În Monitorul Oficial nr. 421 din 3 iunie a.c. a fost publicat Ordinul Agenției Naționale Anti-Doping nr. 151/2016 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Comisiei de audiere a sportivilor și a personalului asistent al sportivilor care au încălcat reglementările anti-doping.
În extras
CAPITOLUL I
Cadru legislativ
Art. 1.
Agenția Națională Anti-Doping, denumită în continuare Agenția, prin Comisia de audiere a sportivilor și a personalului asistent al sportivilor care au încălcat reglementările anti-doping, organizează procedura de audiere pentru sportivul sau personalul asistent al acestuia învinuit de una dintre încălcările reglementărilor anti-doping, în conformitate cu prevederile art. 47 din Legea nr. 227/2006 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport, republicată.
Art. 2.
Comisia de audiere a sportivilor și a personalului asistent al sportivilor care au încălcat reglementările anti-doping, denumită în continuare Comisia de audiere, se constituie în conformitate cu art. 14 alin. (1) din Legea nr. 227/2006 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport, republicată.
CAPITOLUL II
Organizare
Art. 3.
(1) Comisia de audiere este compusă din 11 membri, după cum urmează:
a) președintele Agenției;
b) vicepreședintele Agenției;
c) secretarul general al Agenției;
d) un reprezentant al Agenției;
e) 3 reprezentanți desemnați de Secretariatul General al Guvernului;
f) un reprezentant desemnat de Ministerul Tineretului și Sportului;
g) 2 reprezentanți desemnați de Comitetul Olimpic și Sportiv Român;
h) un expert în analiză doping.
(2) Președintele Comisiei de audiere este reprezentantul Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
Art. 4.
(1) Membrii Comisiei de audiere prevăzuți la art. 3 alin. (1) lit. d)-g) sunt numiți prin ordin al președintelui Agenției.
(2) Durata mandatului membrilor Comisiei de audiere prevăzuți la art. 3 alin. (1) lit. d)-g) este de un an, cu posibilitatea reînnoirii acestuia, la propunerea instituțiilor din care fac parte.
(3) Cu 30 de zile înainte de data încheierii mandatului prevăzut la alin. (2), Agenția va declanșa procedura de numire a noilor membri, conform prevederilor art. 3.
Art. 5.
Membrii Comisiei de audiere trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
a) să fie cetățeni români cu domiciliul în România;
b) să aibă capacitate deplină de exercițiu;
c) să aibă o bună reputație;
d) să beneficieze de pregătire profesională în domenii relevante, precum științe medicale, biochimie, științe juridice sau sport;
e) să nu fi suferit condamnări pentru infracțiuni săvârșite cu intenție.
Art. 6.
(1) Mandatul membrilor Comisiei de audiere încetează în următoarele situații:
a) renunțarea la calitatea de membru;
b) transferarea în cadrul altei autorități sau instituții publice;
c) prin revocare de către instituția care i-a desemnat;
d) neîndeplinirea obligațiilor ce le revin în raport cu obiectivele Comisiei de audiere;
e) deces.
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) se numește un nou reprezentant, al cărui mandat durează până la expirarea mandatului celui în locul căruia a fost numit.
Art. 7.
(1) Pentru asigurarea condițiilor organizatorice necesare desfășurării activității Comisiei de audiere, activitatea de secretariat este asigurată de către un reprezentant al Agenției, desemnat prin ordin al președintelui Agenției.
(2) Secretarul Comisiei de audiere este asimilat, sub aspect administrativ, membrilor Comisiei de audiere și nu are drept de vot și nu este inclus în componența comisiei.
CAPITOLUL III
Funcționare
Art. 8.
În cazul unei posibile încălcări a reglementărilor anti-doping, Agenția înștiințează Comisia de audiere, care se întrunește la solicitarea președintelui.
Art. 9.
Convocarea membrilor Comisiei de audiere se face în scris, cu minimum 7 zile calendaristice înainte de data ședinței, prin grija secretariatului, care va transmite fiecărui membru invitația de participare.
Art. 10.
Ședințele Comisiei de audiere nu sunt publice.
Art. 11.
Ședințele Comisiei de audiere sunt conduse de președinte, iar în lipsa acestuia, de către o persoană din conducerea Agenției, ori decanul de vârstă dintre ceilalți membri prezenți, împuternicit de către președintele Comisiei de audiere.
Art. 12.
(1) Comisia de audiere este legal întrunită în prezența a minimum 6 membri, iar deciziile se adoptă cu votul a jumătate plus unu din numărul membrilor prezenți.
(2) În caz de egalitate de voturi, votul președintelui sau, în absența acestuia, cel al înlocuitorului de drept care conduce ședința este hotărâtor.
(3) În situația în care nu este întrunit cvorumul necesar prevăzut la alin. (1), ședința se amână pentru cel mult 14 zile calendaristice.
(4) Decizia adoptată este obligatorie pentru toți membrii Comisiei de audiere, membrii care au votat împotrivă putându-și consemna opinia separată în încheierea de ședință respectivă.
Art. 13.
(1) La ședințele Comisiei de audiere este convocat, în calitate de observator, un reprezentant al federației sportive naționale la care sportivul sau persoana din cadrul personalului asistent al sportivului suspectat/suspectată de încălcarea reglementărilor anti-doping este legitimat/legitimată.
