În Monitorul Oficial nr. 813 din 13 octombrie a.c. a fost publicat Ordinul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.792/2017 pentru aprobarea Normelor tehnice de înregistrare a exportatorilor în vederea emiterii atestatelor de origine, declaraţiilor de origine şi declaraţiilor pe factură.
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1.
Prevederile prezentelor norme tehnice se aplică pentru înregistrarea exportatorilor în Sistemul exportatorilor înregistraţi (REX), prevăzut la titlul II cap. 2 secţiunea 2 subsecţiunea 5 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.447, în vederea emiterii atestatelor de origine, declaraţiilor de origine sau declaraţiilor pe factură, care presupun înregistrarea acestora.
Art. 2.
Înregistrarea exportatorilor se efectuează în conformitate cu prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2015/2.447 în ceea ce priveşte regulile de origine aplicabile în cadrul Sistemului generalizat de preferinţe al Uniunii şi ale protocoalelor privind regulile de origine şi procedurile de determinare a originii, inclusiv ale anexelor acestora.
CAPITOLUL II
Înregistrarea exportatorilor pentru întocmirea atestatului de origine în cadrul sistemului generalizat de preferinţe al Uniunii Europene
Art. 3.
În vederea înregistrării, exportatorii care doresc să facă dovada originii prin intermediul atestatului de origine depun la Direcţia Generală a Vămilor o cerere conform modelului din anexa 22-06 din Regulamentul (UE) 2015/2.447.
Art. 4.
În vederea validării informaţiilor furnizate în cerere, aceasta va fi însoţită de următoarele documente:
a) actul constitutiv al societăţii, în fotocopie;
b) certificatul de înmatriculare în registrul comerţului, în fotocopie;
c) descrierea procesului tehnologic de obţinere a produselor finite;
d) structura de preţ a produsului finit în cazul în care la fabricarea produselor finite sunt folosite materiale neoriginare şi regula de origine este una valorică;
e) liste centralizatoare care să cuprindă date referitoare la toate materiile prime şi materialele ce urmează a fi folosite – cantitate, valoare, origine, încadrare tarifară – la fabricarea produselor finite, suficient de detaliate pentru a face o distincţie clară între materialele originare, neoriginare şi cele achiziţionate de pe piaţa internă.
Art. 5.
Direcţia Generală a Vămilor analizează cererea în scopul înregistrării exportatorului în Sistemul exportatorilor înregistraţi (REX), având în vedere, în special, criteriul de origine aplicat, originea materiilor prime şi a materialelor folosite, precum şi corectitudinea informaţiilor din cerere, şi ia o decizie în ceea ce priveşte înregistrarea exportatorului în sistem.
Art. 6.
(1) Exportatorul care solicită înregistrarea în Sistemul exportatorilor înregistraţi (REX) trebuie să fie producător sau comerciant şi să îndeplinească cerinţele şi obligaţiile cuprinse în Regulamentul (UE) 2015/2.447.
(2) În termen de 30 de zile de la primirea cererii complete de obţinere a statutului de exportator înregistrat şi a documentelor justificative, Direcţia Generală a Vămilor înregistrează exportatorul şi comunică acestuia numărul de înregistrare REX. În cazul în care dosarul nu este complet, Direcţia Generală a Vămilor va solicita documente/informaţii suplimentare, iar termenul de la paragraful (2) curge de la data prezentării acestora.
(3) În situaţia în care se ia decizia de a nu permite înregistrarea, Direcţia Generală a Vămilor comunică solicitantului, în scris, motivele pe care se bazează aceasta, conform prevederilor art. 22 alin. (6) din Codul vamal al Uniunii, precum şi ale art. 8 şi 9 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.447.
(4) Solicitantului i se acordă posibilitatea să îşi exprime punctul de vedere înaintea luării unei decizii care i-ar fi nefavorabilă, în termenul prevăzut la art. 8 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446.
(5) Dacă, fie din analiza punctului de vedere al solicitantului, fie la expirarea termenului acordat, menţionat la alin. (4), Direcţia Generală a Vămilor decide să nu efectueze înregistrarea în registrul exportatorilor înregistraţi, aceasta comunică solicitantului motivele neînregistrării, precum şi calea de atac prevăzută la art. 44 din Codul vamal al Uniunii.
Art. 7.
(1) Numărul de înregistrare (numărul REX) se alocă, după verificarea corectitudinii informaţiilor cuprinse în cerere, prin completarea casetei 7 din cererea de înregistrare.
(2) Numărul de înregistrare (numărul REX) va avea unde „XXXX” reprezintă anul în care a fost făcută înregistrarea, „YYYYY” reprezintă codul direcţiei regionale vamale în a cărei rază de competenţă se află sediul exportatorului, iar „ZZZZZZZZZZ“ reprezintă numărul de înregistrare, sub formă consecutivă.
(3) Codurile utilizate pentru direcţiile regionale vamale vor fi următoarele:
a) DRVBU – Direcţia Regională Vamală Bucureşti;
b) DRVBV – Direcţia Regională Vamală Braşov;
c) DRVCJ – Direcţia Regională Vamală Cluj;
d) DRVCR – Direcţia Regională Vamală Craiova;
e) DRVGL – Direcţia Regională Vamală Galaţi;
f) DRVIS – Direcţia Regională Vamală laşi;
g) DRVPL – Direcţia Regională Vamală Ploieşti;
h) DRVTM – Direcţia Regională Vamală Timişoara.
(4) După completarea casetei 7, cererea de obţinere a statutului de exportator înregistrat în scopul sistemelor generalizate de preferinţe tarifare ale Uniunii Europene, Norvegiei, Elveţiei şi Turciei se transmite exportatorului înregistrat. Data înregistrării cererii va figura, de asemenea, în caseta 7, împreună cu data de la care este valabilă înregistrarea. O copie a acestei cereri va rămâne în evidenţele Direcţiei Generale a Vămilor.
(5) Numărul de înregistrare este unic, iar exportatorul trebuie să îşi asume întreaga responsabilitate în ceea ce priveşte utilizarea acestuia.
(6) Înregistrarea este valabilă pentru exporturi efectuate de pe întreg teritoriul vamal al Uniunii Europene şi nu este limitată în timp. Întrucât înregistrarea este valabilă pentru toate acordurile preferenţiale în care sistemul de certificare a originii este sistemul REX, nu este necesară o nouă înregistrare atunci când un nou acord comercial preferenţial aplică sistemul REX.
CAPITOLUL III
Înregistrarea exportatorilor pentru întocmirea atestatului de origine/declaraţiei de origine/declaraţiei pe factură, în cadrul acordurilor care reglementează comerţul preferenţial dintre Uniunea Europeană şi ţările partenere
Art. 8.
În vederea înregistrării, exportatorii care doresc să facă dovada originii mărfurilor exportate în ţările partenere prin întocmirea atestatului de origine/declaraţiei de origine /declaraţiei pe factură pentru transporturi constituite din unul sau mai multe colete care conţin produse originare a căror valoare depăşeşte 6.000 EUR depun la Direcţia Generală a Vămilor o cerere conform modelului din anexă.
Art. 9.
Art. 4-7 din prezentele norme se aplică în mod corespunzător.