În Monitorul Oficial nr. 186 din 11 martie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 952/2016 al Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru modificarea și completarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.744/2015 privind stabilirea cazurilor speciale de executare silită, precum și a structurilor abilitate cu ducerea la îndeplinire a măsurilor asigurătorii și efectuarea procedurii de executare silită.


Nou în Legalis – Dreptul familiei. Căsătoria. Regimuri matrimoniale. Filiaţia. Ediția 5. Accesează volumul!


În extras

Art. I.

Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.744/2015 privind stabilirea cazurilor speciale de executare silită, precum și a structurilor abilitate cu ducerea la îndeplinire a măsurilor asigurătorii și efectuarea procedurii de executare silită, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 981 din 30 decembrie 2015, cu modificările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

  1. La articolul 2, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 2.

(1) La nivelul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice, Serviciul executări silite cazuri speciale este structura abilitată cu ducerea la îndeplinire a măsurilor asigurătorii și efectuarea procedurii de executare silită în cazurile speciale prevăzute la art. 1, cu excepția comunicării somațiilor și înființării popririlor bancare, care se realizează de către organele fiscale centrale competente care administrează creanțele bugetare.”

  1. La articolul 2, după alineatul (1) se introduc patru noi alineate, alineatele (11)-(14), cu următorul cuprins:

„(11) Organizarea evidenței creanțelor bugetare ce fac obiectul cazurilor speciale prevăzute la art. 1, pct. 1-3 și 5, precum și emiterea deciziilor prin care se stabilesc obligații fiscale accesorii, inclusiv modul de stingere al acestora, se realizează de către organul fiscal central competent în administrarea contribuabililor.

(12) Serviciul executări silite cazuri speciale emite și comunică contribuabililor, potrivit legii, titlurile executorii prin care se stabilesc sumele prevăzute la art. 1 pct. 5, cu excepția celor în care sunt individualizate obligații fiscale accesorii.

(13) Titlurile executorii prevăzute la alin. (12), însoțite de dovada comunicării acestora, se transmit organelor fiscale centrale competente în administrarea contribuabililor. Dispozițiile alin. (1) și (11) se aplică în mod corespunzător.

(14) Organul fiscal central competent în administrarea contribuabililor transmite zilnic către Serviciul executări silite cazuri speciale în a căror rază teritorială se află, în vederea continuării sau încetării modalităților de executare silită, un raport care va cuprinde informații cu privire la:

a) comunicarea somației către contribuabil;

b) înființarea popririi asupra disponibilităților bănești;

c) calculul obligațiilor fiscale accesorii;

d) stingerea efectuată asupra creanțelor bugetare.”