În Monitorul Oficial nr. 703 din 30 august a.c. a fost publicată Ordonanţa Guvernului nr. 19/2017 pentru modificarea Legii nr. 672/2002 privind auditul public intern şi pentru prorogarea termenului prevăzut la art. III pct. 1 din Legea nr. 191/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 672/2002 privind auditul public intern.

Art. I.

Legea nr. 672/2002 privind auditul public intern, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 856 din 5 decembrie 2011, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 2, literele i) şi j) vor avea următorul cuprins:

„i) cooperare pentru asigurarea activităţii de audit public intern în entităţile publice locale – exercitarea activităţii de audit public intern pentru mai multe entităţi publice locale de compartimente de audit public intern organizate la nivelul structurilor judeţene cu personalitate juridică ale structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale recunoscute ca fiind de utilitate publică, precum şi la nivelul altor structuri asociative de utilitate publică de interes general pentru administraţia publică locală, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale; condiţiile şi termenii cooperării sunt stabiliţi într-un singur acord de cooperare;

j) dobândirea competenţelor – procesul prin care se obţin cunoştinţele, abilităţile şi valorile profesionale necesare unei persoane pentru a planifica şi executa misiuni de audit public intern la entităţile publice şi a căror deţinere este verificată prin testare tip grilă în domeniile prezentate la art. 20 alin. (3);”.

2. La articolul 12, alineatul (5) va avea următorul cuprins:

„(5) Compartimentul de audit public intern constituit la nivelul structurii judeţene cu personalitate juridică a structurii asociative a autorităţilor administraţiei publice locale recunoscute ca fiind de utilitate publică, precum şi la nivelul altor structuri asociative de utilitate publică de interes general pentru administraţia publică locală este dimensionat, ca număr de auditori, astfel încât să asigure realizarea activităţii de audit public intern la toate entităţile publice locale cuprinse în acordul de cooperare; cheltuielile ocazionate de organizarea şi de funcţionarea activităţii de audit public intern desfăşurată în sistem de cooperare constituie obligaţii financiare rezultate din acordul de cooperare, care se suportă din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale semnatare ale acordului de cooperare, proporţional cu activitatea de audit public intern desfăşurată.”

3. La articolul 20, alineatul (4) va avea următorul cuprins:

„(4) Recunoaşterea competenţelor profesionale dobândite de auditorul intern se realizează prin verificarea cunoştinţelor dobândite în domeniile prevăzute la alin. (3), prin testare tip grilă, de către Ministerul Finanţelor Publice prin Unitatea Centrală de Armonizare pentru Auditul Public Intern, în condiţiile metodologiei privind recunoaşterea competenţelor profesionale, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.”

4. La articolul 20 alineatul (7), literele a) şi b) vor avea următorul cuprins: