În Monitorul Oficial nr. 420 din 3 iunie a.c. a fost publicat Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară nr. 6/2016 pentru modificarea și completarea Regulamentului Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nr. 32/2006 privind serviciile de investiții financiare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006, și pentru modificarea Regulamentului Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nr. 5/2010 privind utilizarea sistemului de conturi globale, aplicarea mecanismelor cu și fără prevalidarea instrumentelor financiare, efectuarea operațiunilor de împrumut de valori mobiliare, a celor de constituire a garanțiilor asociate acestora și a tranzacțiilor de vânzare în lipsă, aprobat prin Ordinul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nr. 10/2010.
În extras
Regulamentul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nr. 32/2006 privind serviciile de investiții financiare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 103 și 103 bis din 12 februarie 2007, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 2 alineatul (2), litera m) se modifică și va avea următorul cuprins:
„m) date de identificare:
(i) în cazul persoanelor fizice: datele prevăzute la art. 11 alin. (1) din Regulamentul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nr. 5/2008 privind instituirea măsurilor de prevenire și combatere a spălării banilor și a finanțării actelor de terorism prin intermediul pieței de capital, aprobat prin Ordinul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nr. 83/2008, denumit în continuare „Regulamentul C.N.V.M. nr. 5/2008, cu modificările ulterioare;
(ii) în cazul persoanelor juridice: datele prevăzute la art. 12 alin. (1) din Regulamentul C.N.V.M. nr. 5/2008;”.
2. La articolul 2 alineatul (2), după litera m) se introduce o nouă literă, litera m1), cu următorul cuprins:
„m1) document de identitate în cazul clienților persoane fizice ai S.S.I.F., în sensul art. 11 alin. (2) din Regulamentul C.N.V.M. nr. 5/2008, înseamnă:
(i) actul de identitate, pentru cetățenii români rezidenți;
(ii) pașaport emis de autoritățile din România, în perioada de valabilitate care atestă statutul de cetățean român domiciliat în străinătate;
(iii) document național de identitate sau pașaport, pentru cetățenii din statele membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European;
(iv) pașaport sau carte de identitate sau alt document similar, pentru cetățenii din statele terțe;”.
3. La articolul 78, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
„(4) În situația în care membrii consiliului de administrație/conducătorii nu iau măsurile care se impun în termen de maximum 10 zile de la data informării prevăzute la alin. (2), reprezentantul compartimentului de control intern are obligația de a notifica de îndată A.S.F. cu privire la abaterile de la reglementările în vigoare constatate.”
4. La articolul 81, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
„(4) Pentru a fi autorizată de A.S.F. în calitate de persoană care asigură funcția de administrare a riscului, persoana fizică trebuie să fi participat la stagiile de pregătire și să fi promovat testul privind cunoașterea legislației în vigoare organizat de către organismele de formare profesională atestate de A.S.F.”
5. Articolul 90 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 90.
(1) S.S.I.F. este obligată să evidențieze distinct, în contabilitate, sumele primite de la clienți și să utilizeze în banca de decontare un cont în nume propriu și un cont în numele clienților. De asemenea, instrumentele financiare ale clienților vor fi evidențiate în conturi separate de cele ale S.S.I.F.
(2) S.S.I.F. are obligația ca, la sfârșitul fiecărei zile de decontare, să transfere din contul/conturile în care se află fondurile bănești aparținând clienților în contul propriu sumele aferente comisioanelor ce i se cuvin.
(3) S.S.I.F. nu trebuie să acționeze astfel încât să pericliteze, să poată fi considerat că periclitează sau să inducă o situație care poate să prejudicieze fondurile și/sau instrumentele financiare ale clienților ori piața reglementată pe care tranzacționează și trebuie să se asigure că agenții pentru servicii de investiții financiare și ceilalți angajați ai săi nu se vor comporta în acest mod.
