În Monitorul Oficial nr. 441 din 14 iunie a.c. a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 81/2016 pentru aprobarea Metodologiei privind eliberarea, pentru cetățenii care au studiat în România, a adeverinței de conformitate a studiilor cu prevederile Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoașterea calificărilor profesionale, în vederea exercitării profesiei de asistent social în străinătate.
Interesat de legislație actualizată?
În Legalis ai acces la toată legislația consolidată a României și legislația UE. Click pentru detalii
În extras
(1) Prezenta metodologie se aplică cetățenilor din statele membre ale Uniunii Europene, cetățenilor din statele semnatare ale acordului privind Spațiul Economic European, cetățenilor din Confederația Elvețiană, precum și cetățenilor din Republica Moldova, care au studiat pe teritoriul României și solicită eliberarea unei adeverințe de conformitate, în scopul exercitării profesiei de asistent social în străinătate în unul din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European, în Confederația Elvețiană, în mod independent sau ca salariat.
(2) Prezenta metodologie se coroborează cu prevederile Legii nr. 466/2004 privind statutul asistentului social, cu modificările ulterioare, precum și cu prevederile Regulamentului de organizare și funcționare al Colegiului Național al Asistenților Sociali, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Adeverința atestă conformitatea studiilor absolvite în România cu prevederile Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoașterea calificărilor profesionale și se eliberează numai persoanelor care au obținut diploma de licență cu specializare în asistență socială, conform art. 2 alin. (2) din Legea nr. 466/2004 privind statutul asistentului social, cu modificările ulterioare.
Art. 2.
Adeverința de conformitate poate fi solicitată de către cetățenii prevăzuți la art. 1 în baza unui act de studii (diploma de licență, adeverință de licență etc.), eliberat de o unitate de învățământ sau de o instituție de învățământ superior acreditată, din cadrul sistemului național de învățământ din România, cu specializare în asistență socială.
Art. 3.
Dosarul pentru obținerea adeverinței de conformitate conține:
a) cererea prin care se solicită eliberarea Adeverinței de conformitate, adresată Colegiului Național al Asistenților Sociali, conform modelului prevăzut în anexă, în care se va menționa, după caz, statul pentru care se solicită adeverința;
b) actul de studii pentru care se solicită eliberarea adeverinței de conformitate, în copie legalizată;
c) anexa la actul de studii (foaia matricolă sau suplimentul la diplomă), în copie legalizată;
d) documente personale de identificare, în copie, precum și dovada de schimbare a numelui, în cazul în care numele înscris pe diplomă/actul de studii nu mai coincide cu cel din actul de identitate;
e) taxa de eliberare a adeverinței de conformitate a studiilor.
Art. 4.
(1) Dosarul solicitantului se transmite la sediul Colegiului Național al Asistenților Sociali.
(2) Termenul de emitere a adeverinței sau de comunicare a deciziei de neemitere este de 60 de zile lucrătoare de la data înregistrării dosarului.
(3) În termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării dosarului, Departamentul comunicare și relații publice verifică existența tuturor documentelor prevăzute la art. 3 și înștiințează solicitantul în cazul în care constată că dosarul nu este complet.
(4) Termenul prevăzut la alin. (2) poate fi prelungit în cazul în care se impun verificări suplimentare ale actelor depuse la dosar.
Art. 5.
Adeverința de conformitate se eliberează solicitantului sau unei persoane împuternicite; la cererea scrisă a solicitantului se transmite prin poștă la adresa indicată în cererea scrisă menționată la art. 3 lit. a).
Art. 6.
Contestarea refuzului Colegiului Național al Asistenților Sociali de a emite adeverința de conformitate se realizează în conformitate cu prevederile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 7.
Adeverința de conformitate care nu a fost eliberată se păstrează în arhiva Colegiului Național al Asistenților Sociali cu termen permanent.
Art. 8.
Anexa face parte integrantă din prezenta metodologie.
CERERE
adresată Colegiului Național al Asistenților Sociali privind eliberarea, pentru cetățenii care au studiat în România, a adeverinței de conformitate a studiilor cu prevederile Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoașterea calificărilor profesionale, în vederea exercitării profesiei de asistent social
a) Solicitant
Date personale
Numele și prenumele: ………………………………………………………
Cetățenia: ……………….
Domiciliul: ……………….
Telefon: ……………………………………………………..
E-mail: …………………………………………………………
b) Solicitare
Solicit eliberarea adeverinței de conformitate a studiilor cu prevederile Directivei 2005/36/CE, în scopul exercitării profesiei de asistent social în țara ………………………………. .
c) Certific includerea în dosar a următoarelor documente:
□ actul de studii pentru care se solicită eliberarea adeverinței de conformitate (diploma, adeverința, certificatul etc.), în copie legalizată;
□ anexa la actul de studii (foaia matricolă sau suplimentul la diplomă), în copie legalizată;
□ actul de identitate valabil, în copie (dovada schimbării numelui dacă este cazul);
□ taxa de eliberare a adeverinței de conformitate a studiilor.
d) Doresc eliberarea adeverinței de conformitate a studiilor cu prevederile Directivei 2005/36/CE:
□ prin ridicare de la sediul Colegiului Național al Asistenților Sociali, personal sau prin împuternicit;
□ transmitere prin poștă, la următoarea adresă:
………………………………………………………….. .
e) Declar pe propria răspundere că informațiile prezentate în această cerere și documentele incluse în dosar corespund realității.
Data …………………………………
Semnătura ………………………..