuate de beneficiarii creditelor garantate atât în luna de raportare, cât şi cumulat de la începutul anului până la sfârşitul lunii de raportare, pe fiecare instituţie de credit, prin Formularul 4 «Rambursările de capital efectuate în contul împrumuturilor garantate de către FNGCIMM – S.A. IFN la data de……». Formularul 5 «Situaţia anulărilor de garanţii/diminuărilor de garanţii/respingerilor la plată la data de…. » se completează cu valoarea rezilierilor/renunţărilor/diminuărilor de garanţii, precum şi cu valoarea garanţiilor pentru care FNGCIMM a emis decizie de respingere la plată, efectuate atât în luna de raportare, cât şi cumulat de la începutul anului până la sfârşitul lunii de raportare, pe fiecare instituţie de credit. Formularul 6 «Situaţia executării garanţiilor de stat la data de…. » se completează cu valoarea garantată prin scrisorile de garanţie emise şi care au fost supuse executării, respectiv plăţile de capital efectuate de M.F.P., atât în cursul lunii de raportare, cât şi cumulat de la începutul anului până la sfârşitul lunii de raportare, pe fiecare instituţie de credit. Formularele 1, 2, 3, 4, 5 şi 6 sunt prezentate în anexa nr. 11. FNGCIMM raportează M. F. P. informaţiile privind garanţiile emise în luna de raportare până în penultima zi lucrătoare a lunii următoare lunii pentru care se face raportarea. ”
c) La punctul 9, subpunctul 9.4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„9.4. Pentru garanţiile emise în numele şi în contul statului de către FNGCIMM în cadrul Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, FNGCIMM raportează M.F.P.: Formularul 1 «Prima Maşină» – «Situaţia utilizării plafonului de garantare la data de… », care se completează cu numărul şi valoarea garanţiilor emise, cumulat de la începutul anului până la sfârşitul lunii de raportare, agregat la nivel de finanţator, Formularul 2 «Prima Maşină» – «Situaţia garanţiilor emise de către FNGCIMM – S.A. IFN şi a comisionului de risc aferent la data de…..» cuprinzând informaţiile privind garanţiile emise atât în luna de raportare, cât şi cumulat de la începutul anului până la sfârşitul lunii de raportare, agregat pe fiecare finanţator, precum şi situaţia comisionului de risc achitat de beneficiarii Programului, aferent garanţiilor emise atât în luna de raportare, cât şi cumulat de la începutul anului până la sfârşitul lunii de raportare, agregat pe fiecare finanţator, Formularul 3 «Prima Maşină» – «Scadenţarul estimativ al rambursărilor de capital aferente finanţărilor garantate de FNGCIMM – S.A. IFN la data de……» se completează de către FNGCIMM cu estimările de rambursări de capital ce urmează a fi efectuate, agregate pe finanţatori, pe toată durata contractului de credit garantat, Formularul 4 «Prima Maşină» – «Rambursările de capital efectuate în contul finanţărilor garantate de către FNGCIMM – S.A. IFN la data de…. », prin care se raportează lunar rambursările de capital efectuate de beneficiarii de finanţări garantate, atât în luna de raportare, cât şi cumulat de la începutul anului până la sfârşitul lunii de raportare, agregat pe finanţatori, Formularul 5 «Prima Maşină» – «Situaţia renunţărilor la garanţii/diminuărilor de garanţii/respingerilor la plată la data de…. » se completează cu numărul şi valoarea renunţărilor la garanţii/diminuărilor de garanţii, precum şi valoarea garanţiilor pentru care FNGCIMM a emis decizii de respingere la plată, efectuate atât în luna de raportare, cât şi cumulat de la începutul anului până la sfârşitul lunii de raportare, agregat la nivel de finanţator, Formularul 6 «Prima Maşină» – «Situaţia executării garanţiilor de stat la data de…. » se completează cu valoarea garantată prin Contractele de garantare emise şi care au fost supuse executării, respectiv plăţile de capital efectuate de M. F. P., atât în cursul lunii de raportare, cât şi cumulat de la începutul anului până la sfârşitul lunii de raportare, agregat pe finanţatori. Formularele 1, 2, 3, 4, 5 şi 6 sunt prezentate în anexa nr. 12. FNGCIMM raportează M. F. P. informaţiile privind garanţiile emise în luna de raportare până în penultima zi lucrătoare a lunii următoare lunii pentru care se face raportarea. ”
