În Monitorul Oficial nr. 871 din 6 noiembrie a.c. a fost publicat Ordinul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 223/2017 pentru aprobarea Normei privind elaborarea raportului de securitate a unui model de colet de transport al materialelor radioactive.
CAPITOLUL I
Domeniu de aplicare, scop şi definiţii
Art. 1.
(1) Prezenta normă detaliază cerinţele de elaborare a raportului de securitate a unui model de colet de transport al materialelor radioactive.
(2) Prezenta normă se aplică la elaborarea raportului de securitate pentru următoarele colete de transport al materialelor radioactive: coletul exceptat, coletul industrial IP-1, IP-2, IP-3, coletul tip A, coletul tip B(U), coletul tip B(M), coletul tip C, coletul conţinând materiale fisile, coletul conţinând mai mult de 0,1 kg hexafluorură de uraniu.
(3) Proiectantul unui model de colet elaborează orice altă analiză necesară asociată unui anumit tip specific de model.
(4) Pentru elaborarea raportului de securitate a unui model de colet se utilizează orice altă metodologie, dacă se dovedeşte că este cel puţin echivalentă cu cea prevăzută în prezenta normă.
Art. 2.
Prezenta normă are la bază cerinţele din documentul AIEA SSR-6 incluse în reglementările internaţionale ADR (Acordul european referitor la transportul rutier internaţional al mărfurilor periculoase), RID (Regulamentul privind transportul internaţional feroviar al mărfurilor periculoase), IMDG (Codul Internaţional pentru transportul maritim de mărfuri periculoase), ADN (Acordul european privind transportul internaţional al mărfurilor periculoase pe căile navigabile interioare) şi ICAO (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale de la Montreal). Matricea cerinţelor din documentul AIEA SSR-6 şi ADR aplicabile pentru fiecare tip de colet este prezentată în anexa nr. 1.
Art. 3.
(1) Pentru orice model de colet de transport al materialelor radioactive producătorul coletului trebuie să elaboreze un raport de securitate a modelului de colet, care are ca scop demonstrarea conformităţii cu cerinţele naţionale şi internaţionale aplicabile, după caz.
(2) Pentru modelele de colete care necesită aprobarea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) raportul de securitate pentru modelul de colet constituie documentaţia tehnică obligatorie, suport la cererea de autorizare.
(3) Pentru modelele de colete care nu necesită aprobarea CNCAN, expeditorul trebuie să deţină şi să facă disponibil pentru inspecţia CNCAN raportul de securitate pentru modelul de colet.
Art. 4.
În scopul aplicării prezentei norme, pe lângă termenii definiţi în Legea nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în reglementările internaţionale ADR, RID, IMDG, ADN şi ICAO, se utilizează şi definiţiile din anexa nr. 2 la prezenta normă.
CAPITOLUL II
Conţinutul raportului de securitate. Prevederi generale
Art. 5.
Raportul de securitate a modelului de colet este un document controlat şi include o evidenţă a reviziilor şi ediţiilor, precum şi aprobarea acestuia de către proiectantul coletului.
Art. 6.
În cuprinsul raportului de securitate a modelului de colet se utilizează Sistemul international de unități de măsură SI.
Art. 7.
(1) Raportul de securitate a modelului de colet conţine două părţi principale: partea 1 şi partea a 2-a.
(2) Structura raportului de securitate este prezentată schematic în anexa nr. 3.
(3) La elaborarea raportului de securitate a modelului de colet se ţine seama atât de instrucţiunile din textul prezentei norme, cât şi de cele din anexele acesteia.
Art. 8.
Orice document reprezentând partea 1 este un document controlat şi trebuie să fie aprobat pentru distribuţie de către autorul/proprietarul documentului şi de către proiectantul coletului.
Art. 9.
Orice document reprezentând partea a 2-a este un document controlat şi trebuie să fie aprobat pentru distribuţie de către responsabilul specialist în disciplina tehnică ce se evaluează.
CAPITOLUL III
Conţinutul raportului de securitate
A.
Partea I a raportului de securitate
Art. 10.
Partea 1 a raportului de securitate a modelului de colet include următoarele informaţii/capitole:
1.1. Lista de conţinut
1.2. Informaţii administrative
1.3. Specificaţii privind conţinutul radioactiv
1.4. Specificaţii de ambalaj
1.5. Caracteristici de performanţă ale coletului
1.6. Conformitatea cu cerinţele de reglementare
1.7. Exploatarea/Operarea
1.8. Întreţinere
1.9. Sistemul de management
1.10. Poza coletului
Art. 11.
