În Monitorul Oficial nr. 687 din 24 august a.c. a fost publicată Decizia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor nr. 500.027/2017 privind aprobarea Instrucţiunilor de recepţie a lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente acestora care se execută la clădirile şi construcţiile speciale din patrimoniul Administraţiei Naționale a Penitenciarelor şi al unităţilor subordonate.
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1.
Recepţia construcţiilor constituie o componentă a sistemului calităţii şi reprezintă un proces complex prin care se certifică, în condiţiile legii, finalizarea lucrărilor pentru realizarea unor construcţii noi sau a unor intervenţii la construcţii existente, cu respectarea cerinţelor fundamentale aplicabile şi în conformitate cu prevederile autorizaţiei de construire/desfiinţare, precum şi ale documentelor prevăzute în cartea tehnică a construcţiei.
Art. 2.
(1 ) Prevederile Instrucţiunilor de recepţie a lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente acestora care se execută la clădirile şi construcţiile speciale din patrimoniul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi al unităţilor subordonate, denumite în continuare instrucţiuni, se aplică construcţiilor şi instalaţiilor aferente acestora, denumite în continuare construcţii aflate în patrimoniul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi al unităţilor subordonate.
(2) Instalaţiile aferente construcţiilor sunt cele prevăzute la art. 2 alin. (2) din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată.
Art. 3.
(1) Recepţia construcţiilor de orice categorie şi clasă de importanţă se efectuează de către investitor/beneficiar atât pentru construcţii noi, cât şi în cazul intervenţiilor la construcţii existente, pentru care se emit, în condiţiile legii, autorizaţii de construire/desfiinţare, şi se realizează în două etape:
a) recepţia la terminarea lucrărilor;
b) recepţia finală, la expirarea perioadei de garanţie.
(2) Recepţia poate fi admisă sau respinsă, motivat.
Art. 4.
Recepţia la terminarea lucrărilor şi, respectiv, recepţia finală pot fi realizate şi pentru părţi/obiecte/sectoare din/de construcţie, în condiţiile legii şi ale prezentelor instrucţiuni, dacă acestea sunt distincte/independente din punct de vedere fizic şi funcţional.
Art. 5.
Construcţia poate fi dată în folosinţă doar în cazul admiterii de către investitor a recepţiei la terminarea lucrărilor, în condiţiile legii şi ale prezentelor instrucţiuni, preluării construcţiei de către investitor/beneficiar şi obţinerii de către acesta a autorizaţiilor necesare utilizării construcţiei, potrivit legii. Prin admiterea recepţiei se certifică faptul că executantul şi-a îndeplinit obligaţiile în conformitate cu prevederile contractului de lucrări/de execuţie, ale documentaţiei privind proiectarea, ale autorizaţiei de construire/desfiinţare, precum şi ale documentaţiei privind execuţia.
Art. 6.
În înţelesul prezentelor instrucţiuni, termenii şi expresiile de mai jos se definesc astfel:
a) investitor – Administraţia Naţională a Penitenciarelor/ unităţile penitenciare care, în calitate de parte contractantă, finanţează contractul de lucrări/de execuţie pentru realizarea de construcţii noi, precum şi/sau intervenţii la construcţii existente, urmăreşte/urmăresc îndeplinirea lui, efectuează recepţia la terminarea lucrărilor şi preia/preiau construcţia de la executant;
b) executant – persoană juridică care, în calitate de parte contractantă, realizează lucrările contractate; în cazul lucrărilor realizate în regie proprie, acesta este investitorul;
c) beneficiar – Administraţia Naţională a Penitenciarelor/ unităţile penitenciare beneficiară/beneficiare a/ale lucrărilor de construire/desfiinţare recepţionate prin proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor şi care îndeplineşte/îndeplinesc obligaţiile prevăzute de reglementările în vigoare în sarcina sa/lor;
d) proces-verbal de recepţie parţială – act prin care se atestă stadiul fizic de execuţie a construcţiei, în scopul înscrierii dreptului de proprietate asupra acesteia în cartea funciară, identificându-se cu procesul-verbal de constatare privind stadiul realizării construcţiei, în sensul Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 7.
(1) În cazul în care investitorul decide, motivat, preluarea de la executant a unei părţi din construcţie într-un anumit stadiu fizic de execuţie, între investitor şi executant se încheie un proces-verbal de recepţie parţială, în condiţiile legii.
(2) În procesul-verbal de recepţie parţială, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 1, se consemnează, în mod obligatoriu, după caz: starea părţii de construcţie în cauză, viciile constatate rezultate în urma execuţiei necorespunzătoare pentru care au fost dispuse măsuri şi termene în vederea remedierii acestora, măsurile de conservare a lucrărilor executate.
Art. 8.
Investitorul/Beneficiarul, în cazul în care a preluat părţi de construcţie pe stadii fizice de execuţie, la recepţia la terminarea lucrărilor trebuie să pună la dispoziţia comisiei de recepţie procesul-verbal de recepţie parţială prevăzut la art. 7.
CAPITOLUL II
Recepţia la terminarea lucrărilor
Art. 9.
Executantul trebuie să comunice investitorului/ beneficiarului, în perioada de valabilitate a autorizaţiei de construire/desfiinţare, data terminării tuturor lucrărilor prevăzute în contract, respectiv a lucrărilor aferente părţilor/obiectelor/ sectoarelor din/de construcţie în condiţiile prevăzute la art. 4, şi solicită acestuia, prin document scris cu confirmare de primire, efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor, inclusiv stabilirea datei şi locului de întrunire a comisiei de recepţie la terminarea lucrărilor.
Art. 10.
(1 ) În termen de 5 zile de la primirea comunicării prevăzute la art. 9 investitorul/beneficiarul:
a) stabileşte data, ora şi locul la care se întruneşte şi îşi începe activitatea comisia de recepţie la terminarea lucrărilor;
b) desemnează comisia de recepţie la terminarea lucrărilor;
c) transmite Biroului de control al calităţii în construcţii din cadrul Bazei de aprovizionare, gospodărire şi reparaţii comunicarea executantului către investitor prevăzută la art. 9, referatele pe specialităţi întocmite de proiectant şi de dirigintele/diriginţii de şantier cu privire la modul în care a fost executată lucrarea;
d) transmite, spre ştiinţă, Serviciului cazarmare, construcţii – investiţii comunicarea executantului către investitor prevăzută la art. 9. La procedura de recepţie la terminarea lucrărilor poate participa, ca invitat, un specialist din cadrul Serviciului cazarmare, construcţii-investiţii.
(2) Factorii implicaţi în etapa de recepţie la terminarea lucrărilor comunică investitorului/beneficiarului, în termen de 10 zile de la primirea solicitării prevăzute la alin. (1) lit. a), reprezentantul desemnat să participe în comisia de recepţie, ca membru, precum şi ca invitat.
(3) Investitorul/Beneficiarul numeşte comisia de recepţie în maximum 3 zile de la primirea tuturor comunicărilor, potrivit alin. (2), de la factorii implicaţi în etapa de recepţie la terminarea lucrărilor şi transmite membrilor comisiei de recepţie, executantului şi proiectantului data, ora şi locul la care se întruneşte şi îşi începe activitatea comisia.
Art. 11.
(1) Din componenţa comisiei de recepţie la terminarea lucrărilor fac parte, în mod obligatoriu:
a) un reprezentant desemnat de către investitor/beneficiar, care este şi preşedintele comisiei, respectiv directorul adjunct economico-administrativ/şef serviciu economico-administrativ;
b) un specialist în domeniul lucrărilor de construcţii supuse recepţiei, care îşi desfăşoară activitatea ca angajat al investitorului/beneficiarului;
c) un specialist în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, care îşi desfăşoară activitatea ca angajat al investitorului/beneficiarului;
d) un reprezentant al Biroului de control al calităţii în construcţii din cadrul Bazei de aprovizionare, gospodărire şi reparaţii, pentru obiective de investiţii, indiferent de sursa de finanţare, care constau în realizarea de construcţii noi încadrate în toate categoriile de importanţă, conform prevederilor anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 766/1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în cazul lucrărilor de intervenţii la aceste categorii de construcţii;
e) 1-3 angajaţi ai investitorului/beneficiarului cu atribuţii în funcţionarea, exploatarea, întreţinerea construcţiei supuse recepţiei la terminarea lucrărilor.
(2) Secretariatul comisiei de recepţie la terminarea lucrărilor este asigurat de dirigintele/diriginţii de şantier autorizat/autorizaţi implicat/implicaţi în verificarea calităţii lucrărilor executate pentru realizarea construcţiei şi a intervenţiilor la construcţia existentă, care întocmeşte/întocmesc, în numele investitorului, documentele de recepţie la terminarea lucrărilor şi constituie carte tehnică a construcţiei.
(3) Dirigintele/Diriginţii de şantier autorizat/autorizaţi prevăzut/prevăzuţi la alin. (2) nu face/fac parte din componenţa comisiei de recepţie.
(4) Reprezentanţii executantului şi ai proiectantului participă, în mod obligatoriu, în calitate de invitaţi, la recepţia la terminarea lucrărilor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995, republicată.
(5) Reprezentanţii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale participă, în calitate de invitaţi, dacă a fost necesară obţinerea avizului de la această instituţie.
Art. 12.
Conţinutul-cadru al procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor este prevăzut în anexa nr. 2.
Art. 13.
(1) În cazul în care investitorul/beneficiarul, în termenul prevăzut la art. 10 alin. (1), nu stabileşte data, ora şi locul de întrunire a comisiei de recepţie la terminarea lucrărilor sau dacă acesta nu se prezintă la data, ora şi locul de recepţie stabilit, direct sau prin împuternicit, executantul va reînnoi cererea pentru fixarea unei noi date de convocare a comisiei de recepţie la terminarea lucrărilor.
(2) Investitorul/Beneficiarul este obligat să stabilească, în intervalul de 10 zile de la primirea noii cererii prevăzute la alin. (1), o nouă dată de convocare a comisiei de recepţie la terminarea lucrărilor.
(3) În situaţia în care nici până la expirarea celui de-al doilea termen, conform prevederilor alin. (2), investitorul/beneficiarul nu fixează data de începere a recepţiei la terminarea lucrărilor sau dacă nu se prezintă la data, ora şi locul de întrunire a comisiei de recepţie direct sau prin împuternicit legal, executantul va stabili un termen de recepţie în intervalul de 10 zile de la expirarea celui de-al doilea termen. Executantul va notifica în scris investitorului/beneficiarului, precum şi celorlalţi membri ai comisiei, în timp util, ultimul termen de întrunire a comisiei de recepţie la terminarea lucrărilor. În notificare, executantul va preciza, totodată, că investitorul/beneficiarul va răspunde pentru acoperirea tuturor cheltuielilor şi prejudiciilor produse ca urmare a neefectuării recepţiei la terminarea lucrărilor.
Art. 14.
(1) Comisia de recepţie la terminarea lucrărilor se întruneşte la data, ora şi locul fixate, iar preşedintele acesteia, numit de investitor/beneficiar, stabileşte programul după care va fi realizată recepţia la terminarea lucrărilor. Comisia de recepţie poate funcţiona numai în prezenţa tuturor membrilor numiţi ai acesteia.
(2) În vederea desfăşurării în bune condiţii a recepţiei la terminarea lucrărilor, investitorul/beneficiarul are obligaţia de a pune la dispoziţia comisiei de recepţie la terminarea lucrărilor documentaţia privind proiectarea şi execuţia lucrărilor, precum şi alte documente solicitate şi pe care comisia le consideră necesare în acest sens.
(3) Comisia de recepţie la terminarea lucrărilor examinează:
a) respectarea prevederilor din autorizaţia de construire, precum şi avizele/acordurile şi condiţiile de execuţie impuse de autorităţile competente;
b) executarea lucrărilor în conformitate cu prevederile contractului de lucrări/de execuţie, ale documentaţiei de proiectare, ale documentaţiei de execuţie şi ale reglementărilor specifice, cu respectarea cerinţelor fundamentale, conform legii;
c) terminarea tuturor lucrărilor prevăzute în contractul de lucrări/de execuţie încheiat între investitor şi executant şi în documentaţia anexă la contract, respectiv a lucrărilor aferente părţilor/obiectelor/sectoarelor din/de construcţie în condiţiile prevăzute la art. 4;
d) documentele care intră în componenţa cărţii tehnice a construcţiei, inclusiv proiectul tehnic de execuţie actualizat la data finalizării lucrărilor – „as built”, dispoziţiile de şantier, procesele-verbale de lucrări ascunse, procesele-verbale de control în faze determinante, precum şi orice alt document aferent proiectării şi execuţiei lucrărilor;
e) existenţa devizului general actualizat la terminarea lucrărilor;
f) existenţa certificatului de performanţă energetică, conform prevederilor Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, republicată, după caz;
g) procesul-verbal de recepţie parţială, prevăzut în cazul preluării de către investitor a unei părţi din construcţie, pe stadii fizice de execuţie, după caz;
h) referatele pe specialităţi întocmite de proiectant şi dirigintele de şantier cu privire la modul în care a fost executată lucrarea;
i) alte documente pe care le consideră necesare.
(4) Pe parcursul examinării construcţiei şi a documentelor puse la dispoziţie, membrii comisiei de recepţie la terminarea lucrărilor pot solicita investitorului/beneficiarului, justificat, prezentarea altor documente relevante, precum şi realizarea de expertize tehnice, ridicări topografice, încercări suplimentare, probe, măsurători şi alte teste.
(5) Recepţia se efectuează în toate cazurile prin examinare nemijlocită a construcţiei şi analizarea documentelor prevăzute la alin. (3).
(6) La terminarea examinării nemijlocite a construcţiei, comisia de recepţie la terminarea lucrărilor întocmeşte procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, în care consemnează:
a) constatări în urma examinării vizuale a construcţiei şi analizării documentelor prevăzute la alin. (3);
b) valoarea finală a lucrărilor executate, cu şi fără TVA;
c) realizarea măsurilor prevăzute în avizul de securitate la incendiu şi în documentaţia de execuţie din punctul de vedere al prevenirii şi al stingerii incendiilor;
d) aspectele prevăzute la art. 17 alin. (1) care trebuie să fie remediate, precum şi termenul de remediere;
e) eventuale explicaţii şi/sau observaţii ale executantului;
f) refuzul executantului de a semna procesul-verbal de recepţie, după caz;
g) situaţiile de absenţă a unor invitaţi convocaţi;
h) decizia de admitere sau de respingere a recepţiei sau, după caz, decizia de suspendare a procesului de recepţie;
i) perioada de garanţie a lucrărilor.