În Monitorul Oficial nr. 306 din 21 aprilie a.c. a fost publicat Ordinul ANAF nr. 1196/2016 pentru aprobarea Normelor tehnice de utilizare și completare a notificării de reexport. Reglementările cuprinse în acest ordin intră în vigoare la data de 1 mai 2016.
În extras
SECȚIUNEA I
Dispoziții generale
Art. 1.
Prezentele norme tehnice stabilesc modalitatea de utilizare și completare a notificării de reexport.
Art. 2.
În sensul prezentelor norme tehnice, termenii de mai jos au următorul înțeles:
a) Cod vamal al Uniunii – Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii;
b) Regulament delegat (UE) 2015/2.446 – Regulamentul delegat al Comisiei (UE) 2015/2.446 din 28 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele detaliate ale anumitor dispoziții ale Codului vamal al Uniunii;
c) Regulament de punere în aplicare (UE) 2015/2.447 – Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.447 al Comisiei din 24 noiembrie 2015 de stabilire a unor norme pentru punerea în aplicare a anumitor dispoziții din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii.
Art. 3.
Notificarea de reexport se utilizează în situațiile în care mărfurile neunionale sunt reexportate direct dintr-o zonă liberă sau dintr-un depozit temporar și pentru care nu se depune o declarație de reexport sau o declarație sumară de ieșire, conform art. 274 din Codul vamal al Uniunii.
Art. 4.
Modelul și instrucțiunile de utilizare și completare ale notificării de reexport sunt prevăzute în anexele nr. 1 și 2.
SECȚIUNEA II
Formalități la biroul vamal de ieșire
Art. 5.
(1) Notificarea de reexport se depune la biroul vamal de ieșire de către persoana menționată la art. 267 alin. (2) din Codul vamal al Uniunii.
(2) Notificarea de reexport se întocmește în două exemplare, dintre care unul pentru biroul vamal de ieșire, și unul pentru persoana care o depune.
(3) Notificarea de reexport se completează în limba română la mașina de scris sau printr-un procedeu mecanografic ori similar. În situația în care nu este posibilă utilizarea unui procedeu mecanografic sau similar, completarea declarației se poate face și de mână, cu condiția ca datele să fie înscrise în mod lizibil, cu cerneală, folosind majuscule.
(4) Notificarea de reexport depusă la biroul vamal de ieșire nu trebuie să conțină ștersături sau suprascrieri. Eventualele greșeli constatate de către autoritatea vamală pot fi rectificate de către persoana care a depus notificarea prin tăierea cu o linie a datelor incorecte și adăugarea celor valabile. Persoana care face corectura trebuie să înscrie modificările cu majuscule și acestea trebuie vizate de către autoritatea vamală. Atunci când consideră necesar, autoritatea vamală poate solicita depunerea unui nou formular.
Art. 6.
Notificarea de reexport conține datele necesare pentru a descărca regimul de zonă liberă sau pentru a încheia depozitarea temporară.
Art. 7.
(1) Modificarea notificării de reexport se face la cererea declarantului/reprezentantului vamal, în condițiile menționate la art. 275 alin. (1) din Codul vamal al Uniunii.
(2) Invalidarea notificării de reexport se face conform art. 275 alin. (2) din Codul vamal al Uniunii și ale art. 344 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.447.
Art. 8.
(1) Biroul vamal de ieșire are obligația să:
a) înregistreze notificarea de reexport;
b) furnizeze numărul de înregistrare al notificării de reexport către declarant;
c) acorde liberul de vamă pentru ieșirea de pe teritoriul vamal al Uniunii, dacă este cazul.
(2) În cazul în care mărfurile nu mai părăsesc teritoriul vamal al Uniunii, persoana care preia mărfurile în vederea transportului către un loc de pe teritoriul respectiv informează biroul vamal de ieșire că mărfurile nu vor fi scoase de pe teritoriul vamal al Uniunii și indică numărul de înregistrare al notificării de reexport.
Art. 9.
După acordarea liberului de vamă un exemplar al notificării de reexport se înmânează declarantului.
Art. 10.
Modelul Notificării de reexport este prevăzut în anexa nr. 1.
Art. 11.
Instrucțiunile specifice privind completarea casetelor notificării de reexport sunt prevăzute în anexa nr. 2.
Art. 12.
Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezentele norme tehnice.
NOTIFICARE DE REEXPORT
Instrucțiuni specifice privind completarea casetelor notificării de reexport
Indicații privind completarea notificării de reexport: Caseta A: Birou vamal de ieșire
Se înscriu codul și denumirea biroului vamal la care se depune notificarea de reexport, numărul și data de înregistrare a acesteia. Aceste informații se certifică de către lucrătorul vamal desemnat să procedeze la înregistrarea notificării de reexport prin aplicarea semnăturii și ștampilei personale.
Caseta 7: LRN
Se completează cu informațiile referitoare la anul înregistrării notificării, urmat de datele de identificare unică a lotului de marfă atribuite de către declarant/reprezentant.
Caseta 14: Declarant/Reprezentant
În prima subdiviziune se introduce numărul EORI al declarantului/reprezentantului conform art. 5 alin. (15) din Codul vamal al Uniunii.
În a doua subdiviziune se introduce codul relevant care reprezintă statutul reprezentantului, conform dispozițiilor în vigoare.
Caseta S07: Transportator
Prima subdiviziune se completează în situațiile în care transportatorul este diferit de declarant. Se introduc numele și adresa complete ale persoanei în cauză.
În a doua subdiviziune se introduce numărul EORI al transportatorului. Această informație e furnizată în situațiile în care acesta este diferit de declarant.
Caseta 30: Locația mărfurilor
Se introduce adresa locului în care mărfurile pot fi examinate.
Caseta 31: Mărci și numere – numărul/numerele containerului/containerelor
În prima subdiviziune se introduce descrierea mărcilor și numerelor care figurează pe unitățile de transport sau pe colete.
În a doua subdiviziune se introduc mărci (litere și/sau numere) de identificare a containerului utilizat pentru transport, conform dispozițiilor în vigoare.
Dacă este cazul, pentru containerele care se încadrează în standardul ISO 6346, se furnizează și identificatorul (prefixul) alocat de către Biroul internațional pentru containere și transport intermodal (BIC), pe lângă numărul de identificare al containerului.
Pentru cutii mobile și semiremorci, se va utiliza codul ILU (pentru unități de încărcare intermodale), introdus de standardul european EN 13044.
Caseta 32: Articol număr
Se indică numărul de ordine al fiecărui articol în raport cu numărul total al articolelor incluse în notificarea de reexport.
Caseta 40: Declarație simplificată/ Document anterior
Se introduce numărul de înregistrare al documentului precedent.
Caseta 54: Locul și data, semnătura și numele declarantului/ reprezentantului
Pe exemplarul notificării care rămâne la biroul vamal de ieșire se aplică semnătura manuscrisă originală a persoanei în cauză, urmată de numele și prenumele acesteia.