În Monitorul Oficial nr. 822 din 18 octombrie a.c. a fost publicat Ordinul Ministerul Justiţiei nr. 2.772/C/2017 pentru aprobarea Normelor minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate.
La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă:
a) Ordinul ministrului justiţiei nr. 433/C/2010 pentru aprobarea Normelor minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 103 din 15 februarie 2010;
b) art. 100 alin. (3)-(7), anexele nr. 20 a-c, 21a, 21b, 22a, 22b, 23a, 23b, 24a şi 24b din Ordinul ministrului justiţiei nr. 1.676/C/2010 pentru aprobarea Regulamentului privind siguranţa locurilor de deţinere din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 523 și 523 bis din 27 iulie 2010.
Art. 1.
(1) Spaţiile destinate cazării persoanelor private de libertate trebuie să respecte demnitatea umană şi să întrunească standardele minime sanitare și de igienă, ţinându-se cont de suprafaţa de locuit, volumul de aer, iluminare, sursele de încălzire și ventilaţie, prin raportare la condiţiile climatice.
(2) Camerele de cazare și celelalte încăperi destinate persoanelor private de libertate trebuie să dispună de iluminat natural, de instalaţiile necesare asigurării iluminatului artificial și să fie dotate cu utilităţi igienico-sanitare şi instalaţii de încălzire.
(3) Amenajarea camerelor de cazare aflate în clădirile existente în locurile de deţinere se va realiza cu maximizarea spaţiilor de deţinere, în funcţie de configurarea structurală a clădirilor, în scopul alocării unui spaţiu mai mare de 4 metri pătraţi (mp) pentru fiecare persoană privată de libertate.
(4) În cazul cazării colective, asigurarea unei suprafeţe mai mari de 4 mp se va realiza cu prioritate pentru regimul de maximă siguranţă şi regimul închis.
(5) În fiecare loc de deţinere vor fi prevăzute căi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi.
(6) În cazul persoanelor private de libertate cu dizabilităţi vor fi prevăzute camere de cazare dotate corespunzător, pentru fiecare regim de executare a pedepselor privative de libertate.
Art. 2.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor ia toate măsurile necesare pentru creşterea progresivă a numărului spaţiilor de cazare individuală, precum și pentru reamenajarea spaţiilor existente.
Art. 3.
(1) Ferestrele camerelor sunt dimensionate conform normelor de proiectare în vigoare, astfel încât persoanelor private de libertate să li se asigure posibilitatea de a citi la lumină naturală în condiţii normale, iar lumina artificială să corespundă standardelor tehnice recunoscute în domeniu.
(2) Persoanelor private de libertate li se asigură acces facil la ferestrele camerelor de cazare, pentru a realiza deschiderea acestora și aerisirea camerei.
Art. 4.
(1) Camerele de cazare sunt dotate cu mobilier, astfel încât să ofere persoanelor private de libertate condiţii pentru dormit, păstrarea bunurilor și obiectelor personale, servirea mesei dacă aceasta nu este posibilă în săli de mese special amenajate, precum și pentru desfăşurarea unor activităţi educative.
(2) În măsura în care este posibil, cu respectarea măsurilor necesare pentru siguranţa penitenciarelor, locurile de deţinere pot asigura servirea mesei de către persoanele private de libertate în săli de mese special amenajate.
(3) Camerele de cazare sunt dotate cu paturi și cazarmamentul necesar pentru fiecare persoană privată de libertate, potrivit normelor în vigoare, suprapuse pe cel mult două rânduri.
(4) În funcţie de spaţiu, camerele de cazare sunt dotate cu:
a) mese și bănci sau scaune;
b) dulapuri pentru păstrarea obiectelor şi bunurilor personale;
c) alte dotări, conform anexelor nr. 1-5 la prezentele norme.
(5) În mod excepţional, în condiţiile art. 1 alin. (3), camerele de cazare pot avea paturi suprapuse pe 3 rânduri. Accesul la paturile montate în rânduri suprapuse se realizează cu ajutorul unei scări metalice, fixată de paturi.
Art. 5.
