În Monitorul Oficial nr. 427 din 7 iunie a.c. a fost publicată Decizia Administrației Naționale a Penitenciarelor nr. 443/2016 privind aprobarea Procedurii de lucru pentru acordarea recompenselor pe baza Sistemului de creditare a participării la activități și programe educative, de asistență psihologică și asistență socială, activități lucrative, precum și la prevenirea situațiilor de risc.
În extras
CAPITOLUL I
Considerații generale
Considerații generale
(1) În sistemul administrației penitenciare recompensarea persoanelor private de libertate se face ținând cont de rezultatele aplicării Sistemului de creditare.
(2) Prin aplicarea Sistemului de creditare se urmărește:
a) asigurarea unui sistem unitar, obiectiv, previzibil, care responsabilizează persoanele private de libertate, în raport cu pedeapsa sau măsura privativă de libertate, și conferă acestora o dimensiune recuperativă, prin implicarea în activități educative, de asistență psihologică și asistență socială, în activități lucrative, precum și la prevenirea situațiilor de risc;
b) stabilirea unui sistem echitabil și transparent, care orientează comportamentul persoanelor private de libertate, în sens pozitiv, prin utilizarea creditelor corespunzătoare în acordarea recompenselor;
c) stimularea participării persoanelor private de libertate la programele și activitățile derulate pe perioada detenției și dezvoltarea motivației acestora pentru adoptarea unui comportament prosocial;
d) valorificarea informațiilor furnizate pentru individualizarea regimurilor de executare a pedepselor și măsurilor educative privative de libertate și estimarea riscului de recidivă;
e) facilitarea analizei individuale în vederea stabilirii și schimbării regimului de executare a pedepselor și măsurilor educative privative de libertate, precum și formularea propunerilor privind liberarea condiționată sau măsurile dispuse la art. 124 alin. (4) sau art. 125 alin. (4) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Codul penal.
CAPITOLUL II
Sistemul de creditare a participării persoanelor private de libertate din penitenciare la activități și programe educative, de asistență psihologică și asistență socială, la activități lucrative, precum și la prevenirea situațiilor de risc
SECȚIUNEA 1
Etape de aplicare a Sistemului de creditare
ARTICOLUL 2
Acordarea și scăderea creditelor
(1) Sistemul de creditare are la bază consemnările efectuate în documentele specifice elaborate la nivelul fiecărui sector de activitate și înregistrările operate în aplicația informatică, de către personalul care desfășoară activități directe cu persoanele private de libertate.
(2) Responsabilitatea introducerii datelor în secțiunile specifice din aplicația informatică, conform domeniului de competență, revine personalului stabilit prin decizia directorului unității.
(3) În aplicația informatică, la introducerea datelor privind finalizarea sau absolvirea programelor, activităților educative, de asistență psihologică și asistență socială, respectiv referitoare la participarea la activități lucrative, precum și pentru prevenirea situațiilor de risc, numărul de credite corespunzător va fi alocat automat, după cum urmează:
a) pentru fiecare activitate, program educativ, de asistență psihologică, asistență socială finalizat sau absolvit, fiecărui participant i se alocă un număr de credite, conform anexei nr. 5;
b) pentru fiecare activitate lucrativă desfășurată, fiecărui participant i se alocă un număr de credite, conform nomenclatorului activităților lucrative prevăzut în anexa nr. 7;
c) pentru fiecare persoană privată de libertate, cu rol în prevenirea unor situații de risc, precum și pentru persoanele care desfășoară activități de sprijin pentru prevenirea suicidului în mediul de detenție se alocă un număr de credite, conform anexei nr. 9.
(4) Creditele acumulate se scad, la acordarea unei recompense, conform anexei nr. 1, și la aplicarea unei sancțiuni disciplinare, conform anexei nr. 3.
(5) Creditele rămase în urma acordării unei recompense sau după aplicarea unei sancțiuni disciplinare sunt disponibile pentru utilizări ulterioare.
(6) Creditele pierdute în urma aplicării unei sancțiuni disciplinare sunt realocate în cazul admiterii sau admiterii în parte de către judecătorul de supraveghere a privării de libertate sau de către instanța de judecată, a unei plângeri sau contestații formulate de către persoana privată de libertate.
ARTICOLUL 3
Formularea propunerilor de recompensare
(1) Propunerea de recompensare se formulează pentru toate persoanele private de libertate eligibile din punctul de vedere al creditelor acumulate și care, din perspectiva sancțiunilor disciplinare, nu se află în niciuna dintre situațiile prevăzute de art. 208 alin. (8) din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 157/2016, denumit în continuare Regulament.
