În Monitorul Oficial nr. 271 din 11 aprilie a.c. a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 157/2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
În extras
TITLUL I
Dispoziţii generale
ARTICOLUL 1
Scopul reglementării
Prezentul regulament stabileşte modul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu completările ulterioare, denumită în continuare Lege.
ARTICOLUL 2
Definirea unor expresii
În înţelesul prezentului regulament următorii termeni se definesc astfel:
a) loc de deţinere – penitenciarele cu regim de maximă siguranţă, închis, semideschis sau deschis, penitenciarele pentru tineri, penitenciarele pentru femei, penitenciarele-spital, centrele educative, centrele de detenţie, centrele de arestare preventivă şi secţiile speciale de arestare preventivă din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, precum şi centrele de reţinere şi arestare preventivă din subordinea Ministerului Afacerilor Interne;
b) pedepse privative de libertate – detenţiunea pe viaţă şi închisoarea;
c) măsuri preventive privative de libertate – reţinere, arestul la domiciliu şi arestarea preventivă;
d) persoane private de libertate – sunt, după caz, persoanele reţinute, arestate la domiciliu, arestate preventiv, internate, condamnate;
e) deţinut – persoană condamnată aflată în executarea pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă;
f) punct de documentare şi informare electronică – ansamblu de documente şi informaţii de interes pentru persoana privată de libertate, care pot fi accesate pe bază de suport electronic;
g) activităţi de reintegrare socială – activităţi şi programe educative, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială;
h) penitenciar – penitenciar, penitenciar spital, penitenciar pentru tineri, penitenciar pentru femei;
i) spaţii de deţinere – locurile în care se află un număr determinat de camere de deţinere;
j) centre – centre educative şi centre de detenţie din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, specializate în recuperarea socială a persoanelor internate şi responsabilizarea acestora, în vederea asumării propriilor acţiuni şi a prevenirii săvârşirii de noi infracţiuni;
k) persoane internate – minorii, tinerii şi persoanele de peste 21 de ani care execută o măsură educativă privativă de libertate cu internarea într-un centru educativ sau centru de detenţie;
l) activităţi lucrative – munca prestată de persoanele condamnate, arestate preventiv sau internate conform art. 83 alin. (1) din Lege;
m) membrii de familie, aparţinători sau alte persoane – soţ, soţie, rude până la gradul IV, persoane care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi sau dintre părinţi şi copii, reprezentanţi legali când sunt desemnaţi, precum şi, în cazuri excepţionale, persoane faţă de care s-au stabilit puternice relaţii afective şi care menţin legătura cu deţinutul prin vizite, telefon, corespondenţă şi comunicări on-line;
n) unităţi sanitare – unităţile care asigură asistenţa medicală curativă şi profilactică prin: penitenciare-spital, cabinete medicale şi infirmerii din cadrul locurilor de deţinere, spitale, dispensare medicale, policlinici, centre de diagnostic şi tratament, ambulatorii integrate spitalelor şi de specialitate, cabinete medicale de familie, cabinete stomatologice, cabinete medicale de specialitate, laboratoare medicale.
TITLUL II
Judecătorul de supraveghere a privării de libertate
ARTICOLUL 3
Activitatea judecătorului de supraveghere a privării de libertate
(1) Judecătorul de supraveghere a privării de libertate are atribuţiile stabilite de Lege şi de regulamentul prevăzut la art. 187 alin. (3) din Lege.
(2) Personalul administraţiei penitenciarului acordă sprijinul necesar judecătorului de supraveghere a privării de libertate şi îndeplineşte atribuţiile stabilite prin regulamentul prevăzut la alin. (1) privind transmiterea sesizărilor şi a contestaţiilor formulate de persoanele private de libertate, comunicarea încheierilor, înaintarea dosarelor la instanţa de judecată, înştiinţarea despre primirea în audienţă şi celelalte activităţi care implică prezenţa acestora în faţa judecătorului de supraveghere a privării de libertate în vederea soluţionării plângerilor formulate.
TITLUL III
Executarea pedepselor privative de libertate
CAPITOLUL I
Organizarea executării pedepselor privative de libertate
ARTICOLUL 4
Scopul executării pedepselor privative de libertate
(1) Executarea pedepselor privative de libertate are drept scop prevenirea săvârşirii altor infracţiuni şi asistarea deţinuţilor, în vederea reintegrării lor sociale.