Capitolul 1.1 „Lista de conţinut” este elaborat pentru fiecare parte, partea 1 şi partea a 2-a, a raportului de securitate a modelului de colet şi conţine lista documentelor incluse în fiecare parte, precum şi lista capitolelor fiecărui document inclus, cu menţionarea ediţiei/reviziei.
Art. 12.
Capitolul 1.2 „Informaţii administrative” include:
a) numele comercial al coletului, după caz;
b) identificarea proiectantului coletului: numele/denumirea, adresa, detaliile de contact;
c) tipul coletului;
d) identificarea ambalajului/modelului de colet şi, după caz, restricţiile numărului/numerelor de serie al/ale ambalajului;
e) modurile de transport pentru care coletul este proiectat şi orice restricţie privind transportul;
f) referinţele privind reglementările aplicabile, Inclusiv ediţia Reglementărilor AIEA SSR-6 privind transportul în siguranţă al materialelor radioactive la care se referă modelul de colet.
Art. 13.
(1) Conţinutul radioactiv permis în modelul de colet trebuie descris în detaliu.
(2) Capitolul 1.3 „Specificaţii privind conţinutul radioactiv” include cel puţin următoarele informaţii:
a) nuclidul/compoziţia de nuclizi, radionuclizii descendenţi, după caz;
b) limitele de activitate, masa şi concentraţie, neomogenităţi, după caz;
c) forma fizică şi chimică, forma geometrică, aranjarea, parametrii de iradiere, conţinutul de umiditate, specificaţiile de material;
d) materialul sub formă specială sau materialul cu dispersabilitate redusă, după caz;
e) natura şi caracteristicile radiaţiei emise;
f) modalitatea de disipare a căldurii generate de către conţinutul radioactiv;
g) masa de material fisil şi menţionarea nuclizilor;
h) alte proprietăţi periculoase;
i) alte limitări ale conţinutului; limitele relevante de securitate pentru materialele neradioactive, cum ar fi: compoziţia materialului, densitatea, forma, localizarea în interiorul coletului, restricţiile de cantităţi relative la material.
(3) Pentru situaţia în care în colet sunt transportaţi radionuclizi ale căror valori A1/A2 nu sunt listate în documentul AIEA SSR-6, capitolul trebuie să conţină valorile A1/A2 determinate conform paragrafelor 403-407 din AIEA SSR-6. Pentru situaţia în care coletul este destinat transportului internaţional determinarea valorilor A1/A2 necesită aprobare multilaterală.
Art. 14.
Capitolul 1.4 „Specificaţii de ambalaj” include următoarele informaţii:
a) o listă a componentelor ambalajului şi toate desenele de proiectare;
b) o listă a componentelor standard cum ar fi bolţuri, sigilii etc.;
c) o listă a specificaţiilor de material ale tuturor componentelor ambalajului şi ale componentelor standard, metodele de fabricare a acestora inclusiv cerinţe de procurare material, suduri, alte procese speciale, evaluări şi testări nedistructive. Toate specificaţiile de material pentru fiecare componentă a ambalajului trebuie incluse;
d) descrierea corpului ambalajului, capacului, a mecanismului de închidere şi a componentelor interne;
e) descrierea componentelor ambalajului ca parte a sistemului de izolare şi reţinere;
f) descrierea componentelor ambalajului care asigură ecranarea;
g) descrierea componentelor ambalajului ca parte a sistemului de confinare;
h) descrierea componentelor ambalajului care asigură protecţia termică;
i) descrierea componentelor ambalajului care asigură disiparea căldurii;
j) descrierea modului de protecţie împotriva corodării;
k) descrierea modului de protecţie împotriva contaminării;
l) descrierea componentelor limitatorilor de şoc;
m) modul de transport, care include descrierea oricărui mecanism necesar pentru transport, manipulare în siguranţă, prindere, securizare, transferul dintr-un vehicul în altul şi securizarea în sau pe vehicul care pot afecta siguranţa coletului.
Art. 15.
(1) Capitolul 1.5 „Caracteristicile de performanţă ale coletului” descrie principalele principii de proiectare şi principalele caracteristici de performanţă ale modelului de colet, astfel încât modelul de colet să întrunească cerinţele de securitate, cum ar fi izolarea, reţinerea conţinutului radioactiv şi îndepărtarea căldurii, debitul de doză şi cerinţele de securitate la criticitate.
