În Monitorul Oficial nr. 831 din 20 octombrie a.c. a fost publicat Ordinul Agenției Naționale Anti-Doping nr. 265/2016 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Comisiei de apel.
Acces non-stop la legislație actualizată
În Legalis ai acces la toată legislația consolidată a României și legislația UE. Click pentru detalii
În extras
CAPITOLUL I
Cadru legislativ
Art. 1.
Agenția Națională Anti-Doping, denumită în continuare Agenția, organizează procedura de soluționare a contestațiilor formulate împotriva deciziilor prevăzute la art. 73 din Legea nr. 227/2006 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport, republicată, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Lege, și a deciziilor Agenției cu privire la încălcarea reglementărilor anti-doping de sportivii de nivel național și/sau personalul asistent al acestora, în conformitate cu dispozițiile art. 74 și 76 din Lege.
Art. 2.
Procedura soluționării contestațiilor se desfășoară în fața Comisiei de apel, denumită în continuare Comisia, care se constituie în temeiul art. 14 din Lege.
CAPITOLUL II
Organizare
Art. 3.
(1) Comisia este formată din 8 membri, după cum urmează:
a) 7 membri care participă la deliberările Comisiei și au drept de vot, desemnați, la solicitarea Agenției, după cum urmează:
• un membru desemnat de Comitetul Olimpic și Sportiv Român;
• 2 membri desemnați de Secretariatul General al Guvernului;
• 2 membri desemnați de Cancelaria Prim-Ministrului;
• 2 membri desemnați de facultăți de drept acreditate potrivit legii, din rândul cadrelor didactice ale acestora;
b) 1 membru fără drept de vot desemnat de Agenție din rândul salariaților acesteia, care asigură secretariatul tehnic al comisiei și nu participă la deliberările acesteia.
(2) Membrii Comisiei sunt numiți prin ordin al președintelui Agenției în urma desemnării acestora de către autoritățile menționate la art. 3 alin. (1) lit. a).
(3) Secretarul Comisiei se numește din rândul salariaților Agenției, prin ordin al președintelui.
Art. 4.
(1) Durata mandatului membrilor Comisiei este de 2 ani.
(2) Durata mandatului este unică pentru Comisie, chiar dacă membrii acesteia nu au fost desemnați toți la aceeași dată sau dacă au intervenit schimbări în componența Comisiei pe parcursul mandatului. Numărul mandatelor unui membru nu este limitat.
(3) Cu 30 de zile înainte de data încheierii mandatului, Agenția va declanșa procedura de numire a noilor membri.
Art. 5.
Membrii Comisiei trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
a) să fie cetățeni români cu domiciliul în România;
b) să aibă capacitate deplină de exercițiu;
c) să aibă o bună reputație și pregătire profesională;
d) să nu fi suferit condamnări pentru comiterea unei fapte prevăzute de legea penală, care îi face nedemni pentru îndeplinirea acestei activități;
e) să aibă studii superioare juridice cu durata stabilită de lege, atestate în condițiile legii;
f) să cunoască legislația sportivă și legislația anti-doping.
Art. 6.
(1) Mandatul unui membru al Comisiei încetează înainte de termen în următoarele situații:
a) prin renunțarea la calitatea de membru;
b) ca urmare a transferului în cadrul altei autorități/organizații;
c) prin revocare de către autoritățile/organizațiile care l-au desemnat;
d) secretarul Comisiei se revocă prin ordin al președintelui Agenției;
e) prin revocare dispusă prin ordin al președintelui Agenției, în cazul în care nu mai sunt întrunite cerințele prevăzute la art. 5 sau ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor stabilite prin Lege și prin prezentul regulament;
f) prin deces.
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) se numește un nou membru, desemnat de aceeași entitate care l-a desemnat pe cel al cărui mandat a încetat.
Art. 7.
Pentru asigurarea condițiilor organizatorice necesare desfășurării activității Comisiei, secretariatul tehnic al acesteia este asigurat de către membrul prevăzut la art. 3 alin. (1) lit. b.
CAPITOLUL III
Funcționare
Art. 8.
Ședințele Comisiei se desfășoară la sediul Agenției și nu sunt publice.
