În Monitorul Oficial nr. 6 din 4 ianuarie a.c. a fost publicată Hotărârea Camerei Consultanţilor Fiscali nr. 12/2017 privind aprobarea cotizaţiilor, a termenelor de plată şi a obligaţiilor declarative pentru membrii Camerei Consultanţilor Fiscali în anul 2018.

Art. 1.

Pentru anul 2018 se stabilesc următoarele cotizaţii fixe:

1. În cazul persoanelor fizice şi persoanelor juridice care sunt membri ai Camerei Consultanţilor Fiscali la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri:

– 410 lei – pentru persoanele fizice, consultanţi fiscali activi;

-170 lei – pentru persoanele fizice, consultanţi fiscali inactivi;

– 250 lei – pentru persoanele fizice, consultanţi fiscali asistenţi;

– 350 lei – pentru persoanele juridice.

2. În cazul persoanelor fizice şi persoanelor juridice care devin membri ai Camerei Consultanţilor Fiscali în anul 2018:

– 1.410 lei – pentru persoanele fizice, consultanţi fiscali activi;

-1.170 lei – pentru persoanele fizice, consultanţi fiscali inactivi;

– 750 lei – pentru persoanele fizice, consultanţi fiscali asistenţi;

– 2.350 lei – pentru persoanele juridice.

Art. 2.

Cotizaţiile variabile datorate în anul 2018, aferente veniturilor obţinute din activitatea de consultanţă fiscală în anul 2017, se calculează prin aplicarea unei cote procentuale asupra valorii veniturilor realizate din activitatea de consultanţă fiscală în anul 2017, diminuate cu sumele cedate subcontractorilor şi colaboratorilor consultanţi fiscali, după cum urmează:

pentru persoane fizice: o cotă de 0,4%;

pentru persoane juridice:

a) la venituri realizate de până la 100.000 euro inclusiv, o cotă de 0,4%;

b) la venituri realizate între 100.001 euro – 1.000.000 euro inclusiv, o cotă de 0,75%;

c) la venituri realizate de peste 1.000.000 euro, o cotă de 1%.

Art. 3.

(1) Termenul scadent de plată a cotizaţiilor fixe aferente anului 2018 şi a cotizaţiilor variabile aferente activităţii din anul 2017 este 15 martie 2018.

(2) Stingerea datoriilor se face întotdeauna în ordinea vechimii acestora.

(3) Cotizaţia variabilă pentru consultanţii fiscali activi – persoane fizice – se calculează de la momentul obţinerii de venituri aferente activităţii, ulterior înregistrării la Camera Consultanţilor Fiscali.

(4) Cotizaţia variabilă pentru societăţile de consultanţă fiscală se calculează începând de la momentul obţinerii de venituri aferente activităţii, ulterior autorizării de către Biroul permanent al Camerei Consultanţilor Fiscali.

Art. 4.

(1) Pentru plata cotizaţiei fixe şi variabile efectuată până la termenul scadent inclusiv, membrii Camerei Consultanţilor Fiscali beneficiază de o reducere de 10% din cuantumul cotizaţiei fixe datorate, respectiv de 10% din cota procentuală pentru cotizaţia variabilă datorată, acordată la data plăţii.

(2) Neplata cotizaţiei fixe şi variabile de către membrii Camerei Consultanţilor Fiscali în termen de 30 de zile de la termenul prevăzut la art. 3 alin. (1) atrage majorarea cu 10% a cotizaţiei fixe, respectiv cu 10% a cotei procentuale pentru cotizaţia variabilă datorată.

Art. 5.

În situaţia în care membrii Camerei Consultanţilor Fiscali îşi schimbă starea de membru activ sau inactiv în cursul anului, cotizaţia anuală datorată de aceştia va fi calculată proporţional, conform perioadelor aferente fiecărei stări.

Art. 6.

(1) Membrii activi ai Camerei Consultanţilor Fiscali – persoane fizice şi persoane juridice – au obligaţia să depună la Camera Consultanţilor Fiscali, până la data de 15 februarie a anului în curs, declaraţia privind activitatea desfăşurată în anul precedent de raportare, conform anexei.

(2) În cazul în care consultanţii fiscali – persoane fizice active – nu au desfăşurat activitate de consultanţă fiscală în nume propriu, ci doar în numele sau în contul unei persoane juridice ori nu au desfăşurat deloc activitate de consultanţă fiscală vor transmite Camerei Consultanţilor Fiscali o declaraţie, conform anexei la prezenta hotărâre, în care vor specifica această situaţie, până la data de 15 februarie a anului în curs.

(3) Societăţile de consultanţă fiscală care nu au desfăşurat activitate de consultanţă fiscală vor transmite Camerei Consultanţilor Fiscali o declaraţie, conform anexei, până la data de 15 februarie a anului în curs.

Art. 7.

(1) Viza anuală reprezintă dreptul de desfăşurare a activităţii de consultanţă fiscală.

(2) Viza anuală se acordă numai membrilor activi, persoane fizice şi persoane juridice, la momentul îndeplinirii în întregime a tuturor obligaţiilor faţă de Camera Consultanţilor Fiscali, restante şi curente, inclusiv plata cotizaţiilor scadente datorate şi depunerea declaraţiei anuale prevăzute la art. 6. Viza anuală acordată membrilor persoane fizice este sub formă de card de membru activ.

(3) Viza anuală este valabilă pe perioada 16 martie 2018- 15 martie 2019, cu excepţia perioadei în care membrul a fost inactiv.

(4) Desfăşurarea activităţii de consultanţă fiscală de către consultantul fiscal care nu a obţinut viza anuală reprezintă abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare al Camerei Consultanţilor Fiscali.

(5) Membrii care au îndeplinite la zi toate obligaţiile faţă de Camera Consultanţilor Fiscali şi se înregistrează în secţiunea membrilor inactivi primesc un card care atestă calitatea de membru inactiv al Camerei Consultanţilor Fiscali şi care este valabil pe toată perioada de inactivitate.

Art. 8.

(1) Plata sumelor datorate reprezentând cotizaţii fixe şi variabile se poate face în contul Camerei Consultanţilor Fiscali (C.I.F. 18677087) deschis la Banca Transilvania, Sucursala Lipscani – IBAN R036BTRL04101202D58602XX sau în contul deschis la Banca Comercială Română, Sucursala Sector4 – IBAN R091RNCB0075119726870001, precum şi în numerar la sediul Camerei Consultanţilor Fiscali din municipiul Bucureşti, str. Alecu Russo nr. 13-19, et. 4, ap. 9, sectorul 2.

(2) Sumele rezultate potrivit prevederilor art. 2 se rotunjesc la leu, prin majorare pentru fracţiunile egale ori mai mari de 50 de bani sau prin reducere pentru fracţiunile mai mici de 50 de bani.