În Monitorul Oficial nr. 369 din 13 mai a.c. a fost publicată Legea nr. 95/2016 privind înființarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.
În extras
Art. 1.
(1) În vederea asigurării unei administrări unitare și eficiente a ariilor naturale protejate reglementate prin dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare, se înființează Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, instituție publică cu personalitate juridică, finanțată de la bugetul de stat și din venituri proprii, aflată în subordinea autorității publice centrale pentru protecția mediului, apelor și pădurilor.
(2) Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate asigură cadrul necesar pentru managementul ariilor naturale protejate prin:
a) instituții publice aflate în subordine cu rol de administrare a ariilor naturale protejate;
b) structuri de administrare special constituite aflate în relație contractuală, în coordonarea agenției;
c) custodii aflate în relație contractuală, în coordonarea agenției.
(3) Instituțiile publice prevăzute la alin. (2) lit. a) cu rol de administrare a ariilor naturale protejate se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, cu acordul autorității publice centrale pentru protecția mediului, apelor și pădurilor.
(4) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate se substituie în toate drepturile și obligațiile ce decurg din contractele, convențiile, înțelegerile, protocoalele privitoare la administrarea ariilor natural protejate încheiate de autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, apelor și pădurilor.
(5) Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate va asigura administrarea ariilor naturale protejate neatribuite la data intrării în vigoare a prezentei legi, până la constituirea instituțiilor publice din subordine, ori atribuirea acestora prin contracte de administrare sau custodie.
Art. 2.
Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate are următoarele atribuții principale:
a) propune spre elaborare strategii și programe în domeniul ariilor naturale protejate, al speciilor de floră și faună protejate;
b) verifică și avizează măsurile de conservare, planurile de management și regulamentele ariilor naturale protejate, pe care le înaintează, conform prevederilor legale, la autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, apelor și pădurilor, în vederea aprobării;
c) coordonează și verifică implementarea de către structurile de administrare a planurilor de management și activităților aferente ariilor naturale protejate, asigurând monitorizarea specifică a capitalului natural, printr-un sistem unitar, informatizat de gestionare și actualizare a bazei de date electronice;
d) stabilește și pune în practică criterii de performanță pentru evaluarea administratorilor și custozilor ariilor naturale protejate;
e) asigură suportul tehnic necesar pentru fundamentarea actelor normative, a strategiilor și politicilor privind ariile naturale protejate, precum și
Art. 3.
(1) Conducerea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate este asigurată de un președinte, cu rang de secretar de stat, și doi vicepreședinți, cu rang de subsecretar de stat, numiți prin ordin al prim-ministrului.
(2) Structura organizatorică, atribuțiile și competențele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorității publice centrale pentru protecția mediului, apelor și pădurilor, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Art. 4.
Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate este organizată astfel: aparat central și structurile teritoriale aflate în subordinea sa.
Art. 5.
În cadrul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate se înființează și funcționează Colegiul Științific Național pentru Ariile Naturale Protejate, cu rol de autoritate științifică.
Art. 6.
Numărul de posturi alocate Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate este de minimum 90 pentru structura centrală și de minimum 400, dar nu mai mult de 30 de posturi pentru fiecare instituție publică aflată în subordine, cu rol de administrare a ariilor naturale protejate.
Art. 7.
Autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, apelor și pădurilor va asigura integrarea strategiei de administrare a Rezervației Biosferei „Delta Dunării” cu politicile Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate.
Art. 8.
Calitatea de administrator sau custode poate fi dobândită doar de persoane juridice.