În Monitorul Oficial nr. 772 din 29 septembrie a.c. a fost publicat Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 10/2017 privind depozitarii centrali emis în aplicarea Regulamentului (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind îmbunătăţirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeană şi privind depozitarii centrali de titluri de valoare şi de modificare a Directivelor 98/26/CE şi 2014/65/UE şi a Regulamentului (UE) nr. 236/2012.
TITLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1.
(1) Prezentul regulament stabileşte norme cu privire la autorizarea, funcţionarea şi modificările în modul de organizare şi funcţionare ale depozitarilor centrali, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind îmbunătăţirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeană şi privind depozitarii centrali de titluri de valoare şi de modificare a Directivelor 98/26/CE și 2014/65/UE și a Regulamentului (UE) nr. 236/2012, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 257 din 28 august 2014, denumit în continuare Regulamentul (UE) nr. 909/2014, ale Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 297/2004, ce nu contravin dispoziţiilor Regulamentului (UE) nr. 909/2014, precum şi ale standardelor tehnice de reglementare și punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 909/2014.
(2) Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F., este autoritatea competentă care aplică prevederile prezentului regulament, prin exercitarea prerogativelor sale, conform art. 1 alin. (32) lit. a) din Legea nr. 297/2004.
(3) Depozitarii centrali autorizaţi să funcţioneze în România vor fi înscrişi în Registrul A.S.F. și notificaţi ESMA, în conformitate cu prevederile art. 21 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014.
Art. 2.
(1) Termenii, abrevierile și expresiile utilizate în prezentul regulament au semnificaţii prevăzute la art. 2 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 şi în standardele tehnice de reglementare și punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 909/2014.
(2) În înţelesul prezentului regulament, termenii, abrevierile și expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) agent de decontare – are înţelesul prevăzut la art. 2 alin. (1) pct. 4 din Legea nr. 253/2004 privind caracterul definitiv al decontării în sistemele de plăţi şi în sistemele de decontare a operaţiunilor cu instrumente financiare, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 253/2004;
b) agent de plată – o instituţie financiară desemnată de emitent care are încheiat un contract cu emitentul şi cu un depozitar central, în vederea efectuării plăţilor prin intermediul depozitarului central şi al participanţilor la sistemul său, și prin intermediul căreia deţinătorii de instrumente financiare îşi pot exercita drepturile financiare; în cazul în care emitentul este el însuşi o instituţie financiară, exercitarea de către deţinătorii de instrumente financiare a drepturilor financiare poate fi asigurată de către depozitarul central prin intermediul respectivului emitent, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
c) B.N.R. – Banca Naţională a României;
d) ESMA – Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Pieţe;
e) extras de cont – documentul eliberat, în scopul atestării dreptului de proprietate al deţinătorilor de instrumente financiare, altele decât cele derivate, asupra respectivelor instrumente financiare evidenţiate în document la o anumită dată;
f) garanţie financiară – garanţie asupra instrumentelor financiare, definită conform Ordonanţei Guvernului nr. 9/2004 privind unele contracte de garanţie financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 222/2004, cu modificările și completările ulterioare;
g) ipotecă mobiliară – ipotecă asupra instrumentelor financiare, definită conform Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare;
h) garanţii asupra instrumentelor financiare – garanţii financiare definite la lit. f) şi/sau ipoteci mobiliare definite la lit. g).
Art. 3.
(1) Deciziile cu privire la acordarea autorizaţiilor vor fi eliberate de către A.S.F. în baza prevederilor prezentului regulament, în termen de maximum 60 de zile de la înregistrarea dosarului complet al solicitantului, cu excepţia cazurilor în care prevederile prezentului regulament, ale Regulamentului (UE) nr. 909/2014 şi ale standardelor tehnice de reglementare și punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 909/2014 stabilesc un alt termen. În cazul respingerii unei cereri, A.S.F. va emite o decizie motivată, care poate fi contestată conform Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Orice solicitare a A.S.F. de informaţii suplimentare sau de modificare a documentelor prezentate iniţial întrerupe termenul prevăzut la alin. (1), care reîncepe să curgă de la data depunerii respectivelor informaţii sau modificări, depunere care nu poate fi făcută mai târziu de 60 de zile de la data solicitării A.S.F., dacă A.S.F., Regulamentul (UE) nr. 909/2014 sau standardele tehnice de reglementare şi punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 909/2014 nu stabilesc alt termen, sub sancţiunea respingerii cererii.
