În Monitorul Oficial nr. 62 din 25 ianuarie a.c. a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investițiilor finanțate din fonduri publice.
Art. I.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare locală, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 230 din 22 aprilie 2013, aprobată prin Legea nr. 89/2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 7 alineatul (1), literele c), d) și f) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„c) realizare/extindere/reabilitare/modernizare/dotare a unităților de învățământ preuniversitar, respectiv creșe, grădinițe, școli generale, licee, colegii naționale, precum și alte unități de învățământ preuniversitar, înființate potrivit legii;
d) realizare/extindere/reabilitare/modernizare/dotare a unităților sanitare, inclusiv a spațiilor afectate desfășurării activității unor cabinete medicale/dispensare medicale din mediul rural și centre medicale de permanență;
…………………………………………….
f) realizare/modernizare/reabilitare de poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale;”.
2. La articolul 7 alineatul (1), după litera l) se introduce o nouă literă, litera m), cu următorul cuprins:
„m) construirea/modernizarea/reabilitarea/extinderea sistemelor de iluminat public stradal, cu prioritate în mediul rural.”
Art. II.
Obiectivele de investiții aflate în finanțare la data de 31 decembrie 2016, în baza prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare locală, aprobată prin Legea nr. 89/2015, cu modificările și completările ulterioare, constituie etapa I a Programului național de dezvoltare locală, și pentru acestea se vor asigura fonduri, conform legii, până la finalizarea acestora.
Art. III.
Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se instituie etapa a II-a a Programului național de dezvoltare locală, care se derulează conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/2013, aprobată prin Legea nr. 89/2015, cu modificările și completările ulterioare, în cadrul căreia se va asigura finanțarea a 9.500 obiective de investiții noi introduse în program, în domeniile prevăzute la art. 7 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/2013, aprobată prin Legea nr. 89/2015, cu modificările și completările ulterioare, din care 2.500 de creșe și grădinițe și 2.000 de unități de învățământ preuniversitar care necesită efectuarea de lucrări de realizare/extindere/reabilitare/ modernizare/dotare în vederea obținerii autorizațiilor de funcționare și pentru desfășurarea în bune condiții a procesului educațional, pentru care se asigură finanțarea multianuală, conform prevederilor legale, până la finalizarea acestora.
Art. IV.
(1) Pentru etapa a II-a a Programului național de dezvoltare locală prevăzută la art. III, se aprobă pentru Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene credite de angajament pentru perioada 2017 -2020 în valoare de 30 miliarde lei, în baza cărora se pot încheia contracte de finanțare multianuale.
(2) Creditele de angajament prevăzute în fișa programului „Etapa a II-a a Programului național de dezvoltare locală”, anexă la bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, rămase neutilizate la sfârșitul exercițiului bugetar vor fi avute în vedere la elaborarea legilor bugetare anuale și a rectificărilor bugetare pentru anii următori, cu încadrarea în valoarea maximă prevăzută la alin. (1).
(3) În termen de 10 zile de la data aprobării modificărilor efectuate potrivit alin. (2), Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene comunică Ministerului Finanțelor Publice fișa modificată a programului „Etapa a II-a a Programului național de dezvoltare locală”, însușită de ordonatorul principal de credite.
Art. V.
Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, prin subprogramul „Instituții de învățământ superior de stat” din cadrul Programului național de construcții de interes public sau social, derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene prin Compania Națională de Investiții „C.N.I.” – S.A., în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 25/2001 privind înființarea Companiei Naționale de Investiții „C.N.I.” – S.A., aprobată cu modificări prin Legea nr. 117/2002, cu modificările și completările ulterioare, se va asigura finanțarea a 30 de spații cu destinația de cămine pentru studenții instituțiilor de învățământ superior de stat, conform prevederilor legale, până la finalizarea acestora.
Art. VI.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale și utilizarea acestora pentru obiectivul convergență, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 413 din 17 iunie 2009, aprobată cu modificări prin Legea nr. 362/2009, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. După articolul 41se introduce un nou articol, articolul 42, cu următorul cuprins:
„Art. 42.
