În Monitorul Oficial nr. 1010 din 20 decembrie a.c. a fost publicată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul asigurărilor sociale.
Art. I.
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 3 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„a) asigurat – persoana fizică pentru care angajatorul este obligat să reţină şi să plătească contribuţia de asigurări sociale, precum şi persoana fizică ce achită, în nume propriu, contribuţia de asigurări sociale, conform prezentei legi;”.
2. La articolul 3 alineatul (1), litera b) se abrogă.
3. La articolul 3 alineatul (1), literele c), e) şi f) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„c) contract de asigurare socială – contractul încheiat, voluntar, între persoane fizice şi casele teritoriale de pensii în scopul asigurării în sistemul public de pensii în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă sau în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie;
……………………………………………………………………………………………………………………………..
e) declaraţie individuală de asigurare – declaraţia fiscală pe baza căreia se realizează declararea veniturilor care reprezintă baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi care constituie, pentru aceste persoane, documentul pe baza căruia se stabileşte, în sistemul public de pensii, stagiul de cotizare şi punctajul lunar, anual şi mediu anual;
f) declaraţie nominală de asigurare – declaraţia fiscală pe baza căreia se realizează declararea veniturilor care reprezintă baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor care constituie, pentru aceste persoane, documentul pe baza căruia se stabileşte stagiul de cotizare şi punctajul lunar, anual şi mediu anual;”.
4. La articolul 3 alineatul (1), litera i) se abrogă.
5. La articolul 3 alineatul (1), litera l) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„l) punctaj lunar – numărul de puncte realizat de asigurat într-o lună, calculat prin raportarea câştigului salarial brut lunar sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică;”.
6. La articolul 3 alineatul (1), litera q) se abrogă.
7. La articolul 3 alineatul (1), după litera v) se introduc trei noi litere, literele w), x) şi y), cu următorul cuprins:
„w) câştig salarial brut/salariu lunar brut – veniturile din salarii sau asimilate salariilor care au constituit/constituie baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, conform legislaţiei în vigoare pentru perioadele ulterioare datei de 31 martie 2001;
x) nevăzător – persoana care prezintă deficienţă vizuală gravă, din cauza căreia este încadrată în grad de handicap grav;
y) venituri din activităţi dependente – venituri din salarii şi venituri asimilate salariilor.”
8. La articolul 3, alineatul (2) se abrogă.
9. La articolul 4, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Administrarea sistemului public de pensii se realizează prin CNPP, care funcţionează şi îndeplineşte atribuţiile prevăzute de prezenta lege.”
10. La articolul 6 alineatul (1) punctul I, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă;”.
11. La articolul 6 alineatul (1) punctul I, litera c) se abrogă.
12. La articolul 6 alineatul (1) punctul I, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„d) alte persoane care realizează venituri asimilate salariilor pentru care se datorează contribuţie de asigurări sociale, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal.”
13. La articolul 6 alineatul (1), punctul IV se modifică şi va avea următorul cuprins:
„IV. persoanele care realizează venituri din activităţi independente, pentru care se datorează contribuţie de asigurări sociale, conform prevederilor Codului fiscal.”
14. La articolul 6, punctul V se abrogă.
15. La articolul 6, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Orice persoană se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială, în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă şi, după caz, în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie.”
16. La articolul 7, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„Art. 7.
(1) Persoanele juridice sau fizice la care îşi desfăşoară activitatea asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. I şi II, denumite în continuare angajatori, precum şi instituţiile care efectuează plata drepturilor de şomaj pentru şomerii prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. III sunt obligate să întocmească şi să depună, la organul fiscal central, declaraţia nominală de asigurare.
……………………………………………………………………………………………………………………………..
(3) Termenele şi modalităţile de depunere a declaraţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2) sunt prevăzute în Codul fiscal.”
17. Articolul 8 se abrogă.
18. Articolul 9 se abrogă.
19. Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 10.
(1) Pentru perioadele de după 31 martie 2001, informaţiile preluate din declaraţia nominală de asigurare prevăzută la art. 7 alin. (1) şi (2), precum şi din declaraţia privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat, prevăzută de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, constituie elementele pe baza cărora se stabileşte stagiul de cotizare în sistemul public de pensii şi punctajul anual pentru asiguraţii sistemului public de pensii.
(2) În situaţiile în care, pentru perioadele prevăzute la alin. (1), derularea raporturilor de muncă sau de serviciu nu poate fi dovedită prin declaraţia nominală de asigurare, în vederea stabilirii stagiului de cotizare şi a punctajului anual, pot fi valorificate şi alte acte doveditoare, întocmite în condiţiile legii.
(3) Obligaţia prezentării actelor doveditoare prevăzute la alin. (2) revine persoanei în cauză.”
20. Articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 11.
(1) Persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. IV sunt asigurate în sistemul public de pensii pe baza declaraţiei individuale de asigurare, înregistrate la organul fiscal competent.
