În Monitorul Oficial nr. 987 din 12 decembrie a.c. a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 863/2017 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Diplomaţie”.
Art. 1.
Prezentul regulament-cadru stabileşte locurile de muncă, categoriile de personal şi mărimea concretă a sporului în raport cu condiţiile în care se desfăşoară activitatea, precum şi condiţiile de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Diplomaţie”, conform prevederilor art. 23 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Art. 2.
(1) Locurile de muncă în condiţii normale sunt acele locuri de muncă astfel cum sunt acestea definite la art. 5 lit. k) din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare, la care, în urma efectuării determinărilor sau, după caz, expertizărilor de specialitate de către autorităţile abilitate în acest sens, nu sunt constatate condiţii de muncă deosebite – grele, vătămătoare sau periculoase.
(2) Locurile de muncă pentru care se acordă sporul pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se aprobă de către ordonatorii de credite, prin ordin sau, după caz, decizie a conducătorului instituţiei, în limita prevederilor prezentului regulament-cadru, având la bază buletinele de determinare sau, după caz, expertizare emise de către autorităţile abilitate în acest sens.
Art. 3.
(1) Buletinele de determinare sau, după caz, expertizare prevăzute la art. 2 alin. (2) se refac ori de câte ori intervin modificări semnificative în ceea ce priveşte tehnologia, echipamentele de muncă, amenajarea locurilor de muncă, dar nu mai târziu de 24 de luni de la data emiterii.
(2) Buletinele de determinare sau, după caz, expertizare prevăzute la art. 2 alin. (2) se comunică, la cerere, Inspecţiei Muncii, care analizează măsurile propuse şi/sau implementate pentru normalizarea condiţiilor de muncă, urmând a lua deciziile ce se impun conform cadrului normativ în vigoare.
Art. 4.
Categoriile de personal care pot beneficia de sporul pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase în condiţiile prezentului regulament-cadru sunt:
a) membrii Corpului diplomatic şi consular al României;
b) personalul care ocupă funcţii de execuţie specifice Ministerului Afacerilor Externe;
c) celelalte categorii de personal salariat din Ministerul Afacerilor Externe;
d) personalul din cadrul Institutului Cultural Român, care ocupă şi exercită funcţiile prevăzute în cap. VII din anexa nr. IV la Legea-cadru nr. 153/2017;
e) personalul salariat din Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi din instituţiile subordonate acestuia;
f) personalul încadrat pe funcţii specifice Ministerului Afacerilor Externe, din cadrul Institutului Diplomatic Român;
g) personalul încadrat pe funcţii şi grade diplomatice din administraţia centrală a Ministerului Economiei.
Art. 5.
(1) Sporul pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase este de până la 15% din salariul de bază corespunzător funcţiei de încadrare, proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii.
(2) Sporul pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, prevăzut la alin. (1), se acordă în condiţiile în care, la eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, de expertizare a locurilor de muncă, s-au avut în vedere următoarele criterii:
a) riscul de îmbolnăvire;
b) riscul de accidentare;
c) riscul de suprasolicitare psihică.
Art. 6.
Factorii care sunt avuţi în vedere la încadrarea locurilor de muncă în condiţii grele, vătămătoare sau periculoase şi la stabilirea cuantumului sporului pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase sunt:
a) existenţa factorilor nocivi şi mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului;
b) intensitatea de acţiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;
c) durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi;
d) existenţa unor condiţii de muncă ce implică o suprasolicitare psihică;
e) existenţa unor condiţii de muncă ce implică un efort fizic sau psihic mare, în condiţii nefavorabile, determinate printre altele de condiţii de microclimat, zgomot intens sau vibraţii;
f) alte condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase care pot duce la uzura prematură a organismului.
Art. 7.
Cuantumul sporului pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se stabileşte prin ordin sau, după caz, decizie a conducătorului instituţiei, la propunerea comisiei special stabilite în acest sens prin ordin sau, după caz, decizie a conducătorului instituţiei, în urma identificării factorilor prevăzuţi la art. 6, astfel:
a) spor de 15% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa a minimum doi factori;
b) spor de 10% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa unui factor.
Art. 8.
Pe perioada misiunii permanente în străinătate, acordarea sporului prevăzut la art. 5 alin. (1) se suspendă; sporul se acordă de drept la încheierea misiunii în serviciul exterior şi reluarea activităţii în cadrul instituţiei trimiţătoare, în condiţiile prezentului regulament-cadru.
Art. 9.
Responsabilitatea acordării sporului pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, în limitele prevăzute în prezentul regulament-cadru, cu respectarea prevederilor art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017 şi cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal în bugetul aprobat, revine ordonatorului principal de credite.
Art. 10.
Instituţiile care aplică prezentul regulament-cadru vor lua toate măsurile necesare pentru asigurarea sănătăţii lucrătorilor, pentru prevenirea riscurilor profesionale, precum şi pentru asigurarea cadrului organizatoric şi a mijloacelor necesare securităţii şi sănătăţii în muncă, care să conducă la normalizarea locurilor de muncă cu condiţii grele, vătămătoare sau periculoase pentru toate categoriile de personal.