(2) Reprezentantul federației sportive naționale la care sportivul sau persoana suspectată de încălcarea reglementărilor anti-doping este legitimat/legitimată se numește cu minimum 7 zile calendaristice înainte de data ședinței Comisiei de audiere.
(3) Reprezentantul federației sportive naționale la care sportivul sau persoana suspectată de încălcarea reglementărilor anti-doping este legitimat/legitimată nu are calitatea de membru al Comisiei de audiere și nu are drept de vot.
Art. 14.
(1) Pentru fiecare ședință a Comisiei de audiere se întocmește o încheiere de ședință semnată de membrii prezenți la lucrările ședinței, de sportiv ori de persoana suspectată de încălcarea reglementărilor anti-doping și/sau de reprezentantul acestora, de martorii audiați în cauză, precum și de reprezentantul federației sportive naționale la care sportivul sau persoana suspectată de încălcarea reglementărilor anti – doping este legitimat/legitimată.
(2) Încheierile de ședință sunt cuprinse într-un registru special de procese verbale, numerotat și ținut de secretariatul Comisiei de audiere.
Art. 15.
Secretariatul Comisiei de audiere ține o evidență strictă a documentației aferente fiecărui caz analizat, a încheierilor de ședință întocmite în cadrul ședințelor acesteia, a deciziilor luate, precum și a celorlalte documente depuse la Comisia de audiere sau emise de aceasta.
Art. 16.
Pentru îndeplinirea atribuțiilor legale, Comisia de audiere emite decizii, sub semnătura președintelui, cu respectarea dispozițiilor prezentului regulament.
CAPITOLUL IV
Atribuții
Art. 17.
(1) Președintele Comisiei de audiere are următoarele atribuții principale:
a) stabilește locul, data și ora unde și când au loc ședințele Comisiei de audiere;
b) verifică existența cvorumului necesar pentru luarea deciziilor, la deschiderea ședințelor;
c) conduce ședințele Comisiei de audiere;
d) coordonează activitatea Comisiei de audiere și a secretariatului acesteia;
e) reprezintă Comisia de audiere în fața Agenției, a altor autorități sau instituții publice, în fața oricărei alte persoane fizice sau juridice, precum și în fața Comisiei de apel.
(2) În lipsa președintelui Comisiei de audiere, un alt membru al acesteia, împuternicit în conformitate cu art. 11, îndeplinește atribuțiile prevăzute la alin. (1).
Art. 18.
Principalele atribuții ale secretariatului Comisiei de audiere sunt:
a) întocmirea dosarului cauzei și înregistrarea actelor acestuia;
b) convocarea membrilor Comisiei de audiere, la solicitarea președintelui;
c) punerea la dispoziția membrilor a documentelor ce fac obiectul întrunirilor (pe suport hârtie sau electronic, după caz);
d) redactarea încheierilor de ședință și a deciziilor emise;
e) comunicarea deciziei adoptate sportivilor și/sau personalului asistent al sportivilor, clubului la care acesta este legitimat, federației sportive naționale responsabile, Agenției Naționale Anti-Doping, Ministerului Tineretului și Sportului, Comitetului Olimpic și Sportiv Român, federației internaționale responsabile, precum și Agenției Mondiale Anti-Doping;
f) păstrarea și arhivarea documentelor în conformitate cu prevederile art. 14 și 15;
g) îndeplinirea oricăror altor sarcini stabilite în cadrul ședințelor și dispuse de președinte sau, în absența acestuia, de înlocuitorul de drept;
h) convocarea reprezentantului federației sportive naționale la care sportivul sau persoana suspectată de încălcarea reglementărilor anti-doping este legitimat/legitimată.
CAPITOLUL V
Confidențialitatea informațiilor
Art. 19.
(1) Membrii Comisiei de audiere au obligația de a păstra confidențialitatea cu privire la orice activitate legată de caz, precum și la orice informație aflată în cursul procedurii de audiere.
(2) Membrii Comisiei de audiere semnează declarații de confidențialitate.
CAPITOLUL VI
Procedura de audiere
Art. 20.
Procedura de audiere se desfășoară cu respectarea următoarelor principii și drepturi:
a) organizarea audierii într-un interval de timp rezonabil, fără a depăși 3 luni, cu respectarea echității și imparțialității;
b) comisie de audiere corectă și imparțială;
c) dreptul de a fi reprezentat pe cheltuiala persoanei;
d) dreptul de a fi informat corect și la timp despre învinuirea adusă de încălcare a reglementărilor anti-doping;
e) dreptul de a se apăra în fața învinuirii aduse de încălcare a reglementărilor anti-doping și față de consecințele decurgând din aceasta;
f) dreptul fiecărei părți de a prezenta probe, de a chema și interoga martori, acceptarea mărturiei sub forma declarației scrise fiind la latitudinea Comisiei de audiere;
g) dreptul persoanei la un interpret pe durata audierii, Comisia de audiere având responsabilitatea de a-l desemna, persoana urmând a suporta costurile;
h) dreptul la o decizie în formă scrisă, motivată, datată și comunicată într-un timp rezonabil sau, atunci când sportivul renunță la audiere, o decizie motivată care va explica acțiunea întreprinsă;