d) Punctul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„11. Nerespectarea obligaţiilor de raportare de către beneficiarii finanţărilor rambursabile şi de către FNGCIMM care constituie datorie publică guvernamentală şi locală constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzile prevăzute la art. 11 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare. Răspunderea pentru realitatea, corectitudinea şi exactitatea datelor privind datoria publică guvernamentală şi locală, care stau la baza înregistrărilor făcute de M. F. P, revine furnizorilor de informaţii. ”
e) Punctul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„12. Se autorizează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin aparatul propriu şi prin unităţile sale subordonate, să efectueze controale periodice în baza sesizărilor transmise de direcţia de specialitate din cadrul M. F. P., pentru verificarea raportărilor transmise de către beneficiarii finanţărilor rambursabile, precum şi cele transmise de către FNGCIMM care constituie datorie publică guvernamentală şi locală, să aplice contravenţiile şi să încaseze amenzile menţionate mai sus, care se vor face venit la bugetul de stat. ”
3. Capitolul III „Structura Contului general al datoriei publice” se modifică după cum urmează:
a) La punctul 4, subpunctul I se modifică şi va avea următorul cuprins:
„I. Garanţiile guvernamentale acordate în baza legilor speciale se raportează pe următoarea structură pentru fiecare act normativ în parte:
a) garanţii emise în lei;
b) garanţii emise în valută;
c) echivalent în lei;
iar total general pentru toate legile speciale, astfel:
a) garanţii emise în lei;
b) garanţii emise în valută;
c) echivalent în euro şi în lei.
Modalitatea de completare a acestei anexe este următoarea:
– coloana 1 cuprinde actele normative în baza cărora au fost emise garanţiile;
– coloana 2 se completează cu soldul la începutul anului aferent garanţiilor emise în lei şi în valută, precum şi cu echivalentul în lei al acestora;
– coloana 3 se completează cu valoarea în lei sau în valută, după caz, a garanţiilor emise în cursul anului de raportare;
– coloana 4 se completează cu ieşirile din cursul anului de raportare, operate în contul garanţiilor emise în lei şi în valută, astfel:
În cazul garanţiilor emise în baza legilor speciale coloana 4 se determină prin însumarea coloanelor 5 şi 7.
În cazul garanţiilor emise în cadrul Programului guvernamental «Prima casă», respectiv în cazul programelor «Reabilitare termică» şi «Programul de sprijin pentru beneficiarii proiectelor în domenii prioritare pentru economia românească, finanţate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate României», coloana 4 se determină prin însumarea coloanelor 5, 6 şi 8.
În cazul garanţiilor emise în cadrul Programului Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici şi mijlocii, respectiv în cadrul Programului de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii coloana 4 se determină prin însumarea coloanelor 5, 6 şi 7.
În cazul garanţiilor emise în cadrul Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, coloana 4 se determină prin însumarea coloanelor 5, 6 şi 8.
– coloana 5 se completează cu valoarea garanţiilor emise în baza legilor speciale stinse prin anulare ca urmare a comunicărilor primite de la bănci în cursul anului de raportare.
În cazul garanţiilor emise în cadrul programelor derulate prin FNGCIMM coloana 5 se completează cu valoarea rezilierilor/renunţărilor/diminuărilor aferente garanţiilor emise de către FNGCIMM, precum şi cu valoarea garanţiilor pentru care FNGCIMM a emis decizie de respingere la plată în cursul anului de raportare.
– coloana 6 se completează cu valoarea rambursărilor de capital efectuate de beneficiarii creditelor garantate în cursul anului de raportare;
– coloana 7 se completează cu sumele reprezentând valorile garantate prin scrisorile de garanţie emise de Ministerul Finanţelor Publice şi FNGCIMM care au fost supuse executării în cursul anului de raportare;
– coloana 8 se completează cu sumele plătite efectiv de Ministerul Finanţelor Publice în lei sau echivalent în lei, în cursul anului de raportare, astfel:
În cazul executării scrisorilor de garanţie emise în baza legilor speciale se completează cu sumele plătite de Ministerul Finanţelor Publice în echivalent lei, calculat la cursul de schimb valutar istoric sau la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României valabil la data plăţii.