(3) În situaţia în care documentele depuse sunt incomplete, ilizibile sau se constată depunerea acestora într-o formă necorespunzătoare ori lipsa unor documente, precum şi în situaţia în care nu se respectă prevederile Legii nr. 297/2004, ale Regulamentului (UE) nr. 909/2014, ale standardelor tehnice de reglementare și punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 909/2014 şi ale reglementărilor A.S.F., acestea vor fi returnate solicitantului, cu arătarea motivelor restituirii.
(4) În aplicarea prevederilor art. 17 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, depozitarul central depune la A.S.F. informaţii suplimentare în termen de maximum 60 de zile de la data solicitării A.S.F.
(5) În situaţia în care depozitarul central nu depune la A.S.F. informaţii suplimentare în termenul prevăzut la alin. (4), A.S.F. emite o decizie de respingere a cererii de autorizare, în maximum 30 de zile de la expirarea acestui termen.
Art. 4.
(1) Documentele prevăzute în prezentul regulament, în Regulamentul (UE) nr. 909/2014 şi în standardele tehnice de reglementare şi punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 909/2014 necesare autorizării, precum şi cele referitoare la evidenţe şi raportări vor fi transmise A.S.F. în limba română.
(2) Documentele emise într-o altă limbă vor fi depuse în copie legalizată, împreună cu traducerea legalizată a acestora, cu excepţia cazierelor sau documentelor echivalente care se depun în original însoţite de traducerea legalizată.
(3) În situaţia în care A.S.F. consideră necesar, documentele menţionate la alin. (1) și (2) se vor depune și împreună cu traducerea legalizată într-o altă limbă din sfera finanţelor internaţionale.
(4) Declaraţiile pe propria răspundere ca parte a documentaţiei necesare pentru autorizare/aprobare/înscriere în Registrul A.S.F. vor fi anterioare datei de înregistrare la A.S.F. după cum urmează:
a) cu cel mult 5 zile lucrătoare, în cazul persoanelor fizice și juridice române;
b) cu cel mult 20 de zile lucrătoare, în cazul persoanelor fizice și juridice străine.
(5) În situaţia în care intervin modificări ale datelor care au stat la baza întocmirii unei declaraţii prevăzute la alin. (4), semnatarul declaraţiei are obligaţia de a o actualiza în mod corespunzător, în termen de 24 dé ore de la data de la care a luat cunoştinţă de modificare. Declaraţiile actualizate se depun la A.S.F. în condiţiile stabilite la alin. (4).
Art. 5.
Transmiterea în original a documentelor prevăzute de reglementările A.S.F. de către depozitarul central, la solicitarea organelor judiciare sau a altor autorităţi publice, se realizează cu respectarea următoarelor condiţii:
a) la sediul depozitarului central se păstrează o copie a fiecărui document ce se transmite în original, în aceleaşi condiţii ca documentul original;
b) reprezentantul legal al depozitarului central şi, după caz, reprezentantul funcţiei de conformitate și de control intern al depozitarului central certifică conformitatea fiecărei copii cu documentul original;
c) copia trebuie să poarte menţiunea „copie conformă cu originalul” şi semnătura reprezentantului legal şi, după caz, a reprezentantului funcţiei de conformitate și de control intern al depozitarului central;
d) dovada transmiterii documentelor în original, care se arhivează împreună cu copia menţionată la lit. a).
TITLUL II
Depozitarul central
CAPITOLUL I
Autorizaţia de funcţionare a depozitarului central
Art. 6.
În vederea autorizării şi pe toată durata de funcţionare, depozitarii centrali trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 909/2014, în standardele tehnice de reglementare şi punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 909/2014, precum şi în prezentul regulament.
Art. 7.
În vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, depozitarul central va transmite A.S.F. o cerere de autorizare semnată de persoana desemnată pentru solicitarea autorizaţiei de funcţionare, în conformitate cu art. 16 și 17 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, cu prevederile capitolului III din Regulamentul delegat (UE) nr. 392/2017 al Comisiei din 11 noiembrie 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului cu privire la standarde tehnice de reglementare în materie de autorizare, supraveghere și cerinţe operaţionale pentru depozitarii centrali de titluri de valoare, denumit în continuare Regulamentul delegat (UE) nr. 392/2017, și cu prevederile capitolului I din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 394/2017 al Comisiei din 11 noiembrie 2016 de stabilire a standardelor tehnice de punere în aplicare în ceea ce priveşte formulare, modele și proceduri standard pentru autorizarea, examinarea și evaluarea depozitarilor centrali de titluri de valoare, pentru cooperarea dintre autorităţile din statul membru de origine şi statul membru gazdă, pentru consultarea autorităţilor implicate în procesul de autorizare pentru furnizarea de servicii auxiliare de tip bancar, pentru accesul care implică depozitarii centrali de titluri de valoare, precum și în ceea ce priveşte formatul evidenţelor care trebuie păstrate de către depozitarii centrali de titluri de valoare în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului, denumit în continuare Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 394/2017.
