În Monitorul Oficial nr. 456 din 17 iunie a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Tineretului și Sportului nr. 473/2016 pentru aprobarea Procedurii de finanțare a activităților de promovare și reprezentare prin sport, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 311/2003 privind aprobarea înființării pe lângă Ministerul Tineretului și Sportului a unei activități finanțate integral din venituri proprii.
Interesat de legislație actualizată?
În Legalis ai acces la toată legislația consolidată a României și legislația UE. Click pentru detalii
În extras
ARTICOLUL 1
Dispoziții generale
(1) Prezenta procedură se aplică următoarelor tipuri de activități:
a) activități de promovare a educației fizice și sportului și a valorilor și politicilor europene privind toleranța, fairplay-ul, prevenirea violenței pe terenurile de sport și în tribune, lupta împotriva dopajului;
b) activități de promovare și dezvoltare a relațiilor și schimburilor internaționale în domeniul sportului prin misiuni sportive internaționale;
c) activități sportive internaționale pentru persoanele cu dizabilități, prin Comitetul Național Paralimpic și federații sportive naționale.
(2) Prin prezenta procedura se stabilesc cerințele, criteriile si modul de finanțare din bugetul de venituri proprii ale Ministerului Tineretului și Sportului, pe principii de transparență și nediscriminare.
ARTICOLUL 2
Principii generale
Principiile care stau la baza finanțării sunt:
a) libera concurență – asigurarea condițiilor pentru ca o federație sportivă națională care propune organizarea unei activități sportive de excelență să aibă dreptul de a deveni beneficiar în condițiile legii;
b) eficacitatea utilizării fondurilor aprobate în baza evaluării cererii de finanțare în raport cu cerințele impuse;
c) transparența – punerea la dispoziția tuturor celor interesați a informațiilor referitoare la aplicarea procedurii de finanțare;
d) tratamentul egal – aplicarea în mod nediscriminatoriu a criteriilor și a cerințelor pentru atribuirea contractului de finanțare, astfel încât orice solicitant care depune o cerere de finanțare să beneficieze de șanse egale;
e) anualitatea – derularea întregii proceduri de finanțare în cadrul anului calendaristic în care s-a acordat finanțarea.
ARTICOLUL 3
Criterii de finanțare
Atribuirea finanțării se face pe baza următoarelor criterii:
– organizarea de acțiuni și misiuni internaționale prin arborarea tricolorului;
– organizarea/participarea în competiții internaționale prin acordare de șanse egale persoanelor cu dizabilități;
– categorie de sportivi – seniori, tineret, juniori;
– alte acțiuni/activități de promovare și reprezentare cu incidență în sport.
ARTICOLUL 4
Cerințe de calificare
(1) Documentele necesare în vederea finanțării sunt următoarele:
– cererea de finanțare privind finanțarea activității de promovare și reprezentare (se precizează denumirea activității, scopul, locația, perioada de desfășurare, bugetul estimativ.);
– manualul acțiunii (unde este cazul);
– invitație de participare (unde este cazul);
– regulamentul competiției;
– devizul de cheltuieli estimative;
– declarație pe propria răspundere a reprezentantului legal.
(2) Devizul de cheltuieli estimative se întocmește în urma propunerii unui buget estimativ, care reprezintă totalitatea surselor de finanțare (venituri proprii, alte surse) necesare realizării activității de promovare și reprezentare, detaliate pe categorii de cheltuieli, conform normelor legale în vigoare, respectiv Normelor financiare pentru activitatea sportivă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.447/2007, cu modificările și completările ulterioare, precum și Hotărârea Guvernului nr. 311/2003, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Devizul de cheltuieli estimative se întocmește având în vedere următoarele:
– bugetul să corespundă cu limitele legale pentru fiecare categorie de cheltuieli;
– bugetul să reflecte costurile necesare realizării proiectului;
– bugetul să se întocmească exclusiv în lei;
– cheltuielile să fie oportune și justificate;
– cheltuielile să fie efectuate pe perioada de desfășurare a proiectului;
– cheltuielile să fie identificabile și verificabile.
(4) Cererea de finanțare are caracter ferm și obligatoriu din punctul de vedere al conținutului și trebuie semnată, pe propria răspundere, de către reprezentantul legal al solicitantului sau de către o persoană împuternicită legal de acesta. La completarea cererii de finanțare solicitanții au obligația de a furniza clarificări în scris pentru a asigura claritatea activității, în special cu privire la modul în care vor fi atinse obiectivele.