În cazul garanţiilor emise în cadrul Programului guvernamental «Prima casă», respectiv în cazul programelor guvernamentale «Reabilitare termică» şi «Programul de sprijin pentru beneficiarii proiectelor în domenii prioritare pentru economia românească, finanţate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate României» se completează cu sumele plătite de Ministerul Finanţelor Publice în lei sau în echivalent lei, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României valabil la data plăţii.
În cazul garanţiilor emise în cadrul Programului Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici şi mijlocii, respectiv în cadrul Programului de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii se completează în lei cu plăţile de capital efectuate de Ministerul Finanţelor Publice.
În cazul garanţiilor emise în cadrul Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi se completează în lei cu plăţile de capital efectuate de Ministerul Finanţelor Publice.
– coloana 9 cuprinde soldul garanţiilor la finele anului de raportare, emise în lei şi în valută;
– total datorie în euro şi în lei se completează la coloanele 2-9, astfel:
– totalul în euro se stabileşte astfel: pentru coloanele 2 şi 9 valutele se transformă în euro la cursul valutar comunicat de Banca Naţională a României şi valabil în ultima zi a anului de raportare, reprezentând raporturile de schimb dintre valutele respective şi euro, iar pentru coloanele 3-8 valutele se transformă în euro utilizând raportul de schimb dintre cursul valutar mediu anual calculat ca medie aritmetică a cursurilor valutare medii lunare, calculate pe baza cursurilor valutare zilnice comunicate de Banca Naţională a României pentru valutele respective, şi cursul mediu anual pentru euro comunicat de Banca Naţională a României;
– totalul în lei pentru coloanele 2 şi 9 se va calcula utilizându-se cursul valutar lei/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil în ultima zi a anului de raportare, iar pentru coloanele 3-8 se va utiliza cursul valutar mediu lei/euro comunicat de Banca Naţională a României. ”
b) Punctul 5 „Modul de completare a Contului general al datoriei publice guvernamentale” se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Contul general al datoriei publice guvernamentale se completează pe baza datelor din contabilitatea generală a Trezoreriei Statului pentru finanţările rambursabile care se gestionează de Ministerul Economiei şi Finanţelor, cu datele raportate de Banca Naţională a României pentru finanţările rambursabile contractate de aceasta în numele statului, şi pe baza datelor raportate de ordonatorii principali de credite sau de către regii autonome, societăţi comerciale şi autorităţi ale administraţiei publice locale, în calitate de beneficiari de subîmprumuturi şi garanţii de stat.
În cazul garanţiilor emise în cadrul programelor derulate prin FNGCIMM, situaţia garanţiilor guvernamentale se completează pe baza datelor raportate de FNGCIMM şi a datelor din evidenţa tehnico-operativă a Ministerului Finanţelor Publice.
Contul general al datoriei publice guvernamentale se întocmeşte de direcţia de resort din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor împreună cu Banca Naţională a României.
Contul general al datoriei publice guvernamentale este însoţit de un raport în care se analizează principalele probleme legate de nivelul datoriei publice guvernamentale directe şi al serviciului datoriei publice guvernamentale directe. ”
4. La anexa nr. 1 la normele metodologice „Registrul datoriei publice”, punctul b.1) „Subregistrul datoriei publice guvernamentale garantate-legi speciale” se modifică potrivit anexei nr. 1 care face parte integrantă din prezentul ordin.
5. Anexa nr. 9 la normele metodologice se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.
6. La anexa nr. 11 la normele metodologice, Formularul 1 „Situaţia utilizării plafonului de garantare la data de… ” şi Formularul 5 „Situaţia anulărilor de garanţii/diminuărilor de garanţii/respingerilor la plată la data de…. ” se modifică potrivit anexei nr. 3 care face parte integrantă din prezentul ordin.
7. La anexa nr. 12 la normele metodologice, Formularul 1 „Prima Maşină” „Situaţia utilizării plafonului de garantare la data de… ”, Formularul 2 „Prima Maşină” „Situaţia garanţiilor emise de către FNGCIMM şi a comisionului de risc aferent la data de…” şi Formularul 5 „Prima Maşină” „Situaţia renunţărilor la garanţii/diminuărilor de garanţii/respingerilor la plată la data de…. ” se modifică potrivit anexei nr. 4 care face parte integrantă din prezentul ordin.