În Monitorul Oficial nr. 182 din 14 martie a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 52/2017 privind aprobarea Procedurii de verificare a conformităţii datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a menţiunii de calitate facultative „produs montan” şi de verificare a respectării legislaţiei europene şi naţionale de către operatorii economici care au obţinut dreptul de utilizare a respectivei menţiuni.
În sensul prezentei proceduri, termenii folosiţi se definesc după cum urmează:
a) zona montană – zona delimitată conform Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020;
b) produs montan – produs destinat consumului uman, în cazul căruia:
– materiile prime, dar şi furajele pentru animalele de fermă provin în principal din zone montane;
– în cazul produselor prelucrate, prelucrarea are loc, de asemenea, în zone montane;
c) solicitant – persoană fizică ce deţine atestat de producător eliberat în conformitate cu prevederile Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare, sau societăţi comerciale înmatriculate conform prevederilor Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ce desfăşoară activitate în sectorul agroalimentar, sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale înregistrate în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, sau cooperative agricole înregistrate în conformitate cu Legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, sau grupuri de producători recunoscute în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 338/2005, cu modificările şi completările ulterioare, sau societăţi cooperative înfiinţate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată;
d) caietul de sarcini – documentul depus de solicitant în conformitate cu modelul prevăzut în anexa nr. 2;
e) Registrul special de autocontrol – documentul obligatoriu completat de solicitant pentru toate unităţile de producţie, în conformitate cu modelul prevăzut în anexa nr. 3;
f) Registrul de control al produselor montane – document obligatoriu completat de către reprezentanţii direcţiei pentru agricultură judeţene special desemnaţi în acest sens, în conformitate cu modelul prevăzut în anexa nr. 4.
Pentru a beneficia de dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative „produs montan”, produsul agroalimentar trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute la art. 31 din Regulamentul (UE) nr. 1.151/2012, cele prevăzute de Regulamentul delegat (UE) nr. 665/2014 şi cele prevăzute în prezenta procedură.
În vederea dobândirii dreptului de utilizare a menţiunii de calitate facultative „produs montan”, solicitantul depune o cerere, completată în conformitate cu modelul din anexa nr. 1, la direcţia pentru agricultură judeţeană, situată pe raza judeţului în care îşi desfăşoară activitatea, însoţită de caietul de sarcini completat conform modelului din anexa nr. 2, şi deschide Registrul special de autocontrol.
Direcţia pentru agricultură judeţeană înregistrează cererile în Registrul de control al produselor montane şi verifică caietul de sarcini şi documentele anexate.
(1) Reprezentanţii din cadrul direcţiei pentru agricultură judeţene special desemnaţi cu atribuţii în domeniul reglementat verifică dacă unitatea de producţie/locul de producţie se află în zona montană, conform prevederilor art. 1 lit. a).
(2) În cazul în care unitatea de producţie/locul de producţie nu se încadrează în prevederile art. 1 lit. a), reprezentanţii direcţiei pentru agricultură judeţene resping cererea şi caietul de sarcini, consemnând acest lucru în Registrul de control al produselor montane.
(3) În cazul în care unitatea de producţie/locul de producţie se încadrează în prevederile art. 1 lit. a), reprezentanţii direcţiei pentru agricultură judeţene verifică caietul de sarcini.
(4) În situaţia în care în urma verificării caietului de sarcini se identifică neconformităţi referitoare la respectarea prevederilor prezentei proceduri şi/sau ale Regulamentului (UE) nr. 1.151/2012 şi/sau ale Regulamentului delegat (UE) nr. 665/2014, reprezentanţii direcţiei pentru agricultură judeţene, în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea acestuia, adresează o cerere solicitantului în vederea exprimării unor clarificări cu privire la neconformităţile constatate.
(5) În cazul în care solicitantul nu depune completările cerute în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii solicitării, direcţia pentru agricultură judeţeană respinge caietul de sarcini ca fiind neconform şi comunică în scris solicitantului decizia de respingere a cererii, în termen de 3 zile lucrătoare.
(1) În situaţia în care se constată că documentaţia depusă corespunde prevederilor prezentei proceduri, Regulamentului (UE) nr. 1.151/2012 şi Regulamentului delegat (UE) nr. 665/2014, reprezentanţii direcţiei pentru agricultură judeţene verifică la faţa locului informaţiile prevăzute în caietul de sarcini şi din Registrul special de autocontrol, ţinut de către solicitant conform modelului din anexa nr. 3.
(2) Registrul special de autocontrol se actualizează de către solicitant, ori de câte ori este necesar, pentru a demonstra respectarea prevederilor legislaţiei europene referitoare la utilizarea menţiunii de calitate facultative „produs montan”. Acesta conţine înregistrări şi anexe cu documente care să ateste provenienţa hranei animalelor, originea animalelor sau plantelor în cazul produselor neprocesate/procesate, documente care să ateste provenienţa materiilor prime pentru obţinerea produselor procesate, conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1.151/2012 si ale Regulamentului delegat (UE) nr. 665/2014.
(3) Rezultatul verificărilor se înscrie în nota de constatare, conform anexei nr. 5, redactată în 3 exemplare originale, verificându-se dacă sunt îndeplinite condiţiile şi criteriile menţionate în prezenta procedură şi/sau în Regulamentul (UE) nr. 1.151/2012 şi/sau în Regulamentul delegat (UE) nr. 665/2014, stabilindu-se motivele acordării/neacordării dreptului de utilizare a menţiunii de calitate facultative „produs montan”.
