În Monitorul Oficial nr. 489 din 30 iunie a.c. a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 35/2016 privind modificarea și completarea Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996 în vederea respectării termenului imperativ de 1 ianuarie 2017 – termen de finalizare a aplicării legilor fondului funciar, ceea ce presupune eliberarea de la acea dată a tuturor titlurilor de proprietate la nivel național.
Acces non-stop la legislație actualizată
În Legalis ai acces la toată legislația consolidată a României și legislația UE. Click pentru detalii
În extras
Art. I.
Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 720 din 24 septembrie 2015, cu modificările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 3, alineatul (6) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(6) În îndeplinirea obligațiilor ce le revin, autoritățile publice centrale și locale, instituțiile publice, instanțele judecătorești, notarii publici, experții judiciari, persoanele autorizate să realizeze lucrări de cadastru, geodezie, cartografie și fotogrammetrie, precum și executorii judecătorești au acces gratuit, direct, permanent, personal sau prin reprezentant, la platforma și serviciile on-line ale sistemului integrat de cadastru și carte funciară, în condițiile reglementate prin ordin al directorului general al Agenției Naționale.”
2. La articolul 3, după alineatul (6) se introduc patru noi alineate, alineatele (61)-(64), cu următorul cuprins:
„(61) Prin ordinul directorului general al Agenției Naționale prevăzut la alin. (6) se acordă și se revocă dreptul de acces pentru orice alte persoane și entități, se stabilesc seturile de date, tariful pe unitatea de timp, modul și termenul de plată. Dreptul de acces poate fi revocat individual în condițiile prevăzute de normele tehnice, fără un aviz prealabil, și expiră odată cu sfârșitul perioadei pentru care a fost achitat tariful.
(62) Accesul on-line pentru entitățile care au atribuții specifice, prevăzute la alin. (6), este permis în vederea consultării cărții funciare, planului cadastral, obținerii pe cale electronică a datelor cadastrale necesare întocmirii și transmiterii, inclusiv pe cale electronică, a actelor și documentațiilor cadastrale instrumentate, în vederea înscrierii acestora în cartea funciară, precum și în alte situații reglementate prin ordinul prevăzut la alin. (6).
(63) Agenția Națională va asigura până la data de 31 decembrie 2017 punerea în aplicare a acestor dispoziții.
(64) Procedura comunicării actelor către birourile teritoriale se va stabili prin protocoale de colaborare aprobate prin hotărâre a Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, respectiv prin hotărâre a Consiliului Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, și prin ordin cu caracter normativ al directorului general al Agenției Naționale, protocoale care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”
3. La articolul 9, alineatele (8), (32) și (37) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(8) Procedura de eliberare și termenul de plată a certificatelor prevăzute la alin. (7) se stabilesc prin protocol încheiat între Agenția Națională și Uniunea Națională a Notarilor Publici din România. Protocolul se aprobă prin ordin cu caracter normativ al directorului general al Agenției Naționale și hotărâre a Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
……………………………………………………………………………………..
(32) Plata destinată cofinanțării prevăzute la alin. (31) se face de către Agenția Națională, în limita bugetului aprobat, ulterior finalizării înregistrării sistematice la nivelul sectorului cadastral, conform unei proceduri stabilite prin regulament aprobat prin ordin al directorului general al Agenției Naționale.
……………………………………………………………………………………..
(37) Specificațiile tehnice conținute în documentațiile de atribuire a contractelor pentru lucrări de geodezie, cartografie, fotogrammetrie și aerofotografiere sunt avizate pentru conformitate cu reglementările specifice de către Agenția Națională, înainte de inițierea procedurilor de achiziție publică, sub sancțiunea neacordării avizului de începere a lucrărilor, respectiv a respingerii cererii de recepție.”
4. La articolul 9, după alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (81), cu următorul cuprins:
„(81) Cuantumul onorariului notarial achitat de Agenția Națională pentru eliberarea de către notarii publici a certificatelor de moștenitor, a certificatelor de moștenitor suplimentar, a certificatelor de legatar și a certificatelor de vacanță succesorală, întocmite cu privire la imobile ce au făcut obiectul înregistrării sistematice, se stabilește, în condițiile legii, prin ordin comun al ministrului justiției și al directorului general al Agenției Naționale, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”
5. La articolul 9, după alineatul (13) se introduc trei noi alineate, alineatele (131)-(133), cu următorul cuprins:
„(131) În cazul în care notarii publici nu virează tarifele încasate, în termenul și în condițiile prevăzute la alin. (13), tarifele, inclusiv accesoriile aferente acestora, se stabilesc prin decizia oficiului teritorial, semnată de director și de contabilul- șef, avizată de legalitate. Decizia oficiului teritorial constituie titlu executoriu, iar executarea silită se efectuează cu respectarea prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
(132) Pentru neachitarea tarifelor încasate de către notarii publici la termenul prevăzut la alin. (13), se aplică dispozițiile Legii nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare, pentru creanțele datorate bugetului de stat.
(133) Tarifele prevăzute de prezenta lege sunt creanțe bugetare asimilate creanțelor fiscale.”
6. La articolul 9 alineatul (28), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:
„a) se organizează în cadrul Agenției Naționale și al unităților subordonate compartimente funcționale de înregistrare sistematică a proprietăților imobiliare, ale căror atribuții se stabilesc prin ordin al directorului general al Agenției Naționale și care urmăresc, în principal, coordonarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivelul unităților administrativ- teritoriale, precum și la nivel național;”.
