În Monitorul Oficial nr. 580 din 29 iulie a.c. a fost publicată Instrucțiunea Autorității de Supraveghere Financiară nr. 2/2016 privind întocmirea și depunerea raportării contabile semestriale de către entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară – Sectorul Instrumentelor și Investițiilor Financiare.
Acces non-stop la legislație actualizată
În Legalis ai acces la toată legislația consolidată a României și legislația UE. Click pentru detalii
În extras
Art. 1.
Prezenta instrucțiune stabilește sistemul de raportare contabilă semestrială a entităților autorizate, reglementate și supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară – Sectorul Instrumentelor și Investițiilor Financiare, denumită în continuare ASF – SIIF.
Art. 2.
(1) Entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de ASF – SIIF întocmesc și depun la ASF – SIIF raportări contabile semestriale care cuprind următoarele formulare, în funcție de specificul fiecărei categorii de entitate, astfel:
a) pentru entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de ASF – SIIF ce aplică prevederile Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 39/2015 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele internaționale de raportare financiară, aplicabile entităților autorizate, reglementate și supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară din Sectorul Instrumentelor și Investițiilor Financiare, cu excepția organismelor de plasament colectiv ce nu sunt constituite prin act constitutiv:
1. situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii (cod 10), conform anexei nr. 1;
2. situația veniturilor și cheltuielilor (cod 20), conform anexei nr. 1 lit. A sau B (în funcție de specificul entității);
3. date informative (cod 30), conform anexei nr. 1;
b) pentru organismele de plasament colectiv ce nu sunt constituite prin act constitutiv:
1. situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii (cod 10), conform anexei nr. 2;
2. situația veniturilor și cheltuielilor (cod 20), conform anexei nr. 2;
c) pentru entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de ASF – SIIF ce aplică prevederile Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 40/2015 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale și situațiile financiare anuale consolidate, aplicabile entităților autorizate, reglementate și supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară – Sectorul instrumentelor și investițiilor financiare, respectiv traderi și consultanți de investiții:
1. situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii (cod 10), conform anexei nr. 3;
2. contul de profit și pierdere (cod 20), conform anexei nr. 3;
3. date informative (cod 30), conform anexei nr. 3.
(2) Un exemplar al raportării contabile semestriale menționată la alin. (1) este depus și la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice.
Art. 3.
(1) Formularul „Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii” prezintă, în formă sintetică, elementele de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, grupate după natură și lichiditate, respectiv după natură și exigibilitate.
(2) Formularul prevăzut la alin. (1) se întocmește pe baza balanței de verificare a conturilor sintetice la data de 30 iunie, puse în acord cu soldurile din balanța conturilor analitice, încheiată după înregistrarea tuturor documentelor în care au fost consemnate operațiunile financiar-contabile aferente perioadei de raportare.
Art. 4.
(1) Formularul „Situația veniturilor și cheltuielilor”/„Contul de profit și pierdere” cuprinde cifra de afaceri netă, veniturile realizate și cheltuielile efectuate, precum și rezultatele financiare obținute (profit sau pierdere), preluate din conturile de venituri și cheltuieli cuprinse în balanța de verificare la 30 iunie.
(2) Datele care se raportează în formularul prevăzut la alin. (1) sunt cumulate de la începutul anului până la sfârșitul perioadei de raportare.
(3) Entitățile înscriu la rândul 19 „Salarii și indemnizații” din cadrul formularului A. „Situația veniturilor și cheltuielilor”, rândul 33 „Salarii” din cadrul formularului B. „Situația veniturilor și cheltuielilor”, respectiv rândul 19 „Salarii și indemnizații” din cadrul formularului „Contul de profit și pierdere”, toate cheltuielile reprezentând drepturi salariale. La aceleași rânduri va fi cuprinsă și contravaloarea tichetelor de masă acordate salariaților în baza prevederilor Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, cu modificările și completările ulterioare.