(2) Analizarea unei persoane în cadrul Comisiei pentru acordarea recompenselor este condiționată de acumularea numărului minim de credite necesar fiecărui tip de recompensă, corespunzător anexei nr. 1.
(3) La aprobarea sau respingerea propunerilor formulate se are în vedere asigurarea unei ponderi adecvate a procesului de recompensare, conform prevederilor art. 208-214 din Regulament.
(4) În situația în care Comisia pentru acordarea recompenselor a decis neacordarea unei recompense, pentru a permite acumularea de credite necesare formulării propunerii de permisiune de ieșire din penitenciar, decizia se motivează în raportul de recompensare. Pentru orice propunere de recompensare analizată, decizia comisiei cu privire la acordarea acesteia se stabilește prin majoritate simplă de voturi.
(5) Formularea propunerii de recompensare cu ridicarea unei sancțiuni disciplinare aplicate anterior nu este condiționată de existența unui sold total pozitiv, ci se raportează la numărul creditelor obținute ulterior de către persoanele private de libertate, precum și a creditelor rămase disponibile.
(6) Atunci când întrunirea numărului de credite necesar pentru analiza în vederea acordării recompenselor rezultă din cumularea creditelor obținute în cadrul mai multor activități, propunerea de recompensare este formulată de către reprezentantul sectorului care a derulat activitatea generatoare a celui mai mare număr de credite.
(7) Pentru situațiile prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. c) propunerea de recompensare este formulată de șeful secției.
(8) Pentru persoanele private de libertate sosite prin transfer, care au înregistrat soldul de credite necesar, propunerea de recompensare este formulată de către șeful secției.
Excepții de la formularea propunerilor de recompensare
(1) În situația în care propunerea de recompensare a fost analizată în Comisia pentru acordarea recompenselor, conform prevederilor art. 3 alin. (2), iar membrii acesteia au decis neacordarea recompensei, formularea următoarei propuneri se face numai după ce persoana privată de libertate a mai desfășurat cel puțin o activitate care a generat credite.
(2) Pentru persoanele private de libertate care au sancțiuni disciplinare multiple și care au fost recompensate odată cu ridicarea unei sancțiuni disciplinare aplicate anterior, formularea următoarei propuneri se face numai după ce acestea au mai desfășurat cel puțin o activitate care a generat credite, indiferent de numărul acestora. Se prezumă că severitatea sancțiunilor disciplinare aplicate reflectă gravitatea abaterilor disciplinare săvârșite de către persoanele private de libertate.
(3) În situația în care persoana privată de libertate a fost recompensată ca urmare a participării la un anumit tip de activitate, deși în considerarea creditelor acumulate rămâne eligibilă pentru recompensare, o nouă propunere se formulează numai după ce aceasta a desfășurat cel puțin o activitate generatoare de credite, indiferent de număr. În acest caz, propunerea de recompensare este întocmită de către coordonatorul celui mai recent demers.
(4) Formularea propunerii de recompensare nu este condiționată de însumarea unui anumit număr de credite, în următoarele cazuri:
a) în cazul persoanelor private de libertate clasificate inițial în regimul deschis, cu pedepse până la un an, dată fiind perioada scurtă de detenție;
b) pentru acordarea permisiunii de ieșire din penitenciar în condițiile art. 99 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare lege.
(5) Acordarea recompenselor în situațiile prevăzute la alin. (4) nu determină scăderea creditelor.
Rectificarea înregistrărilor din aplicația informatică
(1) Orice persoană care sesizează existența unei erori sau omisiuni în aplicația informatică, ce afectează numărul de credite, comunică acest lucru coordonatorului sectorului de activitate în care a fost identificată eroarea sau omisiunea, în vederea rectificării înregistrărilor din aplicația informatică.
(2) Pentru toate rectificările operate în aplicația informatică, cu consecințe asupra soldului de credite al persoanelor private de libertate, trebuie completat formularul din anexa nr. 11. Formularul este depus în fondul documentar al sectorului de activitate corespunzător.
(3) Responsabilitatea rectificării revine coordonatorilor principalelor sectoare de activitate, imediat după sesizarea erorii sau a omisiunii și aprobarea formularului prevăzut la alin. (2).
(4) Drepturile de rectificare sunt acordate, exclusiv, directorului unității, coordonatorilor sectoarelor reintegrare socială, evidență și organizarea muncii, siguranța deținerii și regim penitenciar, prevenirea criminalității, precum și secretarului comisiei pentru acordarea recompenselor.
(5) În cazul în care o persoană privată de libertate a fost recompensată cu permisiunea de ieșire din penitenciar, dar recompensa nu a fost pusă în aplicare, numărul creditelor scăzute se restituie de către directorul locului de deținere.
(6) În situația acordării eronate a recompenselor de către Comisia pentru acordarea recompenselor, care determină modificarea soldului de credite din aplicația informatică, înregistrările greșite sunt rectificate. Imediat după sesizarea erorii se reia procesul de planificare și programare, cu încheierea deciziei corecte de recompensare.
Creditarea participării la activități și programe educative, de asistență psihologică și asistență socială
(1) Selecția persoanelor private de libertate în vederea participării la activități și programe educative, de asistență psihologică și asistență socială creditate se realizează în mod obiectiv și în condiții nediscriminatorii, ținând cont de nevoile acestora și resursele existente la nivelul unității.
(2) Se acordă credite numai pentru participarea persoanelor private de libertate la programe educative, de asistență psihologică și asistență socială care îndeplinesc standardele minime necesare și sunt avizate de Direcția reintegrare socială din Administrația Națională a Penitenciarelor.
(3) Alocarea creditelor corespunzătoare participării persoanelor private de libertate la programele educative, de asistență psihologică și asistență socială se realizează în condițiile în care acestea înregistrează o prezență de minimum 75% din numărul total de ședințe prevăzute și un calificativ minim „Bine” obținut la evaluarea finală.
(4) În cazul transferului persoanelor private de libertate, personalul responsabil actualizează informațiile consemnate în aplicația informatică, astfel încât să se asigure finalizarea activităților și programelor curente și alocarea, după caz, a creditelor. În cazul transferului neprevăzut sau de urgență al unor persoane care au participat la cel puțin 75% din numărul total de ședințe prevăzute, coordonatorul sectorului reintegrare socială din unitatea de destinație, în baza unei informări scrise primite din partea unității-sursă, care include și evaluarea sau elementele necesare pentru acordarea calificativului, finalizează demersurile respective în aplicația informatică, cu alocarea, după caz, a creditelor corespunzătoare.
(5) Participarea persoanelor private de libertate la programele de grup se creditează diferențiat, în funcție de tipul și complexitatea programului. În cazul programelor de tip modular, creditarea se realizează separat, pentru fiecare modul, corespunzător tipului și complexității acestuia.
(6) Se creditează activitățile de grup, desfășurate în baza proiectului de activitate, cu respectarea standardelor promovate de Direcția reintegrare socială din Administrația Națională a Penitenciarelor. Acordarea creditelor se face doar în cazul participării active a persoanelor private de libertate și este condiționată de rezultatele evaluării individuale.
(7) Creditarea persoanelor private de libertate folosite la activități de sprijin sau suport al activităților educative, de asistență psihologică și de asistență socială se realizează conform anexei nr. 7.
(8) Pentru creditarea participării persoanelor private de libertate la activități sau programe educative, de asistență psihologică, asistență socială derulate de către colaboratorii externi, este necesar ca acestea să corespundă unor standarde minime, după cum urmează:
a) să se deruleze în baza unor protocoale de colaborare sau acorduri de parteneriat, încheiate la nivel central sau local;
b) să corespundă nevoilor identificate ale persoanelor private de libertate, din punct de vedere educațional, psihologic, social;
c) să fie îndeplinite standardele minime de pregătire și experiență specifică de către colaboratorii externi, care asigură desfășurarea activității sau programului;
d) să fie respectate cerințele minime referitoare la standardele de elaborare, ca formă și conținut, a mapei programului sau proiectului de activitate. În cazul în care standardele minime de elaborare nu sunt întrunite, demersul poate fi derulat, în baza aprobării directorului unității, însă fără a fi acordat numărul de credite;
e) să fie certificat conținutul tematic și informațional al activității sau programului, prin avizul favorabil al Direcției reintegrare socială din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, la propunerea coordonatorului sectorului reintegrare socială.
(9) Nu se acordă credite pentru programele elaborate la nivelul locului de deținere sau de către colaboratori externi, care nu sunt avizate de Direcția reintegrare socială din Administrația Națională a Penitenciarelor.
(10) Nu este creditată participarea persoanelor private de libertate la activități, în următoarele situații:
a) activități desfășurate în mod curent, în regim individual, cum ar fi convorbiri individuale de informare, consiliere educațională, psihologică, socială;
b) activități sportive, recreaționale, de timp liber, derulate în mod curent;
c) activități educative, de asistență psihologică sau asistență socială în care persoanele private de libertate participă indirect, în calitate de auditori.