Art. 8.
În baza prevederilor art. 38 din Regulamentul delegat (UE) nr. 392/2017, în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare depozitarul central transmite suplimentar A.S.F următoarele documente și informaţii:
a) copia contractului încheiat cu entităţile care administrează locurile de tranzacţionare, pentru tranzacţiile din sistemul cărora efectuează operaţiuni de decontare;
b) copia contractului încheiat cu un auditor financiar, membru al Camerei Auditorilor Financiari din România și care îndeplineşte criteriile comune stabilite de A.S.F. și Camera Auditorilor Financiari din România;
c) lista și dovada deţinerii cu titlu legal a echipamentelor tehnice, în copie, respectiv dovada dreptului de utilizare şi acces la acestea, care vor fi folosite în scop unic pentru realizarea obiectului de activitate supus autorizării;
d) raportul de audit realizat de un auditor de sisteme informatice extern, conform Normei Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 6/2015 privind gestionarea riscurilor operaţionale generate de sistemele informatice utilizate de entităţile reglementate, autorizate/avizate şi/sau supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Norma ASF nr. 6/2015;
e) lista cuprinzând specimenele de semnături pentru reprezentantul/reprezentanții depozitarului central în relaţia cu A.S.F.;
f) dovada achitării în contul A.S.F a tarifului pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare a depozitarului central şi înscrierea depozitarului central în Registrul A.S.F.;
g) orice alte documente pe care A.S.F. le poate solicita pentru evaluarea respectării condiţiilor de autorizare.
Art. 9.
(1) A.S.F. va decide cu privire la autorizaţia de funcţionare a depozitarului central în conformitate cu procedura de autorizare prevăzută în titlul III, capitolul I din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, cu Regulamentul delegat (UE) nr. 392/2017 şi cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 394/2017.
(2) Cererea de autorizare pentru funcţionarea depozitarului central poate fi respinsă, după caz, dacă:
a) documentaţia prezentată nu este întocmită în conformitate cu reglementările în vigoare sau datele furnizate sunt incomplete ori incorecte;
b) documentaţia prezentată este insuficientă pentru a se stabili dacă depozitarul central îşi va desfăşura activitatea în conformitate cu reglementările în vigoare;
c) nu sunt respectate prevederile Legii nr. 297/2004, ale Regulamentului (UE) nr. 909/2014, ale standardelor tehnice de reglementare și punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 909/2014 sau ale reglementărilor A.S.F.
(3) Retragerea autorizaţiei depozitarului central se realizează în condiţiile prevăzute la art. 20 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014.
CAPITOLUL II
Condiţii privind autorizarea depozitarului central
SECŢIUNEA 1
Cerinţe de capital
Art. 10.
(1) Capitalul împreună cu rezultatul reportat și rezervele depozitarului central trebuie să respecte cerinţele de capital prevăzute la art. 47 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014.
(2) Depozitarul central calculează cerinţele de capital utilizând prevederile Regulamentului delegat (UE) 390/2017 al Comisiei din 11 noiembrie 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte standardele tehnice de reglementare referitoare la anumite cerinţe prudenţiale pentru depozitarii centrali de titluri de valoare și instituţiile de credit desemnate care oferă servicii auxiliare de tip bancar, denumit în continuare Regulamentul delegat (UE) 390/2017, și ale Regulamentului (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de credit şi societăţile de investiţii şi de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012, denumit în continuare Regulamentul (UE) nr. 575/2013, astfel încât capitalul deţinut, împreună cu rezultatul reportat și rezervele, este în permanenţă cel puţin egal cu suma următoarelor elemente:
a) cerinţele dé capital aplicate depozitarului central pentru riscurile operaţional, juridic și de custodie;
b) cerinţele de capital aplicate depozitarului central pentru riscul de investiţii;
c) cerinţele de capital aplicate depozitarului central pentru riscul comercial;
d) cerinţele de capital aplicate depozitarului central pentru lichidarea sau restructurarea activităţii.
(3) Depozitarul central transmite A.S.F. trimestrial date şi informaţii referitoare la cerinţele de capital calculate conform art. 4-7 din Regulamentul (UE) 390/2017, până la sfârşitul programului de lucru, la următoarele date de transmitere: 12 mai, 11 august, 11 noiembrie şi 11 februarie.
(4) În situaţia în care datele de transmitere menţionate la alin. (3) sunt zile nelucrătoare, transmiterea datelor şi informaţiilor se efectuează în ziua imediat lucrătoare.
(5) Depozitarul central transmite electronic cerinţele prudenţiale, într-o structură şi într-un format agreate de A.S.F.