(4) Nota de constatare se semnează de către reprezentantul direcţiei pentru agricultură judeţene şi de către solicitant sau de împuternicitul legal al acestuia. Un exemplar al notei de constatare completate se înmânează solicitantului, unul rămâne la direcţia pentru agricultură judeţeană şi unul la direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
(5) Rezultatul verificării se înscrie şi în Registrul de control al produselor montane.
(6) Solicitantul poate face contestaţie împotriva aspectelor constatate în nota de constatare prevăzută la alin. (4), în termen de 30 de zile de la data primirii, în conformitate cu prevederile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
În cazul în care, în urma verificărilor la faţa locului, se constată că documentaţia corespunde prevederilor prezentei proceduri, Regulamentului (UE) nr. 1.151/2012 şi Regulamentului delegat (UE) nr. 665/2014, direcţia pentru agricultură judeţeană transmite direcţiei de specialitate cu atribuţii în domeniu din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în termen de 5 zile lucrătoare de la data menţionată în anexa nr. 5, un exemplar al notei de constatare, însoţit de o copie a caietului de sarcini.
(1) Personalul cu atribuţii din cadrul direcţiei de specialitate a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale emite decizia de acordare a dreptului de utilizare a menţiunii de calitate facultative „produs montan”, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea documentaţiei menţionate la art. 7, conform anexei nr. 6, şi înregistrează produsul/produsele în Registrul naţional al produselor montane, în vederea publicării acestuia pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
(2) Decizia de acordare a dreptului de utilizare a menţiunii de calitate facultative „produs montan” este transmisă în original de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale către solicitant şi o copie a acesteia către direcţia pentru agricultură judeţeană.
(1) Produsul agroalimentar se etichetează în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1.169/2011 din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 şi (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei.
(2) Pe eticheta produselor agroalimentare înregistrate în Registrul naţional al produselor montane se inscripţionează central, sub denumirea produsului, menţiunea de calitate facultativă „produs montan” şi poziţia în registru.
(1) Direcţia pentru agricultură judeţeană, prin personalul de specialitate, în conformitate cu competenţele atribuite prin legislaţia naţională în vigoare, desfăşoară controale, conform tematicilor de control aprobate de conducere sau la primirea unei reclamaţii, în vederea verificării conformităţii respectării prevederilor prezentei proceduri, ale art. 31 din Regulamentul (UE) nr. 1.151/2012, ale Regulamentului delegat (UE) nr. 665/2014 de către produsele agroalimentare care au obţinut dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative „produs montan”.
(2) Specialiştii din cadrul direcţiei pentru agricultură judeţene cu atribuţii de inspecţie şi control efectuează cel puţin un control anual pentru a verifica respectarea condiţiilor de acordare a dreptului de utilizare a menţiunii de calitate facultative „produs montan”.
(3) Verificarea anuală de către reprezentanţii direcţiei pentru agricultură judeţene a beneficiarului care a obţinut dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative „produs montan” se realizează numai după notificarea prealabilă a beneficiarului.
(4) Notificarea beneficiarului se face cu minimum 10 zile lucrătoare înainte de data vizitei în teren, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 7, solicitându-se documente relevante cu privire la activitatea desfăşurată în perioadă verificată.
(5) Beneficiarii transmit documentele solicitate prin notificare, în interiorul termenului de 10 zile lucrătoare, dar nu mai târziu de a şaptea zi.
(6) Beneficiarii care au obţinut pentru produsele etichetate dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative „produs montan” sunt obligaţi să permită personalului de specialitate de inspecţie şi control al direcţiei pentru agricultură judeţene accesul în unitate şi în secţia de producţie şi să pună la dispoziţia acestuia informaţiile şi documentele solicitate, conform competenţelor legale.
(7) Ca urmare a procesului-verbal de constatare, conform anexei nr. 8, transmis de către personalul cu atribuţii de inspecţie din cadrul direcţiei pentru agricultură judeţene, cu privire la nerespectarea condiţiilor şi criteriilor care au stat la baza acordării dreptului de utilizare a menţiunii de calitate facultative „produs montan”, structura de specialitate cu atribuţii în domeniul reglementat în art. 31 din Regulamentul (UE) nr. 1.151/2012 şi în Regulamentul delegat (UE) nr. 665/2014 din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va dispune emiterea deciziei de retragere a dreptului de utilizare a menţiunii de calitate facultative „produs montan”, conform anexei nr. 9, şi radierea produsului din Registrul naţional al produselor montane.
(8) Solicitanţii cărora le-a fost emisă decizia de retragere a dreptului de utilizare a menţiunii de calitate facultative „produs montan” au dreptul să redepună o nouă documentaţie pentru produsul pentru care a fost retrasă decizia, după cel puţin 24 de luni de la data retragerii acesteia.
În ceea ce priveşte produsele prelucrate pe teritoriul naţional, derogarea prevăzută de art. 6 alin. 1 lit. a din Regulamentul delegat (UE) nr. 665/2014 nu se aplică.
Anexele nr. 1-9 fac parte integrantă din prezenta procedură.