În Monitorul Oficial nr. 772 din 3 octombrie a.c. a fost publicat Ordinul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 49/2016 privind modificarea și completarea Regulamentului de calificare a producției de energie electrică în cogenerare de înaltă eficiență și de verificare și monitorizare a consumului de combustibil și a producțiilor de energie electrică și energie termică utilă, în cogenerare de înaltă eficiență, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 114/2013.
Acces non-stop la legislație actualizată
În Legalis ai acces la toată legislația consolidată a României și legislația UE. Click pentru detalii
În extras
Regulamentul de calificare a producției de energie electrică în cogenerare de înaltă eficiență și de verificare și monitorizare a consumului de combustibil și a producțiilor de energie electrică și energie termică utilă, în cogenerare de înaltă eficiență, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 114/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 820 și 820 bis din 21 decembrie 2013, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 2 alineatul (3), litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:
„c) Regulamentul delegat (UE) 2015/2.402 al Comisiei din 12 octombrie 2015 de revizuire a valorilor de referință armonizate ale randamentului pentru producția separată de energie electrică și termică, în aplicarea Directivei 2012/27/UE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Deciziei 2011/877/UE a Comisiei (denumit în continuare Regulament delegat UE 2015/2.402);”.
2. La articolul 2 alineatul (3), litera f) se abrogă.
3. La articolul 3 alineatul (1), litera t) se modifică și va avea următorul cuprins:
„t) Consum Servicii Interne Termice pentru Încălzire și Combustibil (CSITIC): energia termică produsă de o configurație de producție în cogenerare, care este utilizată pentru alimentarea consumurilor de energie termică din cadrul centralei în care este amplasată respectiva configurație, necesare pentru încălzirea incintelor precum clădiri pentru birouri, laboratoare, magazii și altele similare, pentru prepararea apei calde de consum și pentru pregătirea combustibilului consumat precum descărcarea/depozitarea păcurii, dezghețarea cărbunelui, uscarea biomasei, prepararea biogazului/biolichidului, consumuri care nu se recuperează în ciclul de producere a energiei electrice și termice;”.
4. La articolul 3 alineatul (1), litera fff) se modifică și va avea următorul cuprins:
„fff) Valoare de referință a eficienței pentru producerea separată: eficiența producerii separate a energiei termice, respectiv a energiei electrice și/sau mecanice, în procese alternative, pe care cogenerarea intenționează să le înlocuiască. Se aplică conform prevederilor prezentului regulament și Regulamentului delegat UE 2015/2.402.”
5. La articolul 5, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(3) Toate datele și informațiile din documentația de înregistrare se transmit pe suport hârtie și în format electronic – fișiere tip Microsoft Excel. Pentru completarea în format electronic a documentației de înregistrare se va utiliza fișierul «Ord. 114 2013 Model Excel pt calificare-acreditare- raportare.xls» care poate fi descărcat de pe site-ul www.anre.ro.”
6. La articolul 5, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
„(4) Documentația de înregistrare trebuie redactată în limba română. Datele și informațiile din documentațiile tehnice aferente echipamentelor, care au stat la baza documentației de înregistrare, pot fi transmise într-o limbă de circulație internațională. ANRE poate solicita traducerea legalizată a acestor informații.”
7. La articolul 7, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 7.
(1) Datele, calculele și informațiile prevăzute la art. 5 alin. (2) lit. c), m) și n) se actualizează și se retransmit obligatoriu în condițiile în care a apărut o modificare semnificativă a Necesarului Maxim de Putere Termică asigurat de Configurație sau în urma unor acțiuni de retehnologizare/ retragere din exploatare/înlocuire a echipamentelor principale din Configurație. Modificarea se consideră semnificativă în cazul în care noua valoare declarată a Necesarului Maxim de Putere Termică asigurat de Configurație se abate cu mai mult de ±15% față de valoarea validată anterior.”
8. La articolul 10, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(2) Determinarea Factorului de Calitate al unei Configurații se face conform prevederilor din secțiunile 1 și 2 ale capitolului V.”
9. La articolul 12, alineatele (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(2) Valoarea CSITIC se determină pe bază de măsurători directe.
(3) Pentru Configurațiile a căror producție include și energie mecanică, toate cantitățile de energie electrică utilizate pentru autoevaluare includ și echivalentul energiei mecanice produse. Cantitatea de energie electrică echivalentă ce corespunde unei cantități de energie mecanică se calculează prin înmulțirea cantității de energie mecanică cu un factor egal cu 1.”
10. La articolul 18, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
„(3) Prin excepție de la data-limită prevăzută la alin. (1), în cazul în care instanța dispune pentru un producător începerea procedurii falimentului, producătorul respectiv are obligația de a transmite documentația de calificare aferentă perioadei din anul curent anterioare declarării falimentului și, dacă este cazul, pe cea aferentă perioadelor specificate la art. 19 alin. (1) lit. a) sau b), în termen de 7 zile de la pronunțarea falimentului.”
11. La articolul 19 alineatul (1), după litera b) se introduce o nouă literă, litera c), cu următorul cuprins:
„c) Perioada din anul curent anterioară declarării falimentului, în cazul unui producător aflat în situația prevăzută la art. 18 alin. (3).”