ARTICOLUL 5
Depunerea cererilor de finanțare
În vederea depunerii cererilor de finanțare, solicitantul trebuie să urmeze următoarea procedură:
a) Dosarul conținând documentele menționate la art. 4 alin. (1) se va depune la registratura Ministerului Tineretului și Sportului.
b) Adresa de depunere:
ADRESA
Ministerul Tineretului și Sportului
Strada Vasile Conta nr. 16
Direcția Dezvoltarea Sportului pentru Toți
Evaluare de cereri de finanțare pentru activitatea sportivă de
promovare și reprezentare prin sport
ARTICOLUL 6
Verificarea și evaluarea solicitărilor de finanțare
Comisia de verificare a documentelor privind cerințele de calificare și evaluare a solicitărilor va fi numită prin ordin al ministrului tineretului și sportului și va fi alcătuită dintr-un număr impar de membri.
Comisia are următoarele atribuții:
– verifică dacă documentația depusă este completă și dacă îndeplinește cerințele de calificare;
– analizează și evaluează cererile de finanțare în conformitate cu criteriile de finanțare, criterii de eligibilitate și stabilește oportunitatea finanțării activității și propune valoarea finanțării, în limita bugetului Ministerului Tineretului și Sportului cu această destinație;
– întocmește un raport referitor la cererile evaluate și îl înaintează, în vederea aprobării, conducerii Ministerului Tineretului și Sportului.
ARTICOLUL 7
Criterii de eligibilitate
Pentru a participa la evaluarea cererilor de finanțare a activității de promovare și reprezentare, federațiile sportive naționale trebuie să aibă încheiat cu Ministerul Tineretului și Sportului un contract de finanțare pentru anul în curs.
ARTICOLUL 8
Evaluarea cererilor de finanțare a activității de promovare și reprezentare
(1) Atribuirea contractelor de finanțare se face exclusiv pe baza evaluării cererilor, procedură care permite atribuirea unui contract de finanțare din venituri proprii ale Ministerului Tineretului și Sportului, efectuată de o comisie numită prin ordin al ministrului tineretului și sportului.
(2) Propunerile pentru finanțarea activității sportive de promovare și reprezentare vor fi evaluate de către comisia prevăzută la alin. (1), în limita unui fond anual aprobat de către Ministerului Tineretului și Sportului cu această destinație.
ARTICOLUL 9
Modul de finanțare
(1) Finanțarea federațiilor sportive naționale/Comitetului Național Paralimpic se va face pe bază de contract.
(2) Din contractul de finanțare a activității sportive de promovare și reprezentare face parte anexa cu devizul de cheltuieli aprobat de Ministerului Tineretului și Sportului.
(3) Nu se admite modificarea devizului de cheltuieli anexă la contract așa cum a fost el aprobat de Ministerului Tineretului și Sportului în urma evaluării și propunerii de finanțare.
ARTICOLUL 10
Modalități de decont
Decontul va fi prezentat în lei și se va întocmi în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1.447/2007 privind aprobarea Normelor financiare pentru activitatea sportivă, cu modificările și completările ulterioare, pentru categoriile și tarifele de cheltuieli din aceasta.
ARTICOLUL 11
Efectuarea plăților
(1) Ministerul Tineretului și Sportului va vira beneficiarului numai sumele care corespund cheltuielilor eligibile ale activității, după verificarea documentelor justificative și a facturii emise de către beneficiar.
(2) Plata cheltuielilor se va face pe bază de decont înaintat de Federația Sportivă Națională (Federația) la care se vor prezenta documente justificative.
(3) Federația va beneficia de un avans de 30% din valoarea finanțării, urmând ca la prezentarea decontului cu documente justificative să se facă plata după verificarea actelor de justificare a cheltuielilor.
(4) Cheltuielile prevăzute în contract, precum și achizițiile publice se efectuează în condițiile legii, respectiv cu respectarea dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 337/2006, cu modificările și completările ulterioare. O copie a dosarului achizițiilor realizate în cadrul proiectului va fi înaintată Ministerului Tineretului și Sportului împreună cu decontul de cheltuieli.
ARTICOLUL 12
Circuitul de decontare
(1) Decontul acțiunii de promovare și reprezentare care presupune adresa de înaintare cu decontul de cheltuieli, documentele justificative în copie conform cu originalul, raportul de imagine și raportul de evaluare se depun la registratura Ministerului Tineretului și Sportului.
(2) Documentația de decontare se transmite de la registratură la direcția de specialitate care verifică următoarele:
– activitatea corespunde scopului și obiectivelor propuse prin contractul de finanțare;
– în urma evaluării Federația a respectat condițiile contractuale: loc de desfășurare, perioadă, obiective propuse și realizate;
– activitatea este înscrisă în calendarul internațional al federației internaționale de specialitate;
– devizul estimativ la contractul de finanțare corespunde cu decontul transmis de Federația Sportivă Națională.
(3) Direcția de specialitate transmite, în urma verificării, direcției economice dosarul de decont pentru viza CFP. După avizarea CFP și CFPD, direcția de specialitate va întocmi ordonanțarea de plată pentru cheltuielile eligibile și o va transmite Direcției economice și patrimoniu pentru plată.