(4) Informațiile reprezentând contravaloarea tichetelor de masă acordate salariaților sunt prezentate, de asemenea, la rândul 64 din formularul „Date informative” (cod 30).
(5) În formularul „Date informative”, la rândurile 01 și 02, coloana 1, entitățile care au în subordine subunități vor înscrie cifra 1, indiferent de numărul acestora. La rândurile privind plățile restante se înscriu sumele de la sfârșitul perioadei de raportare care au depășit termenele de plată prevăzute în contracte sau în acte normative.
(6) Entitățile vor completa formularele de raportare contabilă semestrială, folosind planul de conturi aplicabil fiecărei categorii, conform reglementărilor contabile aplicabile acestora, în vigoare.
Art. 5.
(1) Raportările contabile semestriale sunt semnate de persoanele în drept și de către administratorul sau persoana care are obligația gestionării entității și includ și numele în clar al acestora. Calitatea persoanei care a întocmit raportările contabile semestriale se completează astfel:
a) director economic, contabil-șef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcție, potrivit legii;
b) persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, potrivit legii.
(2) Prin persoană împuternicită să îndeplinească această funcție se înțelege orice persoană angajată potrivit legii, care îndeplinește condițiile prevăzute de Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Entitățile care au în subordine sucursale sau subunități fără personalitate juridică verifică și centralizează balanțele de verificare ale acestora, întocmind raportările contabile semestriale.
(4) Subunitățile deschise în România de societăți rezidente în state aparținând Spațiului Economic European nu au obligația transmiterii la ASF a raportării contabile semestriale.
Art. 6.
(1) Entitățile completează datele de identificare, denumirea entității, adresa, telefonul și numărul de înmatriculare în registrul comerțului, cele referitoare la încadrarea corectă în forma de proprietate, conform nomenclatorului prevăzut în anexa nr. 4, precum și codul unic de înregistrare, citeț, și codul privind activitatea, fără a se folosi prescurtări sau inițiale.
(2) Necompletarea corectă pe prima pagină a formularului „Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii” a datelor prevăzute la alin. (1) conduce la imposibilitatea identificării entității și, în consecință, se consideră că raportarea contabilă semestrială nu a fost depusă.
(3) Entitățile completează codul privind activitatea desfășurată, potrivit Clasificării activităților din economia națională – CAEN, aprobată prin Ordinul președintelui Institutului Național de Statistică nr. 337/2007 privind actualizarea Clasificării activităților din economia națională – CAEN. În cazul în care entitatea desfășoară mai multe activități, se trece codul activității preponderente, care definește profilul entității (respectiv codul clasei CAEN al activității preponderente).
Art. 7.
(1) Raportările contabile semestriale menționate la art. 2 se depun la sediul Autorității de Supraveghere Financiară, precum și la sediile unităților teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice în termen de 2 luni de la încheierea perioadei de raportare.
(2) Formularele care compun raportările contabile semestriale se completează în lei. Această unitate de măsură se trece pe fiecare formular în parte.
(3) Entitățile care de la constituire și până la încheierea perioadei de raportare nu au desfășurat activitate depun o declarație pe propria răspundere a administratorului sau a persoanei care are obligația gestionării entității, în termenul prevăzut la alin. (1), care cuprinde toate datele de identificare, respectiv:
a) denumirea completă, conform certificatului de înregistrare;
b) adresa completă și numărul de telefon;
c) numărul de înregistrare la registrul comerțului și codul privind activitatea;
d) codul fiscal/codul unic de înregistrare;
e) capitalul social.
O declarație similară depun și entitățile care se află în curs de lichidare potrivit prevederilor legale incidente.
(4) Societățile de administrare întocmesc și depun raportări contabile semestriale pentru organismele de plasament colectiv pe care le administrează, distinct de propriile raportări contabile semestriale.
(5) Pentru organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, raportările contabile semestriale se întocmesc și se depun numai la sediul ASF de către societățile de administrare, distinct de raportări contabile semestriale.