În Monitorul Oficial nr. 593 din 4 august a.c. a fost publicată Norma Autorității de Supraveghere Financiară nr. 32/2016 pentru aplicarea Orientărilor privind sistemele și controalele într-un mediu de tranzacționare automat pentru platformele de tranzacționare, firmele de investiții și autoritățile competente și pentru abrogarea unor dispuneri de măsuri ale Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare.


Acces non-stop la legislație actualizată

În Legalis ai acces la toată legislația consolidată a României și legislația UE. Click pentru detalii


În extras

ORIENTĂRI

Sisteme și controale într-un mediu de tranzacționare automat pentru platformele de tranzacționare, firmele de investiții și autoritățile competente

I. Domeniul de aplicare:

Ce?

Cine?

Când?

Cerințele de raportare

II. Definiții

III. Obiectiv

IV. Orientări privind sistemele și controalele într-un mediu de tranzacționare automat pentru platformele de tranzacționare, firmele de investiții și autoritățile competente

Orientarea nr. 1. Cerințe organizatorice pentru sistemele electronice de tranzacționare ale piețelor reglementate și sistemelor multilaterale de tranzacționare

Orientarea nr. 2. Cerințe organizatorice pentru sistemele electronice de tranzacționare ale firmelor de investiții (inclusiv algoritmii de tranzacționare)

Orientarea nr. 3. Cerințe organizatorice pentru piețele reglementate și sistemele multilaterale de tranzacționare în vederea promovării tranzacționării corecte și ordonate într-un mediu automat de tranzacționare

Orientarea nr. 4. Cerințe organizatorice pentru firmele de investiții în vederea promovării tranzacționării corecte și ordonate într-un mediu de tranzacționare automat

Orientarea nr. 5. Cerințe organizatorice pentru piețele reglementate și sistemele multilaterale de tranzacționare pentru a preveni abuzurile pe piață (în special manipulările pieței) într-un mediu de tranzacționare automat

Orientarea nr. 6. Cerințe organizatorice pentru firmele de investiții privind prevenirea abuzurilor de piață (în special manipulări ale pieței) într-un mediu de tranzacționare automat

Orientarea nr. 7. Cerințe organizatorice pentru piețele reglementate și sistemele multilaterale de tranzacționare ai căror membri/participanți și utilizatori oferă acces direct/acces sponsorizat la piață

Orientarea nr. 8. Cerințe organizatorice pentru firmele de investiții care furnizează acces direct la piață și/sau acces sponsorizat

I. Domeniul de aplicare

Ce?

1. Prezentul document cuprinde orientări emise în conformitate cu articolul 16 din Regulamentul AEVMP. În conformitate cu articolul 16 alineatul (3) din Regulamentul AEVMP, autoritățile competente și participanții la piața financiară trebuie să depună toate eforturile necesare pentru a respecta orientările și recomandările.

Cine?

2. Prezentele orientări stabilesc punctul de vedere al AEVMP cu privire la modul în care trebuie aplicată legislația Uniunii într-un anumit domeniu sau cu privire la practici de supraveghere adecvate în cadrul sistemului european de supraveghere financiară. Prin urmare, AEVMP se așteaptă ca toate autoritățile competente relevante și participanții la piața financiară să respecte aceste orientări, cu excepția cazului în care se specifică altfel.

3. Aceste orientări se referă la:

a. operarea unui sistem electronic de tranzacționare de către o piață reglementată sau de către un sistem multilateral de tranzacționare;

b. utilizarea unui sistem electronic de tranzacționare, inclusiv a unui algoritm de tranzacționare, de către o firmă de investiții pentru tranzacționarea pe cont propriu sau executarea ordinelor în numele clienților; și

c. oferirea de acces direct la piață sau de acces sponsorizat de către o firmă de investiții ca parte a serviciului de executare a ordinelor în numele clienților.

4. Orientările vor avea, de asemenea, implicații asupra firmelor care nu sunt autorizate ca operatori de piață sau firme de investiții în temeiul MiFID. Acestea includ societăți care vând sisteme electronice de tranzacționare operatorilor de piață sau firmelor de investiții sau acționează în calitate de furnizori externi ai acestor sisteme sau furnizează servicii de conectivitate firmelor de investiții în momentul accesării platformelor de tranzacționare. Aceste societăți vor fi afectate de obligațiile firmelor de investiții și ale platformelor de tranzacționare în legătură cu sistemele lor electronice de tranzacționare.

5. Orientările vor afecta, de asemenea, societățile exceptate de la dispozițiile MiFID care tranzacționează pe cont propriu și accesează platforme de tranzacționare în mod direct, în calitate de membri, participanți sau utilizatori sau prin ADP sau AS. Acestea vor fi afectate de orientările privind un sistem de tranzacționare corect și ordonat pentru platforme de tranzacționare în legătură cu cerințele pentru membrii, participanții și utilizatorii care nu sunt autorizați și de orientările pentru platformele de tranzacționare și firmele de investiții referitoare la ADP și AS.

6. Referirile din cadrul orientărilor la firmele de investiții vizează firmele de investiții atunci când acestea execută ordine în numele clienților și/sau tranzacționează pe cont propriu într-un mediu de tranzacționare automat. Unei firme de investiții care operează un sistem multilateral de tranzacționare îi sunt aplicabile orientările referitoare la platformele de tranzacționare.