(4) S.S.I.F. trebuie să respecte, în toate situațiile, următoarele obligații:
a) să asigure păstrarea în siguranță a instrumentelor financiare pe care le ține în custodie;
b) să nu facă uz de niciunul dintre instrumentele financiare pe care le ține în custodie sau de drepturile ce decurg din acestea și să nu transfere aceste instrumente financiare fără acordul expres al deținătorilor;
c) să returneze clienților, la solicitarea acestora, instrumentele financiare și fondurile bănești încredințate.
(5) S.S.I.F. autorizată să presteze serviciile de investiții financiare prevăzute la pct. 2 lit. a) din anexa nr. 9 este responsabilă pentru plățile și decontările aferente instrumentelor financiare păstrate în custodie.”
6. La articolul 112 alineatul (1), după litera c) se introduce o nouă literă, litera c1), cu următorul cuprins:
„c1) o clauză contractuală cu privire la modalitatea de returnare de către S.S.I.F. a fondurilor bănești deținute în numele clientului, în cazul în care clientul nu poate fi contactat/notificat la adresa indicată prin contractul de intermediere/actele adiționale ale contractului de intermediere într-un termen prestabilit de către părți, cu posibilitatea, inclusiv, a încetării relațiilor contractuale;”.
7. La articolul 112 alineatul (1), după litera e) se introduce o nouă literă, litera e1), cu următorul cuprins:
„e1) declarația clientului, prin care menționează că înțelege obligația de a-și actualiza datele de identificare și de contact ori de câte ori este cazul și că își asumă efectele neîndeplinirii acestei obligații;”.
8. La articolul 141, alineatele (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(2) În cazul în care S.S.I.F. primește simultan mai multe ordine la același nivel de preț pentru același instrument financiar, care pot fi executate în condițiile pieței, S.S.I.F. trebuie să le introducă în sistemul de tranzacționare în următoarea ordine:
a) ordinele primite de la clienții de retail;
b) ordinele primite de la clienții profesionali;
c) ordinele primite de la persoanele relevante;
d) ordinele care urmează să fie executate în nume propriu de către S.S.I.F.
(3) În cazul ordinelor transmise telefonic se va asigura înregistrarea pe suport electronic/optic sau pe un suport echivalent.”
9. După articolul 152 se introduce un nou articol, articolul 1521, cu următorul cuprins:
„Art. 1521.
(1) Intermediarii au obligația de a efectua zilnic, în sistemul informatic de evidență, reconcilierea deținerilor de fonduri și instrumente financiare înregistrate în contul fiecărui client și în contul propriu, prin verificarea concordanței dintre obligațiile și deținerile de fonduri și/sau instrumente financiare înregistrate în conturile respective.
(2) Intermediarii au obligația evidențierii soldurilor conturilor clienților în sistemele informatice inclusiv pentru data decontării.”
10. La articolul 153 alineatul (1), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:
„b) «raportul privind evidența operațiunilor de împrumut, a cumpărărilor în marjă și a activelor constituite sub formă de marjă pentru operațiuni care necesită garanții în contul de marjă», pe fiecare client în parte, întocmit conform anexei nr. 7, în termen de maximum 10 zile de la încheierea lunii de raportare sau în maximum 24 de ore de la solicitarea A.S.F.;”.
11. Denumirea titlului V se modifică și va avea următorul cuprins:
„TITLUL V
Tranzacții în marjă. Acordarea de credite și împrumutul de instrumente financiare”
12. Articolele 190-194 se modifică și vor avea următorul cuprins:
„Art. 190.
(1) Prevederile prezentului titlu se aplică tranzacțiilor în marjă efectuate de S.S.I.F. în cadrul unui loc tranzacționare sau în afara acestuia efectuate de S.S.I.F. și se completează, în situația tranzacțiilor cu instrumente financiare derivate admise la tranzacționare/tranzacționate pe o piață reglementată/sistem alternativ de tranzacționare, cu prevederile reglementărilor și procedurilor pieței reglementate/sistemului alternativ de tranzacționare, aprobate de A.S.F.