(2) Capitolul 1.5 trebuie să descrie cum ipotezele analizei şi datele utilizate pentru analiza de securitate, în special cele referitoare la eliberarea de materiale radioactive, debitele de doză şi securitatea la criticitate, după caz, sunt derivate din proiect şi din comportarea coletului la condiţii de transport de rutină, normale şi de accident, luând în considerare şi numărul de cicluri de transport care se intenţionează pentru un ambalaj.
(3) Aceasta trebuie să asigure că proiectul şi diferitele părţi ale demonstraţiei de securitate se potrivesc şi că orice decizie ulterioară luată privind modificările în modelul de colet datorită fabricaţiei, reparării, îmbunătăţirii exploatării etc. descriu în mod corespunzător posibila influenţă asupra criteriilor de performanţă şi asupra conformităţii cu cerinţele de reglementare.
Art. 16.
Capitolul 1.6 „Conformitatea cu cerinţele de reglementare” include o listă completă a cerinţelor din reglementările internaţionale şi din reglementările naţionale aplicabile pentru respectivul model de colet, modul cum se demonstrează conformitatea cu aceasta şi locul – capitolul şi pagina în document unde este descrisă demonstrarea conformităţii cu aceasta. Referirea la dispoziţiile din reglementări trebuie făcută în capitolul unde se demonstrează conformitatea cu acestea.
Art. 17.
Capitolul 1.7 „Exploatarea/Operarea” conţine cerinţele minime pentru ambalaje/colete, după caz:
a) cerinţele de testare şi control înainte de prima utilizare;
b) cerinţele de testare şi control înainte de fiecare expediţie;
c) cerinţele de manipulare, de legare şi arimare în vehicul;
d) cerinţele de încărcare şi descărcare a conţinutului în/din colete;
e) cerinţele pentru asamblarea componentelor ambalajului;
f) cerinţele pentru orice echipament suplimentar propus şi controalele operaţionale ce urmează să fie efectuate în timpul transportului, care sunt necesare pentru a asigura întrunirea de către colet a cerinţelor de reglementare pentru transport. De exemplu, pentru disiparea căldurii sunt definite cerinţe pentru barierele termice, limitările de timp, limitările de temperatură, inclusiv condiţiile de utilizare exclusivă şi de depozitare în tranzit.
Art. 18.
Capitolul 1.8 „Întreţinere” defineşte cerinţele minime pentru ambalaje/colete pentru următoarele activităţi, după caz:
a) cerinţele de întreţinere şi inspecţie înainte de fiecare expediere;
b) cerinţele de întreţinere şi inspecţie periodice, pe toată durata de utilizare a ambalajelor/coletelor.
Art. 19.
Capitolul 1.9 „Sistemul de management al calităţii” descrie programul de asigurare a calităţii necesar pentru a asigura conformitatea cu prevederile relevante referitoare la:
a) proiect, raportul de securitate pentru modelul de colet, documentaţie, înregistrări;
b) fabricare şi testare;
c) exploatare/operare cum ar fi încărcarea, transportul, descărcarea, depozitarea în tranzit.
d) întreţinere şi reparare;
e) conformitatea cu orice activitate prevăzută în raport.
Art. 20.
(1) Partea 1 conţine o imagine reproductibilă, nu mai mare de 16/22 cm, care să arate coletul în ansamblu, inclusiv limitatoarele de şoc, dispozitivele de izolare termică şi furniturile ambalajului, după caz. Imaginea trebuie să indice, cél puţin, dimensiunile de gabarit, masa principalelor componente ale ambalajului şi masa brută a ambalajului gol şi a ambalajului încărcat (coletului).
(2) Imaginea reproductibilă se află în capitolul 1.10 „Poza coletului”.
B.
Partea a 2-a a raportului de securitate
Art. 21.
(1) Partea a 2-a conţine analize tehnice detaliate pentru demonstrarea conformităţii cu cerinţele prevăzute în partea 1 a raportului de securitate a modelului de colet.
(2) Partea a 2-a conţine două secţiuni, şi anume:
a) secţiunea 2.1: secţiunea conţine informaţii/prevederi care trebuie să fie conţinute în toate analizele tehnice incluse în partea a 2-a;
b) secţiunea 2.2: secţiunea conţine lista analizelor tehnice care sunt necesare, precum şi conţinutul acestora. Mai multe informaţii privind conţinutul analizelor tehnice necesare pentru fiecare tip de colet sunt furnizate în anexele nr. 4-9.