(1) Grupurile sanitare aferente camerelor de deţinere trebuie să asigure accesul permanent la apă potabilă și să permită fiecărei persoane private de libertate să îşi satisfacă nevoile fiziologice ori de câte ori este necesar, în condiţii de igienă și intimitate.
(2) Grupurile sanitare vor fi separate de camerele de deţinere și sunt dotate astfel încât să se asigure cel puţin o chiuvetă, un WC și un duş pentru maximum 10 persoane private de libertate.
(3) În cadrul grupului sanitar, spaţiul destinat montării vasului WC este prevăzut cu uşă și sistem de închidere pentru asigurarea intimităţii.
(4) Amenajarea camerelor de deţinere trebuie să asigure fiecărei persoane private de libertate accesul la sursele de apă curentă şi condiţii de folosire a articolelor de toaletă pentru menţinerea igienei.
(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), grupurile și instalaţiile sanitare pentru persoanele private de libertate aflate în regimul deschis pot fi amenajate în exteriorul camerelor de deţinere, cu respectarea celorlalte condiţii prevăzute la alin. (1)-(3).
Art. 6.
(1) Instalaţia de iluminat din camerele de cazare pentru persoanele private de libertate se realizează astfel încât corpurile de iluminat să poată fi aprinse şi stinse de către acestea.
(2) Prizele de alimentare cu energie electrică (220 V) se instalează în interiorul camerelor de deţinere, cu excepţia camerelor pentru executarea sancţiunii disciplinare cu izolarea.
(3) În interiorul camerelor de deţinere, în funcţie de regimul de executare a pedepselor privative de libertate și de amenajarea camerelor corespunzătoare acestor regimuri, conform anexelor nr. 1-4, se montează între 1 şi 4 prize de alimentare cu energie electrică.
(4) Sistemul de alimentare cu energie electrică permite întreruperea funcţionării corpurilor de iluminat și prizelor de către personalul penitenciarului.
(5) Instalaţiile de iluminat și de alimentare cu energie a prizelor sunt realizate în construcţie antivandalism.
(6) Iluminatul de veghe, folosit pe timpul nopţii în scopul asigurării supravegherii, permite aprinderea și stingerea doar de către supraveghetorul de pe secţia de deţinere, din interiorul biroului acestuia.
Art. 7.
În fiecare cameră de cazare se instalează o priză pentru distribuire de semnal TV de la Instalaţia de televiziune cu circuit închis, cu excepţia camerelor pentru executarea sancţiunii disciplinare cu izolarea, şi se montează sistemul de comunicare de tip interfon și terminalul sistemului de radioficare.
Art. 8.
(1) Instalaţiile de încălzire trebuie să asigure în perioada sezonului rece o temperatură de cel puţin 19°C în camerele de cazare a persoanelor private de libertate şi în spaţiile destinate desfăşurării diferitelor activităţi.
(2) Instalaţiile de alimentare cu apă, încălzire, canalizare, electrice, după caz, se amplasează pe cât posibil în spaţii tehnice asigurate, în care să fie interzis accesul persoanelor private de libertate.
Art. 9.
(1) La intrarea în vigoare a prezentelor norme, camerele de cazare din clădirile/penitenciarele care urmează să se construiască, precum şi cele care urmează a fi supuse unor lucrări de reparaţii capitale, modernizări, modificări, transformări trebuie să asigure o suprafaţă mai mare de 4 mp pentru fiecare persoană privată de libertate, în situaţia cazării în comun, respectiv 6 mp, atunci când cazarea se face individual, iar camerele de deţinere trebuie să aibă o distanţă de cel puţin 2 m între pereţii camerei de deţinere şi cel puţin 2,5 m între podea și tavanul camerei de deţinere.
(2) La intrarea în vigoare a prezentelor norme, grupurile sanitare aflate în clădirile/penitenciarele care urmează să se construiască, precum şi cele care urmează să fie supuse unor lucrări de reparaţii capitale, modernizări, modificări, transformări trebuie să se realizeze separat de camerele de deţinere, complet închise, iar suprafaţa acestora va fi exclusă de la calculul suprafeţei prevăzute la alin. (1), pentru cazarea în comun sau individual, care se va asigura în camera de deţinere.