7. AEVMP include în sfera sistemelor electronice de tranzacționare utilizate de firmele de investiții sistemele electronice pentru trimiterea ordinelor către platformele de tranzacționare (indiferent dacă ordinele de la clienți sunt sau nu trimise electronic către firma de investiții) și sistemele electronice care generează automat ordine, respectiv algoritmi de tranzacționare. În sistemele firmelor pentru transmiterea ordinelor către platformele de tranzacționare pot fi incluse sisteme inteligente de direcționare a ordinelor. În sensul prezentului document, AEVMP vizează sistemele inteligente de direcționare a ordinelor doar din perspectiva riscurilor implicate în introducerea de ordine și nu, de exemplu, în legătură cu cea mai bună executare.

8. Prezentele orientări nu sunt limitate la tranzacționarea de acțiuni, ci se referă la tranzacționarea într-un mediu automat a oricărui instrument financiar (conform definiției din MiFID).

9. Atât pentru platformele de tranzacționare, cât și pentru firmele de investiții, sistemele și controalele utilizate pentru respectarea prezentelor orientări ar trebui să țină seama de natura, dimensiunea și complexitatea activității acestora.

Când?

10. Prezentele orientări vor intra în vigoare în termen de o lună de la publicarea de către autoritățile naționale competente a orientărilor pe site-ul lor oficial, în limba lor națională. Potrivit acestui calendar și cu excepția cazului în care primesc alte informații, participanții la piață ar trebui să poată să respecte prezentele orientări începând cu 1 mai 2012.

Cerințele de raportare

11. Autoritățile competente care respectă prezentele orientări ar trebui să le încorporeze în practicile lor de supraveghere, inclusiv în cazul în care orientări specifice din cadrul documentului vizează în principal participanții la piețele financiare. Autoritățile naționale competente trebuie să notifice AEVMP dacă respectă sau intenționează să respecte aceste orientări și motivele în caz de nerespectare, în termen de două luni de la publicarea de către AEVMP a orientărilor finale în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene (UE).

12. Participanții la piețele financiare nu sunt obligați să raporteze către AEVMP dacă respectă aceste orientări și recomandări.

II. Definiții

13. În sensul prezentelor orientări și recomandări, termenii scriși cu caractere italice au înțelesul din tabelul de mai jos. Alți termeni utilizați în prezentele orientări, de exemplu firmă de investiții, au înțelesul prevăzut la articolul 4 din Directiva privind piețele instrumentelor financiare.

Autorități competente

autoritățile competente desemnate în conformitate cu articolul 48 din MiFID

Acces direct la piață – (ADP)

un acord prin care o firmă de investiții care este membru/participant sau utilizator al unei platforme de tranzacționare le permite unor clienți specificați (inclusiv contrapărți eligibile) să transmită ordine pe cale electronică sistemelor electronice interne de tranzacționare ale firmei de investiții pentru a fi transmise automat mai departe, sub ID-ul de tranzacționare al firmei de investiții, către o platformă de tranzacționare specificată.

AEVMP

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe

Regulamentul AEVMP

Regulamentul (UE) nr. 1.095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității Europene de Supraveghere (Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei, JO L 331, 5.12.2010, p. 84.

Participant la piețele financiare

o persoană, astfel cum este definită în articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul AEVMP: „… înseamnă orice persoană căreia i se aplică o obligație prevăzută de actele Uniunii menționate la articolul 1 alineatul (2)

[care include MIFID și MAD și măsurile de punere în aplicare ale celor două] sau o lege națională de punere în aplicare a respectivelor acte.”

Directiva privind abuzul pe piață (MAD)

Directiva 2003/6/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 28 ianuarie 2003 privind utilizările abuzive ale informațiilor confidențiale și manipulările pieței (abuzul pe piață)

Directiva privind piețele instrumentelor financiare (MiFID)

Directiva 2004/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind piețele instrumentelor financiare, de modificare a Directivei 85/611/CEE și 93/6/CEE ale Consiliului și a Directivei 2000/12/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivei 93/22/CEE a Consiliului

Directiva de punere în aplicare a MiFID

Directiva 2006/73/CE a Comisiei din 10 august 2006 de punere în aplicare a Directivei 2004/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind cerințele organizatorice și condițiile de funcționare ale firmelor de investiții și termenii definiți în sensul directivei menționate

Acces sponsorizat (AS)

un acord prin care o firmă de investiții care este membru/participant sau utilizator al unei platforme de tranzacționare permite unor clienți specificați (inclusiv contrapărți eligibile) să transmită ordine pe cale electronică și în mod direct către o platformă de tranzacționare specificată, sub ID-ul de tranzacționare al firmei de investiții, fără ca ordinele să fie transmise prin sistemele electronice interne de tranzacționare ale firmei de investiții.

Raport privind tranzacțiile suspecte (RTS)

raport către autoritățile competente, obligatoriu în temeiul articolului 6 alineatul (9) din MAD, în cazul în care o persoană care dispune, conform obligațiilor sale de serviciu, tranzacții cu instrumente financiare are motive să creadă că o tranzacție poate constitui utilizare abuzivă a informațiilor confidențiale sau manipulare a pieței.

Algoritm de tranzacționare

program informatic care operează pe bază de parametri-cheie stabiliți de o firmă de investiții sau de un client al unei firme de investiții, care generează ordine pentru a fi transmise automat către platformele de tranzacționare ca răspuns la informațiile privind piața.

Platformă de tranzacționare

o piață reglementată (PR) sau un sistem multilateral de tranzacționare (SMT)