În Monitorul Oficial nr. 179 din 10 martie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 829/2016 al Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Normelor privind accesul operatorilor economici la aplicațiile EMCS-RO de control al mișcărilor cu produse accizabile în regim suspensiv de accize și de depunere online a declarațiilor privind situația achizițiilor și livrărilor de produse accizabile.
În extras
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
1. În înțelesul prezentelor norme se folosesc următoarele abrevieri:
Abreviere |
Semnificație |
ANAF |
Agenția Națională de Administrare Fiscală |
DGV |
Direcția Generală a Vămilor |
ARC |
Cod de referință administrativ al e-DA, identificator unic al unui e-DA alocat de aplicația EMCS-RO Mișcări pentru identificarea operațiunii |
e-DA |
Document administrativ electronic |
DTICSV |
Direcția Tehnologia Informației, Comunicații și Statistică Vamală |
BV |
Birou vamal |
EMCS-RO Mișcări |
Sistemul de control al mișcărilor cu produse accizabile în regim suspensiv de accize |
EMCS-RO Stocuri |
Sistemul de depunere online a declarațiilor privind situația achizițiilor și livrărilor de produse accizabile |
DTI |
Conectarea securizată la o interfață web a EMCS-RO Mișcări și EMCS-RO Stocuri |
EDI |
Schimbul securizat de date între aplicațiile operatorilor economici și aplicația EMCS-RO Mișcări |
XML |
Limbaj care permite definirea documentelor ce conțin informații într-un mod structurat |
2. Sistemul EMCS utilizat în toate statele membre ale Uniunii Europene permite depunerea documentului administrativ în format electronic (e-DA), urmărirea mișcărilor și închiderea operațiunilor cu produse accizabile în regim suspensiv de accize, precum și depunerea online a declarațiilor privind situația achizițiilor și livrărilor de produse accizabile.
3. Accesul la aplicațiile EMCS-RO pentru depunerea documentelor administrative electronice se poate face de către operatorii economici autorizați să desfășoare operațiuni cu produse accizabile în regim suspensiv de accize, precum și pentru depunerea online a declarațiilor privind situația achizițiilor și livrărilor de produse accizabile, în calitate de:
3.1. antrepozitar;
3.2. destinatar înregistrat;
3.3. expeditor înregistrat;
3.4. utilizator final.
4. Soluțiile tehnice puse la dispoziție de ANAF-DTICSV pentru accesul operatorilor economici autorizați ca antrepozitar, destinatar înregistrat, expeditor înregistrat sau utilizator final la aplicațiile EMCS-RO sunt următoarele:
4.1. conectarea securizată la o interfață web a EMCS-RO Mișcări și EMCS-RO Stocuri, denumită în continuare soluția de conectare DTI (Direct Trader Input), ce permite:
4.1.1. introducerea datelor din documentul administrativ electronic și procesarea acestora, conform fluxului de procesare e-DA, precum și depunerea online a declarațiilor privind situația achizițiilor și livrărilor de produse accizabile;
4.1.2. încărcarea datelor documentului administrativ electronic, precum și încărcarea declarațiilor privind situația achizițiilor și livrărilor de produse accizabile dintr-un fișier XML;
4.2. schimbul securizat de date între aplicațiile operatorilor economici și aplicația EMCS-RO Mișcări, denumită în continuare soluția de conectare EDI (Exchange Data Interface), cu respectarea formatului și structurilor aferente mesajelor definite și publicate pe pagina de internet, www.customs.ro, a Direcției Generale a Vămilor din cadrul ANAF la secțiunea „EMCS/Conectare la Sistemul Informatic/EMCS Miscari”.
5. Operatorii economici care vor utiliza soluția tehnică recomandată la pct. 4.1 trebuie să îndeplinească cerințele tehnice hardware și software, prezentate în anexa nr. 1.
CAPITOLUL II
Procedura de autorizare a accesului la aplicațiile EMCS-RO
A. Condiții de acces
6. Accesul operatorilor economici autorizați să desfășoare operațiuni cu produse accizabile în regim suspensiv de accize la aplicațiile EMCS-RO Mișcări și/sau depunerea online a declarațiilor privind situația achizițiilor și livrărilor de produse accizabile EMCS-RO Stocuri, care au optat pentru soluția de conectare DTI, se realizează pe baza unei autorizații eliberate de ANAF-DTICSV.
7. Accesul operatorilor economici autorizați să desfășoare operațiuni cu produse accizabile în regim suspensiv de accize la aplicația EMCS-RO Mișcări, care au optat pentru soluția de conectare EDI, se realizează pe baza certificatului de atestare a conformității, emis în urma parcurgerii cu succes a testelor de conformitate și a autorizației eliberate de ANAF-DTICSV.