(3) La intrarea în vigoare a prezentelor norme, în clădirile ori penitenciarele care urmează să se construiască, precum şi cele care urmează a fi supuse unor lucrări de reparaţii capitale, modernizări, modificări, transformări se asigură servirea mesei de către persoanele private de libertate în săli de mese special amenajate, cu respectarea măsurilor necesare pentru siguranţa penitenciarelor.
(4) Dispoziţiile art. 1 alin. (1) și (2), art. 3, art. 4 alin. (1), (3) și (4) şi art. 5-8 se aplică în mod corespunzător.
Art. 10.
(1) În penitenciarele-spital se poate asigura o suprafaţă de cel puţin 7 mp pentru fiecare persoană privată de libertate, în saloanele curente, dacă configurarea structurală a clădirii permite.
(2) În cadrul unor penitenciare-spital se pot înfiinţa secţii de deţinere pentru persoane vulnerabile din punct de vedere medical sau social, ale căror camere trebuie să asigure o suprafaţă mai mare de 4 mp pentru fiecare persoană.
(3) La intrarea în vigoare a prezentelor norme, saloanele de cazare din clădirile penitenciarelor-spital care urmează să se construiască, precum şi din cele care urmează a fi supuse unor lucrări de reparaţii capitale, modernizări, modificări, transformări trebuie să asigure o capacitate maximă de 6 paturi, o suprafaţă de cel puţin 7 mp pentru fiecare persoană privată de libertate, un cubaj de 20 mc/pat de aer, în caz de ventilaţie naturală.
(4) Camerele de infirmerie, camerele de separare ori camerele de tranzit în vederea prezentării în comun a persoanelor private de libertate la instanţele de judecată vor fi dotate potrivit destinaţiei acestora, prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Art. 11.
(1) Camerele destinate cazării persoanelor private de libertate care execută pedeapsa în regim de maximă siguranţă, inclusiv cele care prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului, ale căror caracteristici privind amenajarea și dotarea sunt prezentate în anexa nr. 1 la prezentele norme, se dimensionează pentru o persoană.
(2) Camerele destinate cazării persoanelor private de libertate care execută pedeapsa în regim închis, sunt arestate preventiv, sunt în perioada de carantinare-observare sau cărora nu li s-a stabilit regimul de executare a pedepselor privative de libertate, ale căror caracteristici privind amenajarea și dotarea sunt prezentate în anexa nr. 2 la prezentele norme, se dimensionează pentru 2 persoane.
(3) Camerele destinate cazării persoanelor private de libertate care execută pedeapsa în regim semideschis, ale căror caracteristici privind amenajarea și dotarea sunt prezentate în anexa nr. 3, se dimensionează pentru 10 persoane.
(4) Camerele destinate cazării persoanelor private de libertate care execută pedeapsa în regim deschis, ale căror caracteristici privind amenajarea și dotarea sunt prezentate în anexa nr. 4, se dimensionează pentru 10 persoane.
(5) Camerele destinate punerii în aplicare a sancţiunii disciplinare cu „izolarea pentru maximum 10 zile”, ale căror caracteristici privind amenajarea și dotarea sunt prezentate în anexa nr. 5, se dimensionează, de regulă, pentru o persoană.
(6) Dispoziţiile alin. (1)-(5) se aplică în situaţiile prevăzute la art. 9 alin. (1) și (2) din prezentele norme.
(7) Camerele destinate cazării persoanelor private de libertate aflate în refuz de hrană sunt similare camerelor de cazare aferente regimului de executare a pedepsei.
(8) În fiecare penitenciar se amenajează cel puţin o cameră de protecţie destinată cazării individuale a persoanelor vulnerabile. Amenajarea și dotarea acesteia se realizează potrivit condiţiilor stabilite prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(9) Schiţele cu amenajarea și dotarea camerelor de cazare pentru fiecare regim de executare a pedepselor privative de libertate se prevăd în cuprinsul ordinului ministrului justiţiei pentru aprobarea măsurilor necesare pentru siguranţa penitenciarelor.
Art. 12.
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezentele norme.