(2) Termenele şi modalităţile de depunere a declaraţiilor prevăzute la alin. (1) sunt prevăzute în Codul fiscal.”
21. La articolul 12, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
„(3) Contractul de asigurare socială se reziliază din iniţiativa casei teritoriale de pensii, în cazul neplăţii contribuţiei de asigurări sociale pentru o perioadă de 6 luni consecutive.”
22. Articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 13.
(1) Venitul asigurat înscris în contractul de asigurare socială poate fi modificat, din iniţiativa asiguratului, prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socială.
(2) Venitul asigurat înscris în contractul de asigurare socială în baza căruia se calculează contribuţia de asigurări sociale se modifică, din iniţiativa asiguratorului, respectiv a casei teritoriale de pensii, prin notificarea asiguratului, ori de câte ori venitul lunar asigurat este mai mic decât nivelul minim prevăzut de lege.”
23. Articolul 14 se abrogă.
24. La articolul 15, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„(2) Datele cu caracter personal actualizate pentru toţi cetăţenii români, cetăţenii Uniunii Europene, ai statelor membre ale Spaţiului Economic European, ai Confederaţiei Elveţiene şi pentru străinii care au înregistrată rezidenţa/şederea în România, precum şi ale persoanelor pentru care CNPP întocmeşte documentaţii de plată şi/sau efectuează plata unor prestaţii sociale sunt furnizate acesteia gratuit de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, după caz.
(3) Datele prevăzute la alin. (2) sunt furnizate gratuit, la cererea CNPP, şi de oricare altă autoritate, instituţie publică sau altă instituţie care deţine astfel de Informaţii.”
25. La articolului 15, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu următorul cuprins:
„(31) În vederea realizării atribuţiilor privind evidenţa drepturilor şi obligaţiilor de asigurări sociale, CNPP şi casele teritoriale de pensii pot efectua, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, pe bază de protocoale, schimburi de informaţii cu alte instituţii publice şi autorităţi.”
26. La articolul 16, literele b) şi d) se abrogă.
27. La articolul 17, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 17.
(1) Constituie stagiu de cotizare şi perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, în baza legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv pentru perioadele realizate în condiţii speciale şi condiţii deosebite de muncă;”.
28. Articolul 18 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 18.
Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite sau în condiţii speciale se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale, după cum urmează:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii speciale de muncă.”
29. La articolul 20, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) CNPP înaintează anual Ministerului Muncii și Justiţiei Sociale propunerile pentru elaborarea proiectului legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru partea de cheltuieli.”
30. La articolul 20, alineatul (3) se abrogă.
31. La articolul 20, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alineatele (31) şi (32), cu următorul cuprins:
„(31) CNPP are calitatea de creditor bugetar numai pentru veniturile bugetare pe care le administrează, reprezentând contribuţii sociale datorate de persoanele fizice asigurate pe bază de contract de asigurare socială, precum și alte venituri ale bugetului asigurărilor sociale de stat, conform legii.
(32) CNPP şi unităţile din subordinea acesteia efectuează cheltuieli în limita aprobată prin buget și a creditelor bugetare deschise, în condiţiile legii.”
32. Articolul 23 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 23.
(1) Pentru asiguraţii sistemului public de pensii, cu excepţia acelora care au încheiat contracte de asigurare socială, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, denumită în continuare ANAF, are obligaţia de a transmite CNPP informaţiile necesare stabilirii, în sistemul public de pensii, a stagiului de cotizare realizat şi a punctajului lunar, în vederea acordării prestaţiilor de asigurări sociale prevăzute de prezenta lege. Informaţiile necesare, precum și procedura de transmitere a acestora se stabileşte prin protocol încheiat între ANAF și CNPP.
(2) Instituţiile prevăzute la alin. (1) îşi acordă reciproc şi gratuit accesul la informaţiile referitoare la declararea/achitarea contribuţiilor de asigurări sociale din bazele de date pe care le au în administrare.
(3) Anual, după depunerea declaraţiilor fiscale, ANAF transmite CNPP veniturile realizate de persoanele fizice, altele decât cele care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor.”
33. Articolul 27 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 27.
(1) Contribuabilii sistemului public de pensii sunt cei care datorează contribuţii de asigurări sociale și sunt prevăzuţi, în mod expres, de Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, respectiv:
a) persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, precum și cele care realizează venituri ca urmare a desfăşurării unor activităţi independente;
b) persoanele juridice și fizice care au calitatea de angajatori, precum şi entităţile asimilate angajatorilor.
(2) Sunt contribuabili ai sistemului public de pensii şi persoanele fizice care sunt asigurate, conform prezentei legi, pe baza contractului de asigurare socială.
(3) Cotele de contribuţii de asigurări sociale sunt prevăzute în Codul fiscal.”
34. La articolul 28, alineatul (2) se abrogă.
35. La articolul 29, alineatul (2) se abrogă.
36. La articolul 30 alineatul (1), litera c) se abrogă.