Art. 9.
(1) Comisia este legal întrunită în prezența a 5 membri, iar deciziile se adoptă cu votul majorității membrilor Comisiei.
(2) În situația în care nu este întrunit cvorumul necesar prevăzut la alin. (1), ședința se amână pentru cel mult 14 zile calendaristice.
(3) Membrii Comisiei își exercită mandatul potrivit legii.
Art. 10.
Prin grija secretariatului, convocarea membrilor Comisiei se face prin poștă electronică, cu confirmare de primire la secretariatul Comisiei.
Art. 11.
(1) Pentru fiecare apel înregistrat conducerea ședințelor va fi încredințată unui președinte, denumit în continuare președinte de caz, ales cu votul majorității membrilor prezenți înaintea primei ședințe stabilite pentru respectivul apel.
(2) În situația în care președintele de caz nu este prezent la una dintre ședințe, conducerea ședinței este asigurată de către un alt membru, ales cu majoritatea voturilor membrilor prezenți.
Art. 12.
Președintele de caz are următoarele atribuții principale în legătură cu respectivul caz:
a) stabilește primul termen de soluționare a apelului;
b) verifică, la deschiderea ședinței, existența cvorumului necesar pentru luarea deciziilor, precum și calitatea de reprezentant legal sau convențional a unei persoane;
c) conduce ședința;
d) coordonează activitatea Comisiei și a secretariatului acesteia;
e) reprezintă Comisia în fața altor autorități sau instituții publice, precum și în fața oricărei persoane fizice sau juridice.
Art. 13.
(1) Ședințele Comisiei pot fi înregistrate prin mijloace audio, înregistrările fiind arhivate prin grija secretarului Comisiei și păstrate la sediul Agenției.
(2) Declarațiile persoanelor audiate se transcriu integral, în baza înregistrărilor audio, se semnează de către secretar și se atașează la dosarul cazului.
(3) Măsurile dispuse de Comisie la fiecare termen se consemnează în încheierile de ședință întocmite de secretarul comisiei și semnate de președintele de caz.
(4) Încheierile de ședință sunt cuprinse întru-un registru special, numerotat, ținut de secretarul Comisiei și păstrat la sediul Agenției. Încheierile sunt arhivate și în format electronic.
Art. 14.
(1) Activitatea de secretariat a Comisiei este asigurată de secretarul acesteia.
(2) Secretarul Comisiei are următoarele atribuții principale:
a) înregistrarea apelului;
b) stabilirea termenului administrativ pentru desemnarea președintelui de caz și punerea la dispoziție a documentației, în termen de 5 zile de la data înregistrării apelului;
c) preluarea dosarului de la Comisia de audiere a sportivilor și a personalului asistent al sportivilor care au încălcat reglementările anti-doping, denumită în continuare Comisia de audiere;
d) convocarea contestatarului, a Agenției, precum și, dacă este cazul, a persoanelor care urmează să fie audiate;
e) punerea la dispoziția membrilor Comisiei a documentației aferente apelului (pe suport hârtie sau electronic, după caz);
f) transcrierea declarațiilor, tehnoredactarea încheierilor de ședință și a deciziilor pronunțate;
g) comunicarea deciziei contestatarului și intimatului, clubului la care sportivul este legitimat, Agenției, federației sportive naționale de specialitate, Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Ministerului Tineretului și Sportului, Comitetului Olimpic și Sportiv Român, federației internaționale de specialitate, precum și Agenției Mondiale Anti-Doping, după caz;
h) păstrarea și arhivarea înregistrărilor audio și a documentelor cazului, în conformitate cu prevederile art. 13;
i) eliberarea, la cererea persoanelor îndreptățite, de copii de pe actele aflate la dosarul cazului sau certificate cuprinzând minuta deciziei;
j) îndeplinirea oricăror altor sarcini stabilite în cadrul ședințelor și dispuse de președintele de caz sau, în absența acestuia, de înlocuitorul său.
Art. 15.
Pentru îndeplinirea atribuțiilor legale, Comisia pronunță încheieri și decizii, sub semnătura președintelui de caz, cu respectarea dispozițiilor prezentului regulament.