În Monitorul Oficial nr. 387 din 20 mai a.c. a fost publicat Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1510/2016 pentru aprobarea Procedurii de autorizare a operatorilor economici care doresc să comercializeze tutun brut și/sau tutun parțial prelucrat, precum și a modelului și conținutului unor formulare.
În extras
PROCEDURĂ
de autorizare a operatorilor economici care doresc să comercializeze tutun brut și/sau tutun parțial prelucrat
1. Autorizarea activității de comercializare a tutunului brut și/sau a tutunului parțial prelucrat se efectuează la cererea contribuabililor interesați, prin depunerea formularului „Cerere de autorizare ca operator economic comerciant de tutun brut și/sau tutun parțial prelucrat”, denumită în continuare cerere, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la ordin.
2. Cererea, însoțită de documentele menționate la pct. 12 din aceasta, se depune la biroul vamal de interior/biroul vamal de frontieră în raza căruia își are sediul social contribuabilul solicitant ori, după caz, la Serviciul autorizări din cadrul Direcției Generale a Vămilor, pentru operatorii economici mari contribuabili, denumite în continuare autoritate vamală teritorială, se analizează și se soluționează de către compartimentul specializat de autorizare în termen de 30 de zile de la primirea documentației complete.
3. La primirea cererii, compartimentul prevăzut la pct. 2 verifică toate informațiile furnizate în cerere, precum și pe cele rezultate din documentația depusă.
4. În măsura în care consideră necesar, autoritatea vamală teritorială, în soluționarea cererii, poate solicita contribuabilului furnizarea de informații și înscrisuri suplimentare sau poate efectua constatări la fața locului, potrivit prevederilor art. 65 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
5. Concluziile analizelor și/sau verificărilor întreprinse se vor consemna într-un referat care stă la baza emiterii autorizației sau a deciziei de respingere a cererii.
6. În cazul aprobării cererii, autoritatea vamală teritorială va emite autorizația, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la ordin, în două exemplare, dintre care un exemplar pentru contribuabil, iar al doilea exemplar este păstrat în evidența emitentului. Pentru referatele aprobate în perioada 1-15 a lunii, autorizațiile vor fi valabile începând cu data de 16 a lunii, iar pentru referatele aprobate în perioada 16 – sfârșitul lunii, autorizațiile vor fi valabile începând cu data de 1 a lunii următoare.
7. Compartimentele de autorizare specializate au obligația organizării evidenței autorizațiilor emise, prin înregistrarea acestora într-un registru special de evidență a operatorilor economici care desfășoară activități de comercializare a tutunului brut și/sau a tutunului parțial prelucrat. De asemenea, vor asigura publicarea pe site-ul Direcției Generale a Vămilor a listei cuprinzând acești operatori economici, listă care va fi actualizată lunar pană la data de 15 a lunii următoare celei în care au fost emise autorizațiile.
8. În situația în care cererea nu este aprobată, autoritatea vamală teritorială va emite o decizie de respingere, în care se vor menționa motivele de fapt și de drept pentru care nu s-a efectuat înregistrarea activității de comercializare de tutun brut și/sau tutun parțial prelucrat și nu s-a eliberat autorizația. Decizia constituie act administrativ-fiscal și va conține elementele prevăzute de art. 46 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
9. Împotriva deciziei menționate la pct. 8, operatorul economic care consideră că a fost lezat în drepturile sale poate formula contestație potrivit legii.
10. Autorizația prevăzută la pct. 6 sau decizia menționată la pct. 8 se comunică contribuabilului conform prevederilor art. 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
11. Contribuabilul are dreptul să efectueze activitatea care face obiectul autorizației de la data la care aceasta devine valabilă, astfel cum este prevăzută în autorizație.
12. La modificarea ulterioară a unor date înscrise inițial în formularul „Cerere de autorizare ca operator economic comerciant de tutun brut și/sau tutun parțial prelucrat”, contribuabilul va depune o nouă cerere pentru emiterea autorizației, însoțită de documentele justificative pentru modificare, caz în care va depune odată cu cererea și autorizația, în original, în vederea anulării.