În Monitorul Oficial nr. 295 din 19 aprilie a.c. a fost publicată Legea nr. 63/2016 privind susținerea financiară a grupurilor de producători sau cooperativelor agricole de producători vitivinicoli care dețin și exploatează plantații viticole cu soiuri nobile și pentru încurajarea valorificării producției de vin.
În extras
(1) Prezenta lege instituie o schemă de ajutor de stat în vederea înființării unor grupuri de producători sau cooperative agricole ale producătorilor vitivinicoli, legal constituite, care dețin și exploatează o suprafață de minimum 30 ha cultivate cu viță-de-vie din soiuri nobile, comasării suprafețelor viticole și a încurajării producției de vin de calitate, îmbutelierii și valorificării acestuia, denumită în continuare schemă.
(2) Schema prevăzută la alin. (1) se aplică cu respectarea prevederilor cuprinse în Orientările Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale pentru perioada 2014-2020.
(3) Schema se notifică Comisiei Europene în conformitate cu dispozițiile art. 107 alin. (3) lit. (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).
(4) Schema se aplică pe întreg teritoriul României.
(5) Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin structurile sale teritoriale, respectiv direcțiile agricole județene și a municipiului București reprezintă autoritatea competentă responsabilă cu implementarea schemei.
(6) În sensul prezentei scheme se aplică următoarele definiții:
1. schemă de ajutor – orice act pe baza căruia, fără să fie nevoie de măsuri suplimentare de punere în aplicare, pot fi acordate ajutoare individuale întreprinderilor definite în cadrul actului într-un mod general și abstract, precum și orice act pe baza căruia pot fi acordate ajutoare care nu sunt legate de un proiect specific, uneia sau mai multor întreprinderi;
2. prelucrarea produselor agricole – orice operațiune efectuată asupra unui produs agricol care are drept rezultat un produs care este, de asemenea, un produs agricol, cu excepția activităților desfășurate în cadrul fermelor care sunt necesare în vederea pregătirii unui produs animal sau vegetal pentru prima vânzare;
3. comercializarea produselor agricole – deținerea sau expunerea unui produs agricol în vederea vânzării, a punerii în vânzare, a livrării sau a oricărei altei forme de introducere pe piață, cu excepția primei vânzări de către un producător primar către revânzători sau prelucrători și a oricărei altei activități de pregătire a produsului pentru această primă vânzare; o vânzare efectuată de un producător primar către consumatorii finali este considerată comercializare de produse agricole în cazul în care se desfășoară în spații separate, rezervate acestui scop;
4. întreprindere – orice entitate care desfășoară o activitate economică, indiferent de forma sa juridică;
5. întreprindere în dificultate – o întreprindere care se află în cel puțin una dintre situațiile următoare:
a) în cazul societăților cu răspundere limitată, decât IMM-uri care sunt înființate de mai puțin de 3 ani, în care mai mult de jumătate din capitalul social subscris a dispărut din cauza pierderilor acumulate. Această situație survine atunci când deducerea pierderilor acumulate din rezerve (și din toate celelalte elemente considerate în general ca făcând parte din fondurile proprii ale societății) conduce la un rezultat negativ care depășește jumătate din capitalul social subscris. În sensul acestei dispoziții, „societate cu răspundere limitată” se referă în special la tipurile de societăți menționate în anexa I la Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 privind situațiile financiare anuale, situațiile financiare consolidate și rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului, iar „capital social” include, dacă este cazul, orice capital suplimentar;
b) în cazul unei societăți în care cel puțin unii dintre asociați au răspundere nelimitată pentru creanțele societății, altele decât IMM-uri care sunt înființate de mai puțin de 3 ani, în care mai mult de jumătate din capitalul social subscris a dispărut din cauza pierderilor acumulate. În sensul prezentei dispoziții, „o societate în care cel puțin unii dintre asociați au răspundere nelimitată pentru creanțele societății” se referă în special la acele tipuri de societăți menționate în anexa II la Directiva 2013/34/UE;
c) atunci când întreprinderea face obiectul unei proceduri colective de insolvență sau îndeplinește criteriile prevăzute în dreptul intern pentru ca o procedură colectivă de insolvență să fie deschisă la cererea creditorilor săi;
d) atunci când întreprinderea a primit ajutor pentru salvare și nu a rambursat încă împrumutul sau nu a încetat garanția ori a primit ajutoare pentru restructurare și face încă obiectul unui plan de restructurare;
e) în cazul unei întreprinderi care nu este un IMM, atunci când, în ultimii 2 ani:
(i) raportul datorii/capitaluri proprii al întreprinderii este mai mare de 7,5, precum și
(ii) capacitatea de acoperire a dobânzilor calculată pe baza EBITDA se situează sub valoarea 1,0.
(7) Solicitanții schemei trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
a) să dețină și să exploateze plantații viticole înscrise în Registrul plantațiilor viticole;
b) producția de vin obținută de către membrii grupului de producători sau cooperativei agricole să fie valorificată unitar și nediscriminatoriu de către aceștia, în condițiile legislației Uniunii Europene și naționale în vigoare;
c) să nu fi beneficiat în ultimii 3 ani de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală și Programul Național de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018, pentru același tip de investiție;
d) să nu se încadreze în definiția de la alin. (6) pct. 5 „întreprindere în dificultate”;
e) strugurii destinați procesării trebuie să provină din plantații de viță-de-vie cu soiuri nobile destinate obținerii de:
(i) vin cu denumirea de origine controlată;
(ii) vin cu indicație geografică;
(iii) vin varietal.