În Monitorul Oficial nr. 769 din 28 septembrie a.c. a fost publicat Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 85/2017 pentru aprobarea Metodologiei de calculare a tarifelor de neutralitate pentru echilibrare, inclusiv repartizarea lor în rândul utilizatorilor reţelei de transport al gazelor naturale.
CAPITOLUL I
Principii generale
(1) Prezenta metodologie are drept scop alocarea către utilizatorii reţelei a diferenţei dintre cheltuielile şi veniturile înregistrate de operatorul Sistemului naţional de transport în urma activităţii desfăşurate în vederea îndeplinirii obligaţiilor privind echilibrarea reţelei de transport gaze naturale, obligaţii prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 312/2014 al Comisiei din 26 martie 2014 de stabilire a unui cod de reţea privind echilibrarea reţelelor de transport de gaz şi în Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Codul reţelei.
(2) În sensul prezentei metodologii, următorii termeni, expresii şi abrevieri se definesc după cum urmează:
1. ANRE – Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei;
2. OTS – operatorul de transport şi de sistem;
3. UR – utilizator de reţea;
4. SNT – Sistemul naţional de transport;
5. perioada de decontare – luna calendaristică pentru care se calculează tariful de neutralitate;
6. rata de neutralitate – raportul dintre valoarea contului de neutralitate şi cantitatea de gaze naturale transportată prin SNT în perioada de decontare;
7. tariful de neutralitate – tariful echivalent cu diferenţa dintre sumele primite sau de primit şi sumele plătite sau de plătit de către operatorul de sistem ca urmare a derulării activităţilor sale de echilibrare, care se plăteşte sau care se poate recupera de la utilizatorii reţelei;
8. valoarea contului de neutralitate – rezultatul echivalent cu diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile operatorului de sistem ca urmare a derulării activităţii sale de echilibrare.
OTS nu trebuie să înregistreze câştiguri sau pierderi ca urmare a acţiunilor de echilibrare în vederea îndeplinirii obligaţiilor prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 312/2014 şi în Codul reţelei.
OTS va transfera UR toate costurile şi veniturile legate direct de acţiunile de echilibrare efectuate.
Costurile direct legate de acţiunile de echilibrare a SNT vor fi incluse în tariful de neutralitate şi nu vor fi luate în considerare la stabilirea costurilor care se utilizează pentru calculul tarifelor aferente serviciilor de transport gaze naturale.
(1) Tarifele de neutralitate vor fi aplicate UR sau OTS în funcţie de rezultatul activităţii de echilibrare.
(2) OTS facturează tarifele de neutralitate atât în situaţia în care rezultatul activităţii de echilibrare este pozitiv, cât şi negativ.
Tarifele de neutralitate plătite de către sau către UR vor fi proporţionale cu cantitatea de gaze naturale transportată în perioada de decontare de către UR.
Tariful de neutralitate va fi identificat separat la facturarea UR, în factură fiind evidenţiată cantitatea de gaze naturale transportată prin SNT în perioada de decontare de către UR, exprimată în MWh.
CAPITOLUL II
Principalele categorii de costuri şi venituri luate în considerare în cadrul mecanismului de asigurare a neutralităţii
Mecanismul care asigură neutralitatea costurilor şi veniturilor OTS va lua în considerare următoarele categorii de costuri şi venituri:
a) costuri şi venituri ale OTS ca urmare a achitării sau perceperii de tarife de dezechilibru conform prevederilor Codului reţelei în relaţia cu UR luaţi în mod individual;
b) costuri şi venituri care provin din cumpărarea/vânzarea gazelor de către OTS pentru asigurarea echilibrării fizice a SNT, cu respectarea procedurii privind limitele de funcţionare ale SNT, aprobată de OST şi avizată de ANRE.