(2) Executarea pedepselor privative de libertate se face în condiţii care să asigure respectul demnităţii umane, în conformitate cu prevederile Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare (Codul penal), ale Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare (Codul de procedură penală), ale Legii şi ale prezentului regulament.
(3) Executarea pedepselor privative de libertate se organizează în funcţie de profilul unităţii, regimul de executare, vârstă, sex şi nevoile deţinuţilor, astfel încât condiţiile de detenţie să fie cât mai apropiate de aspectele pozitive ale vieţii din exteriorul penitenciarului.
(4) În vederea atingerii scopului executării pedepselor privative de libertate, administraţia locului de deţinere cooperează cu instituţiile publice şi organizaţiile nonguvernamentale care au ca obiect de activitate prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni şi reintegrarea în societate a deţinuţilor.
(5) Formalităţile prevăzute de prezentul regulament ce urmează a fi îndeplinite înainte de exercitarea de către un deţinut a unui drept sau a unei facilităţi se supun acelor măsuri necesare într-o societate democratică pentru securitatea naţională, integritatea teritorială ori siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protecţia sănătăţii sau a moralei, protecţia reputaţiei ori a drepturilor altora, pentru a împiedica divulgarea de informaţii confidenţiale sau pentru a garanta autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti.
ARTICOLUL 5
Locul de executare a pedepselor privative de libertate
(1) Pedepsele privative de libertate se execută în penitenciare.
(2) Prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se stabileşte, în raport cu regimul de executare aplicabil, profilul penitenciarului. Într-un penitenciar pot funcţiona secţii distincte pentru aplicarea diferenţiată a mai multor regimuri de executare.
(3) În condiţiile art. 12 alin. (1) şi (2) din Lege, prin hotărâre a Guvernului, se pot înfiinţa penitenciare speciale pentru anumite categorii de deţinuţi.
(4) În condiţiile art. 11 alin. (4) din Lege, în cadrul penitenciarului se pot înfiinţa secţii pentru tineri, femei ori alte categorii de persoane, care necesită regim de detenţie specializat.
(5) În condiţiile art. 13 şi 14 din Lege, prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se pot înfiinţa, în cadrul penitenciarelor, secţii speciale de arestare preventivă şi secţii speciale de executare a măsurilor educative privative de libertate.
(6) În cadrul penitenciarelor pot fi delimitate spaţii funcţionale în scopul protecţiei martorilor ameninţaţi şi a deţinuţilor vulnerabili.
ARTICOLUL 6
Organizarea şi funcţionarea penitenciarelor
(1) Penitenciarele sunt conduse de către un director.
(2) Finanţarea penitenciarelor, inclusiv a celor speciale, se asigură din subvenţii acordate de la bugetul de stat şi din venituri proprii.
(3) Donaţiile şi sponsorizările din partea persoanelor private de libertate, a membrilor de familie sau aparţinătorilor acestora nu sunt acceptate, cu excepţia situaţiilor prevăzute de art. 196,art. 199 alin. (4), art. 200 alin. (2) şi art. 265.
(4) Penitenciarele se organizează şi se amenajează astfel încât să asigure condiţiile necesare aplicării regimurilor de executare a pedepselor privative de libertate, desfăşurării activităţilor de reintegrare socială şi a celor lucrative, cazării, hrănirii, echipării, asigurării asistenţei medicale, igienei individuale şi colective, precum şi realizării tuturor măsurilor de siguranţă în raport cu prevederile legale aplicabile fiecărei categorii de deţinuţi.
(5) Activităţile de reintegrare socială, activităţile lucrative, hrănirea, echiparea, asigurarea asistenţei medicale, a igienei individuale şi colective, funcţionare utilităţilor, precum şi transportul deţinuţilor se pot externaliza de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, conform prevederilor legale.
(6) În cadrul penitenciarelor sunt organizate şi clar delimitate: sectorul de deţinere, sectorul administrativ, sectorul de producţie şi alte spaţii auxiliare. Toate aceste sectoare vor fi adaptate conform prevederilor legale în domeniu, astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilităţi.