În Monitorul Oficial nr. 554 din 13 iulie a.c. a fost publicată Legea nr. 166/2017 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor.
Articol unic.
Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 68 din 12 octombrie 2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 823 din 18 octombrie 2016, cu următoarele modificări şi completări:
1. La articolul I, înaintea punctului 1 se introduc două noi puncte, cu următorul cuprins:
„- La articolul 2, litera f) a alineatului (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
«f) materiile fecale, în cazul în care acestea nu intră sub incidenţa alin. (2) lit. b), paiele şi alte materii vegetale nepericuloase folosite pentru producerea de energie din biomasă prin procese ori metode care nu dăunează mediului şi nu pun în pericol sănătatea populaţiei.»
– La articolul 2, litera b) a alineatului (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
«b) subprodusele de origine animală, inclusiv produse transformate care intră sub incidenţa Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală), cu excepţia produselor care urmează să fie incinerate, depozitate sau utilizate într-o instalaţie de tratare sau de producere a biogazului ori a compostului;»”.
2. La articolul I punctul 2, alineatul (5) al articolului 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(5) În lipsa criteriilor stabilite la nivelul Uniunii Europene prevăzute la alin. (1), autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului poate decide, luând în considerare jurisprudenţa aplicabilă, pe baza unor studii de evaluare a impactului social/economic şi a efectelor asupra mediului realizate conform prevederilor legale în vigoare, cu respectarea prevederilor alin. (1)-(4), pentru fiecare caz în parte, dacă un anumit deşeu încetează să fie considerat ca atare.”
3. La articolul I punctul 5, alineatul (1) al articolului 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 14.
(1) Pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare, producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri sunt obligaţi să colecteze separat cel puţin următoarele categorii de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă.”
4. La articolul I punctul 6, alineatul (11) al articolului 17 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(11) În vederea stimulării colectării separate a deşeurilor de la populaţie, autorităţile publice locale aplică, ca instrument economic, «plăteşte pentru cât arunci».”
5. La articolul I punctul 9, alineatul (2) al articolului 22 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Operatorii economici care efectuează operaţii de colectare şi transport de deşeuri au obligaţia să livreze şi să transporte deşeurile numai la instalaţii autorizate pentru efectuarea operaţiunilor de sortare, tratare, reciclare şi depozitare, cu respectarea prevederilor art. 20.”
6. La articolul I, după punctul 13 se introduce un nou punct, punctul 131, cu următorul cuprins:
„131. La articolul 31, litera a) a alineatului (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
«a) să colecteze separat biodeşeurile, în vederea valorificării acestora;»”.
7. La articolul I punctul 15, alineatul (2) al articolului 33 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Toate autorizaţiile/autorizaţiile integrate de mediu pentru operaţiuni de incinerare sau coincinerare cu recuperare de energie a deşeurilor se emit cu condiţia ca valorificarea să se realizeze cu eficienţă energetică ridicată.”
8. La articolul I punctul 23, alineatul (1) al articolului 49 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 49.
(1) Producătorii de deşeuri nepericuloase, unităţile şi întreprinderile prevăzute la art. 32, producătorii de deşeuri periculoase, operatorii economici care sunt autorizaţi pentru colectarea şi transportul deşeurilor periculoase sau care acţionează în calitate de comercianţi de deşeuri ori brokeri sunt obligaţi să asigure evidenţa cronologică a gestiunii deşeurilor pentru fiecare tip de deşeu, precum şi a cantităţii, naturii şi originii deşeurilor şi, după caz, a destinaţiei, a frecvenţei colectării, a mijlocului de transport şi a metodei de tratare, respectiv operaţiunii de valorificare sau eliminare a deşeurilor, potrivit prevederilor Deciziei Comisiei 2014/955/UE, şi să o pună la dispoziţia autorităţilor competente de control, la cererea acestora.”
9. La articolul I, după punctul 23 se introduc două noi puncte, punctele 231 şi 232, cu următorul cuprins:
„231. La articolul 50, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
«Art. 50.
(1) Autoritatea competentă de decizie şi control în domeniul gestionării deşeurilor este Ministerul Mediului.»
232.La articolul 51, partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
«Art. 51.
Ministerul Mediului are următoarele atribuţii:»”.
10. La articolul I, după punctul 24 se introduce un nou punct, punctul 241, cu următorul cuprins:
„241. La articolul 56, partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
«Art. 56.
Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale are următoarele atribuţii:»”.
11. La articolul I, după punctul 27 se introduc trei noi puncte, punctele 271-273, cu următorul cuprins:
„271. La articolul 61, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
«(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor prevăzute la alin. (1) se realizează, după caz, de comisari şi persoane împuternicite din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, Gărzilor forestiere, structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, precum şi din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale şi judeţene, conform atribuţiilor stabilite prin lege.»
272. La articolul 61, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:
«(21) Constatarea corectitudinii datelor transmise Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi agenţiilor judeţene pentru protecţia mediului potrivit dispoziţiilor art. 49 alin. (1) se realizează de către comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu.»
273. La articolul 63, partea introductivă a alineatului (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
«Art. 63.
(1) Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 ani la 5 ani sau cu amendă următoarele fapte:»”.
12. La articolul I, după punctul 28 se introduce un nou punct, punctul 281, cu următorul cuprins:
„281. La anexa nr. 1, punctul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
«7. colectare separată – colectarea în cadrul căreia un flux de deşeuri este păstrat separat în funcţie de tipul şi natura deşeurilor, cu scopul de a facilita valorificarea sau tratarea specifică a acestora;»”.
13. La articolul I, după punctul 30 se introduce un nou punct, punctul 301, cu următorul cuprins:
„301. La anexa nr. 3, poziţia R3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
«R3 – reciclarea/valorificarea substanţelor organice care nu sunt utilizate ca solvenţi (inclusiv compostarea şi alte procese de transformare biologică sau termochimică). Aceasta include şi gazeificarea şi piroliza care folosesc componentele ca produse chimice;»”.
14. La articolul III se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:
„(2) În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă, la propunerea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, activitatea de gestionare a uleiurilor uzate se aprobă prin hotărâre a Guvernului.”