B. Dosarul de autorizare
8. Autorizația de acces a operatorilor economici autorizați să desfășoare operațiuni cu produse accizabile în regim suspensiv de accize la aplicațiile EMCS-RO Mișcări și/sau pentru depunerea online a declarațiilor privind situația achizițiilor și livrărilor de produse accizabile EMCS-RO Stocuri se acordă pe baza unei cereri scrise, întocmită potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2.
Cererea de autorizare pentru acces la aplicațiile EMCS-RO se depune de operatorul economic având calitățile enumerate la pct. 3, după caz.
Cererea se transmite la ANAF-DTICSV împreună cu:
8.1. o copie de pe autorizația de antrepozitar/antrepozit fiscal, destinatar înregistrat, expeditor înregistrat sau utilizator final, după caz;
8.2. formularul de înregistrare la aplicațiile EMCS-RO, conform modelului prezentat în anexa nr. 3;
8.3. lista cu birourile vamale în a căror rază de competență își desfășoară activitatea solicitantul și a persoanelor desemnate să utilizeze aplicațiile EMCS-RO conform modelului prezentat în anexa nr. 4;
8.4. o declarație-angajament completată conform modelului prezentat în anexa nr. 5.
C. Emiterea autorizației de acces
9. Pentru operatorii economici care vor utiliza soluția de conectare DTI, după verificarea documentelor menționate la lit. B, se întocmește, în termen de maximum 30 de zile de la data înregistrării dosarului de autorizare, un aviz favorabil sau nefavorabil cu privire la autorizarea accesului la aplicațiile EMCS-RO, astfel:
9.1. Dacă documentele depuse de operatorul economic sunt complete și corecte, se eliberează autorizația în două exemplare și se semnează de către directorul ANAF-DTICSV, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 6. Autorizația va fi însoțită de o anexă – Lista aplicațiilor, calitatea și codurile de acciză la care se acordă accesul la EMCS-RO, conform modelului prevăzut în anexa nr. 6A. Un exemplar al autorizației, precum și Lista aplicațiilor, calitatea și codurile de acciză la care se acordă accesul la EMCS-RO se transmit operatorului economic, iar un exemplar al autorizației, precum și Lista aplicațiilor, calitatea și codurile de acciză la care se acordă accesul la EMCS-RO se păstrează în evidența Serviciului analiza și optimizarea aplicațiilor informatice din cadrul ANAF-DTICSV.
9.2. Dacă documentele depuse de operatorul economic sunt incomplete sau incorect completate, ANAF-DTICSV va solicita corectarea sau completarea și retransmiterea acestora în original. În lipsa unui răspuns din partea operatorului economic se eliberează avizul nefavorabil. După primirea avizului nefavorabil, operatorul economic are posibilitatea depunerii unui nou dosar de autorizare.
10. Pentru operatorii economici ce vor utiliza soluția de conectare EDI la aplicația EMCS-RO Mișcări, după efectuarea cu succes a testelor de conformitate (condițiile și etapele necesare derulării testelor de conformitate sunt descrise în documentul „Instrucțiunile de conectare, configurare/dezvoltare necesare pentru implementarea soluției de conectare EDI”, publicat pe pagina de internet, www.customs.ro, a DGV din cadrul ANAF, la rubrica EMCS), se întocmește certificatul de atestare a conformității, într-un singur exemplar, și se semnează de către directorul ANAF-DTICSV, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 7. Exemplarul original al certificatului de atestare a conformității se transmite solicitantului, iar o copie a acestuia se păstrează în evidența Serviciului analiza și optimizarea aplicațiilor informatice din cadrul ANAF-DTICSV. După verificarea documentelor menționate la lit. B și emiterea certificatului de atestare a conformității, se întocmește autorizația de acces a operatorilor economici înregistrați la aplicația EMCS-RO Mișcări în două exemplare și se semnează de către directorul ANAF-DTICSV, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 6. Un exemplar al autorizației se transmite operatorului economic, iar un exemplar al acesteia se păstrează în evidența Serviciului analiza și optimizarea aplicațiilor informatice din cadrul ANAF-DTICSV.
11. Autorizația de acces conține informații privind denumirea și adresa sediului social al solicitantului, codul unic de identificare (CUI) și este însoțită de lista aplicațiilor, calitatea, codurile de acciză și soluția tehnică la care s-a acordat accesul la EMCS-RO.
