În Monitorul Oficial nr. 564 din 26 iulie a.c. a fost publicată Legea nr. 166/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 153/2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor.
Acces non-stop la legislație actualizată
În Legalis ai acces la toată legislația consolidată a României și legislația UE. Click pentru detalii
În extras
Articol unic.
Legea nr. 153/2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 493 din 11 iulie 2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 6 alineatul (1), literele a), c) și d) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„a) lucrări de consolidare, reparare/refacere a zidăriilor/pereților exteriori;
……………………………………………………………
c) lucrări de consolidare și/sau reparare/refacere a sistemului de acoperire;
d) lucrări de înlocuire, reparare/refacere a tâmplăriei exterioare și a elementelor exterioare funcționale, precum balcoane, logii, bovindouri, aticuri, cornișe și altele asemenea;”.
2. La articolul 6, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
„(3) Lucrările de intervenție prevăzute la alin. (1) și (2) sunt investiții de interes public național sau local, declarate, după caz, prin hotărâre a Guvernului inițiată de Ministerul Culturii și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, respectiv prin hotărâri ale consiliilor locale, ale consiliilor județene sau prin hotărâre a Consiliului General al Municipiului București, cu avizul Ministerului Culturii și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.”
3. La articolul 13 alineatul (1), litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:
„c) cofinanțarea cheltuielilor aferente lucrărilor de intervenție la clădirile monument istoric, la clădirile amplasate în ansambluri și situri clasate ca monument istoric, în zonele de protecție a monumentelor istorice, la clădiri protejate datorită valorii lor culturale prin planuri urbanistice generale, la clădirile din zonele construite protejate sau din centrele istorice ale localităților, precum și din stațiunile/localitățile/zonele turistice, balneare, climatice și/sau balneoclimatice, definite în condițiile legii.”
4. La articolul 13, după alineatul (2) se introduc treisprezece noi alineate, alineatele (3)-(15), cu următorul cuprins:
„(3) În cazul alin. (1) lit. c), finanțarea executării lucrărilor de intervenție prevăzute la art. 6 se poate asigura astfel:
a) 50% din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale/centrale sub formă de grant;
b) 50% din fondul de reparații al asociației de proprietari și/sau din alte surse legal constituite.
(4) Finanțarea executării lucrărilor de intervenție prevăzute la art. 6 în cota de contribuție prevăzută la alin. (3) lit. b) se asigură de către proprietari/asociațiile de proprietari pe durata executării lucrărilor de intervenție, în baza situațiilor de lucrări.
(5) Contribuția prevăzută la alin. (3) lit. a) se stabilește prin hotărâri ale autorităților deliberative.
(6) Prin excepție de la prevederile alin. (3), autoritățile administrației publice locale pot asigura, la cererea de finanțare depusă de către proprietari/asociațiile de proprietari, în baza hotărârii autorităților deliberative, și în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație, finanțarea cheltuielilor aferente executării lucrărilor de intervenție corespunzătoare contribuției ce revine proprietarilor/asociației de proprietari, prevăzută la alin. (3) lit. b), cu recuperarea sumelor în condițiile legii.
(7) Sumele avansate de autoritățile administrației publice locale pentru asigurarea contribuției prevăzute la alin. (3) lit. b) se recuperează din fondul de reparații al asociației de proprietari, constituit în acest sens, conform Legii nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, cu modificările și completările ulterioare, sau din contribuția proprietarilor, după caz.
(8) În cazul în care sumele prevăzute la alin. (7) nu au fost integral recuperate din fondul de reparații al asociației de proprietari sau din contribuția proprietarilor până la recepția la terminarea lucrărilor, recuperarea sumelor rămase se realizează prin stabilirea, prin hotărâre a autorităților deliberative, a unei taxe pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor.
(9) Taxa pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor se aplică doar proprietarilor/asociațiilor de proprietari prevăzuți/prevăzute la alin. (6)-(8), care beneficiază de reabilitarea clădirii în urma înscrierii acesteia în programele multianuale, atunci când nu sunt acoperite sumele avansate de autoritățile administrației publice locale pentru asigurarea contribuției prevăzute la alin. (3) lit. b), în vederea acoperirii respectivei contribuții.
(10) Taxa pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor se fundamentează și se stabilește pe baza hotărârii autorităților deliberative în funcție de sumele avansate de către autoritățile locale pentru asigurarea cotei de contribuție aferente proprietarilor, în raport cu cotele-părți indivize din proprietatea comună aferentă fiecărei proprietăți individuale.
(11) Durata și modalitatea în care pot fi recuperate, prin intermediul taxei, sumele avansate conform alin. (3) se stabilesc prin hotărâri ale autorităților deliberative, neputând depăși 10 ani de la data recepției la terminarea lucrărilor.
(12) Taxa pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor se urmărește și se execută în condițiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, de către organele fiscale ale autorităților administrației publice locale.
(13) Prin excepție de la prevederile alin. (3) și (11), sumele avansate de autoritățile administrației publice locale pentru asigurarea contribuției proprietarilor/asociațiilor de proprietari pentru executarea lucrărilor de intervenție la clădirile menționate la alin. (1) lit. c) sunt considerate cheltuieli de natură socială și se pot recupera într-un termen mai mare de 10 ani pentru clădirile în care locuiesc persoane din categoriile de proprietari, persoane fizice, respectiv familii care conform anchetei sociale efectuate înainte de stabilirea naturii sociale a cheltuielilor și pe durata recuperării acestora de autoritatea administrației publice locale și pe toată durata realizării lucrărilor de intervenție realizează venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie mai mici sau egale cu salariul minim net garantat în plată pe țară.
(14) Recuperarea sumelor destinate finanțării cheltuielilor în cazurile prevăzute la alin. (13), respectiv prelungirea duratei de recuperare a sumelor se face prin hotărâre a autorității deliberative.
(15) Sumele avansate în condițiile legii de către autoritățile administrației publice locale pentru asigurarea cotei de contribuție a proprietarilor/asociațiilor de proprietari pentru executarea lucrărilor de intervenție la clădirile prevăzute la alin. (1) lit. c), nerecuperate la data înstrăinării sub orice formă a apartamentelor, inclusiv prin moștenire, se recuperează de la noul proprietar, în condițiile legii.”