(2) În aplicarea prevederilor prezentului titlu, termenii de mai jos au următoarele semnificații:
a) agentul în operațiunile de împrumut – S.S.I.F. care efectuează operațiunile în legătură cu împrumutul de instrumente financiare efectuat între un client al acelei S.S.I.F. și un alt client sau altă S.S.I.F. Agentul în operațiunile de împrumut acționează în numele și pe conturile clienților care au dețineri de instrumente financiare evidențiate în conturile deschise la S.S.I.F respectivă;
b) SSIF care acționează în calitatea de principal în operațiunea de împrumut – societate de servicii de investiții financiare care acordă împrumutul unui client al acestuia prin folosirea patrimoniului propriu;
c) apel în marjă – cererea cu titlu de obligativitate pentru încadrarea în limitele impuse prin contract în cazul contului de marjă;
d) cerințele de marjă – nivelul minim al sumei care trebuie să fie garantată prin activele depuse ca marjă pentru pozițiile deschise sau pentru acoperirea obligațiilor ce rezultă din tranzacțiile de vânzare în lipsă sau din operațiunea de împrumut, înregistrate în contul de marjă deschis la o S.S.I.F.;
e) contul de marjă – contul în care se înregistrează toate operațiunile aferente cumpărărilor în marjă și/sau împrumuturile cu instrumente financiare, precum și tranzacțiile cu instrumente financiare derivate. Contul de marjă funcționează prin depunerea unei marje inițiale, marcarea la piață atât a marjei, cât și acoperirea obligațiilor ce rezultă din tranzacțiile de vânzare în lipsă sau din operațiunea de împrumut, precum și urmărirea menținerii unui nivel minim obligatoriu conform prezentului regulament;
f) cumpărare în marjă – cumpărarea de instrumente financiare pe baza unui credit acordat de S.S.I.F.;
g) marcarea la piață – actualizarea, cel puțin zilnic, a conturilor de marjă, cu diferențele favorabile/nefavorabile rezultate din reevaluarea la nivelul prețului curent al pieței a marjelor, acoperirea obligațiilor ce rezultă din tranzacțiile de vânzare în lipsă sau din operațiunea de împrumut și a pozițiilor deschise;
h) marja – A. pentru tranzacțiile în marjă cu instrumente financiare derivate, în materie de marjă și active acceptate ca garanție se aplică prevederile Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții, denumit în continuare Regulamentul (UE) nr. 648/2012, și a normelor europene emise în aplicarea acestuia;
B. pentru tranzacțiile în marjă cu instrumente financiare, altele decât instrumentele financiare derivate, activul depus în contul de marjă folosit pentru acoperirea cerințelor de marjă; marja poate fi constituită din următoarele categorii de active:
1. fonduri bănești:
(i) denominate în moneda națională a României;
(ii) denominate în valute străine, cu luarea în considerare a riscului valutar;
2. titluri de stat;
3. obligațiuni garantate integral de stat;
4. acțiuni și obligațiuni tranzacționate pe o piață reglementată care îndeplinesc criteriile de lichiditate impuse de respectiva S.S.I.F., pe baza unor proceduri interne, avizate de către persoanele responsabile cu administrarea riscului;
5. titluri de participare ale O.P.C.V.M.-urilor tranzacționabile (E.T.F.);
i) tranzacții în marjă – tranzacțiile efectuate de S.S.I.F. fie cu instrumente financiare, în baza unui credit acordat în scopul unei cumpărări în marjă sau în baza unui împrumut de instrumente financiare acordat în scopul efectuării unor vânzări în lipsă, precum și pentru celelalte scopuri prevăzute la art. 4 alin. (1) din Regulamentul CNVM nr. 5/2010 privind utilizarea sistemului de conturi globale, aplicarea mecanismelor cu și fără prevalidarea instrumentelor financiare, efectuarea operațiunilor de împrumut de valori mobiliare, a celor de constituire a garanțiilor asociate acestora și a tranzacțiilor de vânzare în lipsă, cu modificările și completările ulterioare, denumit în continuare Regulamentul CNVM nr. 5/2010, fie cu instrumente financiare derivate;
j) vânzarea în lipsă – pentru toate instrumentele financiare se aplică definiția vânzării în lipsă conform prevederilor Regulamentul (UE) nr. 236/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 martie 2012 privind vânzarea în lipsă și anumite aspecte ale swapurilor pe riscul de credit, denumit în continuare Regulamentul (UE) nr. 236/2012.
