În Monitorul Oficial nr. 98 din 3 februarie a.c. a fost publicat Ordinul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 4/2017 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a venitului reglementat, a venitului total și a tarifelor reglementate pentru activitatea de înmagazinare subterană a gazelor naturale.
CAPITOLUL I – Principii generale
(1) Prezenta metodologie reglementează modalitatea de stabilire a venitului reglementat, a venitului total și a tarifelor reglementate pentru activitatea de înmagazinare subterană a gazelor naturale printr-un sistem de înmagazinare subterană a gazelor naturale aflat pe teritoriul României.
(2) Racordarea terților la sistemul de înmagazinare subterană, activitățile conexe celor de operare a sistemului de înmagazinare subterană desfășurate conform reglementărilor specifice, precum și alte activități prestate de titularul licenței de operare a sistemului de înmagazinare subterană nu fac obiectul prezentei metodologii.
(1) Tarifele reglementate pentru activitatea de înmagazinare subterană a gazelor naturale, denumite în continuare tarife de înmagazinare subterană, reprezintă contravaloarea serviciilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale prestate pentru rezervarea capacității de înmagazinare subterană și pentru utilizarea depozitului subteran pentru o cantitate de gaze naturale cu un conținut energetic echivalent cu 1 MWh, gaze naturale aflate în condițiile standard de presiune, temperatură și de calitate a gazelor naturale prevăzute în reglementările legale specifice în vigoare, pentru un ciclu anual de înmagazinare subterană cuprins în perioada 1 aprilie- 31 martie.
(2) Tarifele de înmagazinare subterană se stabilesc diferențiat pentru fiecare titular al licenței de operare a sistemului de înmagazinare subterană, denumit în continuare titular de licență.
(3) Tarifele de înmagazinare subterană includ costurile generate de operațiunile desfășurate în cadrul activității de înmagazinare subterană.
(4) La stabilirea tarifelor de înmagazinare subterană, orice cost efectuat și/sau venit realizat de către titularul de licență pentru activitatea de înmagazinare subterană a gazelor naturale este luat în considerare o singură dată.
(5) Tarifele de înmagazinare subterană nu includ TVA.
Activitățile și operațiunile realizate de titularul de licență pentru sau în legătură cu operarea, întreținerea, reabilitarea și modernizarea/dezvoltarea sistemului de înmagazinare subterană a gazelor naturale aferente serviciilor de înmagazinare subterană prevăzute la art. 2 alin. (1) sunt următoarele:
a) exploatarea capacităților de înmagazinare subterană, care se referă la operațiunile și activitățile desfășurate de titularul licenței pentru și/sau în legătură cu întreținerea, repararea, verificarea sistemului de înmagazinare subterană și pentru asigurarea funcționării acestuia în condiții de siguranță și eficiență, inclusiv repararea sondelor și/sau înlocuirea instalațiilor și echipamentelor aferente din subteran și/sau de suprafață;
b) modernizarea/dezvoltarea capacităților de înmagazinare subterană, care se referă la operațiunile și activitățile desfășurate de titularul licenței pentru și/sau în legătură cu creșterea capacității de înmagazinare subterană, fie prin mărirea capacității de injecție/extracție, fie prin construcția de noi sonde sau altele asemenea;
c) utilizarea sistemului de înmagazinare subterană, care se referă la ansamblul de activități și operațiuni desfășurate de titularul licenței pentru sau în legătură cu:
(i) injecția gazelor naturale în depozitul subteran, prin care se asigură preluarea gazelor naturale, măsurarea, tratarea și vehicularea acestora prin facilitățile de suprafață și introducerea în depozitul subteran;
(ii) depozitarea și gestionarea cantităților de gaze naturale din depozitul subteran;
(iii) extracția gazelor naturale din depozitul subteran, prin care se asigură scoaterea gazelor naturale din depozitul subteran, tratarea, vehicularea și măsurarea acestora prin facilitățile de suprafață și predarea la transportator și/sau la beneficiar;
(iv) verificarea respectării condițiilor minime de calitate a gazelor naturale preluate/predate, conform reglementărilor legale în vigoare;
(v) activitățile și operațiunile desfășurate de titularul de licență pentru sau în legătură cu relațiile comerciale privind încheierea și derularea contractelor pentru prestarea serviciilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale.
Perioada de reglementare reprezintă intervalul de timp pe parcursul căruia Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) stabilește venitul reglementat, venitul total și tarifele reglementate pe care un titular de licență este îndreptățit să le realizeze pentru activitatea de înmagazinare subterană a gazelor naturale în fiecare an al perioadei de reglementare.
(1) Perioada de reglementare are o durată de 5 ani.
(2) Perioada a patra de reglementare începe la data de 1 aprilie 2018.
(3) Pentru operatorii economici licențiați ulterior datei de intrare în vigoare a prezentei metodologii, perioada de reglementare se va încheia odată cu terminarea perioadei de reglementare a celorlalți titulari de licență.
(4) În vederea stabilirii venitului total și a venitului reglementat, precum și a tarifelor de înmagazinare subterană pentru primul an de desfășurare a activității reglementate, operatorii economici prevăzuți la alin. (3) vor transmite documentația aferentă odată cu depunerea documentelor necesare pentru obținerea licenței de operare a sistemului de înmagazinare subterană.