7. La articolul 9 alineatul (28), după litera b) se introduc două noi litere, literele c) și d), cu următorul cuprins:
„c) prin fișa postului se stabilesc atribuțiile corespunzătoare nivelului de pregătire profesională a întregului personal angajat în cadrul Agenției Naționale și al unităților subordonate, în vederea îndeplinirii activităților specifice instituției, inclusiv activitățile de recepție și cele corespunzătoare Programului național de cadastru și carte funciară, indiferent de modul de finanțare;
d) personalul angajat pentru implementarea Programului național în condițiile prevăzute la lit. b) beneficiază de toate drepturile de natură salarială stabilite în condițiile legii, în mod similar celor dobândite anterior de personalul angajat pe perioadă nedeterminată, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate cu această destinație.”
8. La articolul 9, după alineatul (34) se introduc douăsprezece noi alineate, alineatele (341)-(3412), cu următorul cuprins:
„(341) În cadrul Programului național de cadastru și carte funciară se finanțează, în condițiile legii, și lucrările de înregistrare sistematică ce vor fi inițiate de unități administrativ- teritoriale, având ca obiect sectoarele cadastrale din cadrul unităților administrativ-teritoriale, care cuprind imobile din extravilan, indiferent de calitatea titularului dreptului, respectiv proprietar, titular al unui drept real asupra imobilului sau posesor.
(342) Prin excepție de la prevederile alin. (341), în unitățile administrativ-teritoriale în care nu sunt terenuri în extravilan, unitățile administrativ-teritoriale beneficiare prevăzute la alin. (341) pot demara lucrările de înregistrare sistematică la nivelul sectoarelor cadastrale din intravilan.
(343) Finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică prevăzute la alin. (341) și (342) se efectuează prin alocarea fiecărei unități administrativ-teritoriale de sume de la bugetul Agenției Naționale, prin bugetele oficiilor teritoriale, în limita bugetului aprobat și a acordului Consiliului de administrație, pe bază de contract de finanțare anual, care va conține inclusiv clauze referitoare la procedura de monitorizare a lucrărilor de către Agenția Națională, prin oficiile teritoriale.
(344) Alocarea sumelor aprobate cu destinația prevăzută la alin. (341) și (342) unităților administrativ-teritoriale beneficiare se realizează ca urmare a aprobării de către Consiliul de administrație, de la o poziție distinctă de transferuri, din bugetul Agenției Naționale, prin bugetele oficiilor teritoriale, și constituie surse de finanțare complementare pentru bugetele acestora. Sumele primite de unitățile administrativ-teritoriale se evidențiază la o poziție distinctă de venituri în bugetele acestora.
(345) Agenția Națională decontează lucrările de înregistrare sistematică inițiate de unitățile administrativ-teritoriale în condițiile alin. (341) și (342), în limitele prevăzute la alin. (30) și (31).
(346)Procedura și modalitatea de alocare a sumelor, precum și raportarea de către beneficiari a stadiului de execuție a lucrărilor se stabilesc prin ordin cu caracter normativ al directorului general al Agenției Naționale, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(347)În vederea asigurării finanțării complementare prevăzute la alin. (343) și (344), unitățile administrativ-teritoriale care intenționează demararea lucrărilor de înregistrare sistematică a terenurilor la nivel de sector cadastral pentru îndeplinirea obiectivului finalizării înregistrării sistematice la nivelul sectorului cadastral, conform alin. (341) și (342), au obligația de a transmite oficiilor teritoriale în raza cărora sunt situate sectoarele cadastrale, solicitarea de a se încheia contractul de finanțare, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a procedurii prevăzute la alin. (346).
(348) La împlinirea a 5 zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (347), oficiile teritoriale vor notifica unitățile administrativ-teritoriale care nu au solicitat încheierea contractului de finanțare, pentru a solicita încheierea contractului în termen de 15 zile de la primirea notificării, sub sancțiunea pierderii finanțării.
(349) Unitățile administrativ-teritoriale care au inițiat lucrări de înregistrare sistematică prin protocoale de colaborare încheiate cu Agenția Națională, precum și unitățile administrativ- teritoriale incluse în Programul național de cadastru și carte funciară, prin proceduri inițiate de Agenția Națională, sunt exceptate de la prevederile alin. (341) și (342).
(3410) Efectuarea lucrărilor de înregistrare sistematică derulate în condițiile alin. (341) și (342) se face cu respectarea dispozițiilor alin. (7)-(9), precum și a dispozițiilor art. 11 alin. (2)-art. 17.
(3411) Unitățile administrativ-teritoriale beneficiare ale finanțării complementare prevăzute la alin. (341) și (342) au obligația de a respecta legislația în materia achizițiilor publice în vigoare, în ceea privește organizarea și derularea procedurilor de atribuire a contractelor de servicii, respectarea obligațiilor din contractele de finanțare, precum și a modului de utilizare a sumelor alocate din bugetul Agenției Naționale prin program, potrivit destinației pentru care au fost alocate.
(3412) Unitățile administrativ-teritoriale beneficiare au obligația să transmită Agenției Naționale toate documentele necesare monitorizării și finanțării prin program a obiectivului prevăzut la alin. (341) și (342) și sunt responsabile pentru realitatea, exactitatea și legalitatea datelor prezentate.”
9. La articolul 9, alineatul (36) se abrogă.
10. La articolul 9, după alineatul (37) se introduce un nou alineat, alineatul (38), cu următorul cuprins:
„(38) Specificațiile tehnice de realizare a lucrărilor sistematice de cadastru în vederea înscrierii imobilelor în cartea funciară sunt stabilite prin ordin cu caracter normativ al directorului general al Agenției Naționale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, și conțin, în principal, activitățile aferente etapelor prevăzute la art. 11 alin. (2).”