În Monitorul Oficial nr. 446 din 15 iunie a.c. a fost publicat Ordinul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 115/2017 pentru aprobarea Normei privind cerinţele de securitate pentru dezafectarea instalaţiilor nucleare şi radiologice. Prezentul ordin abrogă Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 181/2002 privind aprobarea Normelor de dezafectare a obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 867 şi 867 bis din 2 decembrie 2002.
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
SECŢIUNEA 1
Scop şi domeniu de aplicare
Art. 1.
Prezenta normă stabileşte cerinţele de securitate şi de autorizare pentru dezafectarea instalaţiilor nucleare şi radiologice.
Art. 2.
(1) Prezenta normă se aplică la dezafectarea unei instalaţii sau a unei părţi a acesteia aflate în una dintre următoarele situaţii:
a) la sfârşitul perioadei proiectate de viaţă a instalaţiei;
b) după o oprire definitivă neplanificată;
c) după un accident care a avut loc sau într-o situaţie în care a rezultat o deteriorare severă sau o contaminare a instalaţiei.
(2) Prezenta normă conţine cerinţe privind pregătirea dezafectării din faza de proiectare, planificare, amplasare şi exploatare a unei instalaţii.
Art. 3.
Prezenta normă se aplică la dezafectarea următoarelor instalaţii nucleare şi radiologice:
a) centrale nuclearoelectrice;
b) reactoare de cercetare;
c) instalaţii pentru gospodărirea deşeurilor radioactive premergătoare depozitării definitive;
d) instalaţii radiologice medicale, industriale şi de cercetare şi dezvoltare relevante;
e) clădiri şi instalaţii suport şi de servicii asociate instalaţiilor de depozitare definitivă a deşeurilor radioactive.
Art. 4.
Prezenta normă nu se aplică la:
a) instalaţiile de minerit şi prelucrare a minereurilor de uraniu şi toriu şi fabricarea combustibilului nuclear;
b) remedierea suprafeţelor contaminate cu materiale radioactive reziduale rezultate din activităţi din trecut care nu au fost niciodată sub control de reglementare;
c) remedierea suprafeţelor afectate de urgenţe nucleare şi radiologice situate în afara amplasamentului unei instalaţii după ce urgenţa a fost declarată terminată;
d) gospodărirea combustibilului nuclear proaspăt şi uzat, precum şi gospodărirea deşeurilor radioactive generate pe perioada fazei de exploatare.
Art. 5.
Aspectele de risc neradiologic asociate activităţii de dezafectare nu fac obiectul prezentei norme.
SECŢIUNEA a 2-a
Definiţii
Art. 6.
În scopul aplicării prezentei norme, pe lângă termenii definiţi în Legea nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 14/2000 pentru aprobarea Normelor fundamentale privind securitatea radiologică, cu completările ulterioare, şi în Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 56/2004 privind aprobarea Normelor fundamentale pentru gospodărirea în siguranţă a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat, republicat, sunt definiţi termenii, definiţiile şi abrevierile prevăzute în anexa nr. 1 la prezentele norme.
CAPITOLUL II
Cerinţe privind protecţia la radiaţii
SECŢIUNEA 1
Expunerea în activitatea de dezafectare
Art. 7.
Pentru activitatea de dezafectare se aplică cerinţele de securitate radiologică prevăzute în Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 14/2000 pentru aprobarea Normelor fundamentale privind securitatea radiologică.
Art. 8.
Protecţia la radiaţii a persoanelor expuse ca urmare a activităţii de dezafectare trebuie optimizată în conformitate cu constrângerea de doză stabilită de CNCAN.
SECŢIUNEA a 2-a
Abordarea gradată
Art. 9.
(1) Activitatea de dezafectare trebuie desfăşurată şi documentele asociate trebuie elaborate în conformitate cu abordarea gradată.
(2) Titularul de autorizaţie trebuie să documenteze conceptul de abordare gradată utilizat pentru toate aspectele dezafectării şi trebuie să demonstreze că nivelul de evaluare, de documentare şi acţiunile implementate pentru conformarea cu o cerinţă din prezenta normă sunt proporţionale cu:
a) mărimea probabilităţii şi consecinţelor oricărui pericol implicat, radiologie sau neradiologic, faţă de securitatea radiologică, siguranţa şi controlul de garanţii nucleare;
b) faza în care se află instalaţia, starea şi condiţiile acesteia;
c) complexitatea instalaţiei;
d) caracteristicile particulare ale instalaţiei;
e) orice alt factor relevant.
SECŢIUNEA a 3-a
Deversările planificate şi controlul acestora în activitatea de dezafectare
Art. 10.
(1) Titularul de autorizaţie trebuie să evalueze impactul radiologie al eliberărilor de efluenţi radioactivi în mediu rezultate din activitatea de dezafectare.
(2) Evaluarea impactului radiologie al eliberărilor de efluenţi radioactivi în mediu este parte din planul final de dezafectare.
Art. 11.
(1) Titularul de autorizaţie trebuie să stabilească limite derivate de emisie anuală a efluenţilor radioactivi lichizi, respectiv gazoşi, rezultate din activitatea de dezafectare, care să asigure respectarea constrângerilor de doză efectivă anuală stabilite de CNCAN.
(2) Limitele derivate de emisie a efluenţilor radioactivi în mediu se stabilesc în conformitate cu reglementările specifice emise de CNCAN.
(3) Titularul de autorizaţie trebuie să reevalueze ori de câte ori este necesar, în funcţie de evoluţia activităţii de dezafectare, impactul eliberărilor de efluenţi radioactivi în mediu şi măsurile de control asociate.
Art. 12.
(1) Titularul de autorizaţie trebuie să stabilească şi să implementeze programe de monitorizare a emisiilor radioactive şi a radioactivităţii mediului în vecinătatea instalaţiei.
(2) Programul de monitorizare a eliberărilor de efluenţi radioactivi în mediu se stabileşte în conformitate cu reglementările specifice emise de CNCAN.
Art. 13.
În situaţia în care în planul final de dezafectare starea finală a instalaţiei este aceea de eliberare de sub regimul de autorizare cu restricţie de utilizare a instalaţiei sau a amplasamentului, titularul de autorizaţie trebuie să elaboreze şi să implementeze un program de supraveghere şi monitorizare corespunzător restricţiei, aprobat de CNCAN.
Art. 14.
Titularul de autorizaţie trebuie să stabilească responsabilităţi clare pentru implementarea şi menţinerea programelor de supraveghere şi monitorizare pentru asigurarea conformităţii cu restricţiile de utilizare a instalaţiei şi/sau amplasamentului.
Art. 15.
Pentru situaţia în care este selectată strategia de dezafectare cu demontare întârziată, conform prevederilor cap. IV, titularul de autorizaţie trebuie să stabilească şi să implementeze programe de monitorizare şi supraveghere corespunzătoare cu perioada de întârziere.
Art. 16.
(1) Pentru instalaţiile noi, titularul de autorizaţie trebuie să realizeze caracterizarea radiologică a amplasamentului în faza de amplasare a instalaţiei.
(2) Caracterizarea radiologică iniţială trebuie revizuită înainte de punerea în funcţiune a instalaţiei.
(3) Pentru instalaţii existente pentru care caracterizarea radiologică iniţială nu s-a efectuat, titularul de autorizaţie poate să utilizeze, în locul datelor de caracterizare radiologică iniţială, date din zone asemănătoare şi neperturbate având caracteristici similare.
(4) Datele de caracterizare radiologică iniţială vor fi utilizate ca referinţă pentru stabilirea stării finale şi estimarea impactului activităţii de dezafectare asupra mediului.