(3) În cazul acțiunilor admise la tranzacționare într-un loc de tranzacționare din România și în cazul titlurilor de creanță emise de statul român prevederile prezentului titlu se completează cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 236/2012 și ale reglementărilor emise în aplicarea acestuia.
Art. 191.
(1) Pot face obiectul acordării de credite în vederea efectuării de cumpărări în marjă instrumentele financiare admise la tranzacționare pe o piață reglementată/sistem alternativ de tranzacționare și instrumentele financiare care fac obiectul unei oferte publice în vederea admiterii la tranzacționare pe o piață reglementată/sistem alternativ de tranzacționare, pentru orice persoană fizică sau juridică în condițiile prezentului titlu.
(2) Împrumuturile acordate de S.S.I.F. clienților săi pot fi efectuate cu orice instrument financiar liber de sarcini admis la tranzacționare pe o piață reglementată/sistem alternativ de tranzacționare, pentru orice persoană fizică sau juridică, în condițiile prezentului titlu.
Art. 192.
(1) Valoarea totală a creditelor pentru cumpărările în marjă și valoarea totală a împrumuturilor vor respecta prevederile reglementărilor europene de directă aplicare și ale reglementărilor naționale emise în aplicarea Regulamentului (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și firmele de investiții și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012, denumit în continuare Regulamentul (UE) nr. 575/2013.
(2) În scopul calculării cerințelor de capital, operațiunile de tranzacționare în marjă și împrumut prevăzute de prezentul regulament se fac cu respectarea reglementărilor europene de directă aplicare și ale reglementărilor naționale emise în aplicarea Regulamentului (UE) nr. 575/2013.
Art. 193.
(1) A.S.F. poate interzice unei S.S.I.F., prin decizie motivată, luând în considerare conduita S.S.I.F., nivelul indicatorilor calculați în scopul evaluării cerințelor prudențiale și riscul indus de poziția sa financiară și tranzacțiile efectuate de aceasta, să efectueze tranzacții și/sau operațiuni de tipul celor care fac obiectul prezentului titlu, notificând și depozitarul central cu privire la această decizie.
(2) Pentru acordarea de credite și împrumuturi de instrumente financiare, S.S.I.F. trebuie să fie autorizată de A.S.F. să presteze serviciul conex prevăzut la art. 5 alin. (11) lit. b) din Legea nr. 297/2004.
(3) Pentru a acționa în calitate de agent în operațiunile de împrumut, S.S.I.F. trebuie să fie autorizată de A.S.F. să presteze serviciul conex prevăzut la art. 5 alin. (11) lit. a) din Legea nr. 297/2004.
Art. 194.
(1) S.S.I.F. are obligația să deschidă, în evidențele proprii, un cont de marjă pentru instrumentele financiare luate cu împrumut și un cont de marjă pentru tranzacțiile cu instrumente financiare derivate efectuate pe cont propriu.
(2) S.S.I.F. are obligația să deschidă, în evidențele proprii, conturi de marjă atât pentru cumpărările în marjă și pentru împrumuturile de instrumente financiare, cât și pentru tranzacțiile cu instrumente financiare derivate efectuate în numele fiecărei persoane fizice sau juridice pentru care va efectua tranzacții în marjă.
(3) În situația în care creditele pentru cumpărările în marjă și împrumuturile de instrumente financiare au loc în același timp, aceste operațiuni vor fi evidențiate în subconturi separate pentru fiecare din cele două tipuri de operațiuni.”