(1) Beneficiarii privați ai proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile în cadrul programelor operaționale aferente perioadei de programare 2007 -2013, care intră sub incidența schemelor de ajutor de sta/minimis, pot solicita deschiderea unui cont de disponibil distinct cu destinație specială la unitățile Trezoreriei Statului în a căror rază teritorială aceștia sunt înregistrați fiscal, cu avizul instituțiilor publice prevăzute la alin. (2).
(2) Instituțiile publice în cadrul cărora funcționează autorități de management cu responsabilități în închiderea programelor operaționale aferente perioadei de programare 2007 -2013 virează sumele reprezentând contravaloarea fondurilor externe nerambursabile și a cofinanțării de la bugetul de stat și TVA, după caz, în contul de disponibil distinct cu destinație specială deschis la Trezoreria Statului pe numele beneficiarilor privați finanțați în cadrul schemelor de ajutor de stat/minimis, ale căror cheltuieli au fost suspendate la rambursare, ca urmare a unei suspiciuni de fraudă aflate în investigație la data depunerii declarației finale.
(3) Sumele prevăzute la alin. (2) încasate în contul de disponibil distinct cu destinație specială prevăzut la alin. (1) nu sunt supuse executării silite pe perioada păstrării în acest cont.
(4) Ca urmare a clasării/scoaterii de sub urmărire/încetării urmăririi penale dispuse de către organele de cercetare penală competente sau ca urmare a unor hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești de achitare a inculpatului/inculpaților ori ca urmare a actelor de control administrative emise de Departamentul pentru Luptă Antifraudă/Oficiul European pentru Luptă Antifraudă/Agenția Națională de Integritate sau de către structurile de control din cadrul autorităților cu competențe în gestionarea fondurilor europene, prin care nu se confirmă cauzele pentru care au fost efectuate investigații, sumele încasate în contul de disponibil distinct cu destinație specială deschis pe numele beneficiarilor potrivit alin. (1) pot fi transferate de către aceștia numai în conturile proprii prevăzute la art. 6 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea și utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu avizul scris al instituțiilor publice prevăzute la alin. (2), prezentat unităților Trezoreriei Statului. În cazul în care beneficiarii privați nu au deschise astfel de conturi proprii, aceștia au obligația deschiderii lor.
(5) În cazul în care prin actele de control emise de Direcția Națională Anticorupție/Departamentul pentru Luptă Antifraudă/Oficiul European pentru Luptă Antifraudă/Agenția Națională de Integritate sau de către structurile de control din cadrul autorităților cu competențe în gestionarea fondurilor europene se confirmă cauzele pentru care au fost efectuate investigații, se autorizează unitățile Trezoreriei Statului, la care beneficiarii privați își au deschise conturile de disponibil distincte cu destinație specială, să vireze, la solicitarea scrisă a instituțiilor publice prevăzute la alin. (2), sumele stabilite de acestea, în baza actelor de control, din conturile de disponibil distincte cu destinație specială în conturile indicate prin solicitare.
(6) Din conturile de disponibil distincte cu destinație specială, prevăzute la alin. (1), nu pot fi dispuse alte operațiuni decât cele prevăzute la alin. (4) și (5).
(7) Procedura privind deschiderea și funcționarea conturilor de disponibil distincte cu destinație specială, prevăzute la alin. (1), se aprobă prin ordin comun al ministrului finanțelor publice și al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene.”
2. La articolul 14, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(2) Sumele prevăzute la art. 11 lit. b) și c), utilizate temporar din bugetul de stat, se regularizează de Autoritatea de certificare și plată din instrumente structurale primite de la Comisia Europeană sau din sumele recuperate de la beneficiari, în cazul plăților directe, ori de la Autoritatea de management, în cazul plăților indirecte.”
3. La articolul 14, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:
„(21) Regularizarea prevăzută la alin. (2) se realizează de către Autoritatea de certificare și plată prin virarea sumelor respective la bugetul de stat, la poziții bugetare distincte de venituri pentru sumele provenite din finanțarea anului curent și pentru sumele provenite din finanțarea anilor precedenți, pe codul de identificare fiscală al Ministerului Finanțelor Publice – Acțiuni generale, la solicitarea ordonatorului principal de credite sau până la închiderea programului.”