12. La articolul 21, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(4) Toate datele și informațiile din documentația de calificare se transmit pe suport hârtie și în format electronic – fișiere tip Microsoft Excel. Pentru completarea în format electronic a documentației de înregistrare conform anexei nr. 1, a datelor privind consumurile, producțiile și livrările de energie conform anexei nr. 2 și a datelor de referință pentru calificare și rezultatele calculelor de autoevaluare conform anexei nr. 3, se va utiliza fișierul «Ord. 114 2013 Model Excel pt calificare- acreditare-raportare.xls».”
13. La articolul 25, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(3) Autoevaluarea pentru calificare a unei Configurații de producție în cogenerare poate fi invalidată temporar în cazul în care dosarul de Autoevaluare pentru calificare al respectivei Configurații nu este complet constituit în termen de 40 de zile de la data-limită prevăzută, după caz, la art. 18 alin. (1) sau în termen de 13 zile de la pronunțarea falimentului în cazul producătorilor care se încadrează în prevederile art. 18 alin. (3).”
14. La articolul 25, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
„(5) Prin derogare de la data-limită prevăzută la alin. (1), în cazul producătorilor beneficiari ai schemei de sprijin pentru care s-a declarat falimentul, ANRE emite deciziile de calificare a cantităților de energie electrică produse în cogenerare de înaltă eficiență și livrate din Configurațiile de producție în cogenerare în termen de 7 zile de la constituirea dosarului complet de Autoevaluare pentru calificare.”
15. La articolul 36, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(2) Documentația de înregistrare a Configurațiilor/unităților de producție în cogenerare pentru care nu se solicită calificarea va cuprinde numai machetele și datele prevăzute la art. 5 alin. (2) lit. a), c), d), f), g), i), j), m) și n). Pentru acestea nu este obligatorie transmiterea datelor, calculelor, machetelor și documentațiilor justificative, care au stat la baza stabilirii valorilor declarate.”
16. Articolul 39 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 39.
Coeficientul de definiție al Configurației, X, ce are în vedere opțiunile alternative de producere separată a energiei electrice, se determină cu relația:
X=100/( ηe,Ref x ppierd.evit)
unde:
ηe,Ref este valoarea de referință armonizată a eficienței de producere separată a energiei electrice corespunzătoare Configurației; se stabilește în conformitate cu prevederile Regulamentului delegat UE 2015/2.402 și ale prezentului regulament, cu precizarea că în cazul combustibililor gazoși se aplică factorul de corecție cu abaterea temperaturii exterioare medii anuale din România de 10ºC, față de condițiile ISO (15ºC), care este + 0,5%;
ppierd.evit este valoarea factorului de corecție cu pierderile evitate prin rețelele electrice, corespunzătoare Configurației; se stabilește în conformitate cu prevederile Regulamentului delegat UE 2015/2.402 și ale prezentului regulament.”
17. La articolul 41, alineatele (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„Art. 41.
(1) Valorile de referință armonizate ale eficienței de producere separată a energiei electrice pentru fiecare unitate de cogenerare «k» din Configurație și fiecare tip de combustibil «j», ηe,Ref,k,j, se determină în funcție de anul punerii în funcțiune a respectivei unități (primul an de funcționare) din anexa nr. I la Regulamentul delegat UE 2015/2.402. În cazul combustibililor gazoși se aplică și factorul de corecție cu abaterea temperaturii exterioare medii anuale din România de 10ºC, față de condițiile ISO (15ºC), care este + 0,5%.
(2) În cazul unităților de cogenerare mai vechi de 10 ani, începând cu al 11-lea an de funcționare, în fiecare an de aplicare a prevederilor prezentului regulament (ANaplicare) se vor utiliza valorile de referință armonizate ale eficienței de producere separată a energiei electrice prevăzute în anexa nr. I la Regulamentul delegat UE 2015/2.402 pentru anul: ANaplicare – 10. În cazul combustibililor gazoși se aplică și factorul de corecție cu abaterea temperaturii exterioare medii anuale din România +10ºC față de condițiile ISO (15ºC), care este +0,5%.”
18. Articolul 42 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 42.
Valoarea de referință armonizată a eficienței de producere separată a energiei termice pentru fiecare tip de combustibil «j» utilizat în schema de funcționare a Configurației, ηt,Ref,j, se determină din anexa nr. II la Regulamentul delegat UE 2015/2.402.”
19. Articolul 43 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 43.
Valorile factorilor de corecție cu pierderile evitate prin rețelele electrice se determină pentru fiecare nivel de tensiune «i» din Configurație, separat pentru energia electrică livrată, plivrat,i, respectiv pentru Autoconsum, pautoconsum,i, și pentru CPTP, pCPTP,i, din anexa nr. IV la Regulamentul delegat UE 2015/2.402.”
20. La articolul 58, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(3) Valoarea Factorului de reducere a puterii electrice β corespunzător unei unități de cogenerare care include TA cu prize de termoficare se calculează anual ca medie, ponderată cu valorile energiei termice utile și CSITIC extrase din fiecare priză de termoficare (reglabilă), priză fixă sau contrapresiune, a valorilor Factorului de reducere a puterii electrice corespunzătoare prizei/prizelor de termoficare și/sau, după caz, prizei fixe/contrapresiunii turbinei.”