12. Odată cu autorizația de acces și Lista aplicațiilor, calitatea, codurile de acciză și soluția tehnică la care s-a acordat accesul la EMCS-RO, operatorul economic va primi pe adresa de e-mail menționată în formularul de înregistrare certificatul/certificatele digitale aferente conectării la aplicațiile EMCS-RO. Acordarea certificatelor digitale se va face conform documentului „Instrucțiuni de instalare și configurare ale EMCS-RO prin conexiuni INTERNET”, publicat pe pagina de internet, www.customs.ro, a DGV din cadrul ANAF.
13. După obținerea autorizației de acces la aplicațiile EMCS-RO prin soluția DTI, solicitantul va depune imediat o copie a acesteia, la fiecare BV în a cărui rază de competență își desfășoară activitatea, împreună cu anexa nr. 4.
14. În baza documentelor depuse, persoanele desemnate din cadrul biroului vamal creează conturi de utilizatori și atribuie roluri specifice utilizatorilor pentru accesul la aplicațiile EMCS-RO autorizate cu soluția de conectare DTI.
15. Persoanele desemnate de operatorii economici, conform anexei nr. 4, au obligația să își schimbe parolele de acces după prima conectare la aplicațiile EMCS-RO, iar ulterior cu o periodicitate de maximum 30 de zile și de câte ori este cazul, fiind direct răspunzătoare pentru toate operațiunile realizate pe conturile de utilizator.
D. Extinderea autorizației de acces
16. Extinderea autorizației de acces la aplicațiile EMCS-RO se face la cererea titularului atunci când solicitantul beneficiază de o autorizație de acces EMCS-RO și solicită extinderea:
16.1. la o altă aplicație (EMCS-RO Mișcări, EMCS-RO Stocuri);
16.2. a obținut o nouă calitate de operator economic autorizat să desfășoare operațiuni cu produse accizabile în regim suspensiv de accize, diferită de cea inițială;
16.3. la o altă soluție tehnică de conectare la aplicația EMCS-RO Mișcări.
17. Cererea de extindere a autorizației de acces la aplicațiile EMCS-RO, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, se va transmite la ANAF-DTICSV împreună cu documentele care atestă calitatea pentru care se solicită extinderea conform pct. 3, dacă este cazul. ANAF-DTICSV va transmite solicitantului anexa nr. 6A, actualizată conform solicitărilor, respectiv certificatul de conformitate pentru situația prevăzută la pct. 16.3, dacă este cazul.
18. După extinderea autorizației de acces la aplicațiile EMCS-RO prin soluția DTI, solicitantul va depune imediat o copie a anexei nr. 6A actualizată, după caz, la fiecare BV în a cărui rază de competență își desfășoară activitatea, împreună cu anexa nr. 4.
E. Actualizarea datelor privind autorizația de acces
19. Autorizația de acces a operatorilor economici la aplicațiile EMCS-RO se actualizează la cererea titularului, atunci când unul sau mai multe dintre elementele care au stat la baza emiterii autorizației au fost modificate (actualizate).
20. Titularul autorizației de acces la aplicațiile EMCS-RO are obligația de a informa în scris, în termen de 3 zile lucrătoare, ANAF-DTICSV cu privire la modificările survenite.
21. Pentru actualizarea autorizației de acces la aplicațiile EMCS-RO, titularul sau reprezentantul legal va face o solicitare în scris, care se va transmite la ANAF-DTICSV împreună cu documentele la care se face referire în cerere. ANAF-DTICSV întocmește autorizația de acces la aplicațiile EMCS-RO actualizată, semnată de către directorul ANAF-DTICSV, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 6, însoțită de anexa nr. 6A, după caz, urmând ca operatorul economic să respecte procedura descrisă la pct. 13.
F. Suspendarea, revocarea și anularea autorizației/extinderii autorizației de acces
22. ANAF-DTICSV poate suspenda autorizația de acces pentru o perioadă de 30 de zile, dacă:
22.1. titularul solicită suspendarea;
22.2. una sau mai multe dintre condițiile ce au stat la baza emiterii nu mai sunt îndeplinite;
22.3. titularul nu respectă obligațiile ce revin utilizatorilor EMCS-RO, asumate conform anexei nr. 5.
23. ANAF-DTICSV poate revoca autorizația de acces dacă:
23.1. titularul solicită revocarea;
23.2. atunci când titularul autorizației nu regularizează problemele semnalate prin decizia de suspendare.
24. ANAF-DTICSV poate anula autorizația de acces dacă emiterea ei s-a făcut pe baza unor date sau informații incorecte, iar operatorul economic avea cunoștință ori trebuia să aibă cunoștință de acest fapt și această decizie nu ar fi fost luată dacă informațiile ar fi fost corecte și complete.
25. Înainte de a dispune suspendarea autorizației, ANAF – DTICSV pune în vedere titularului să își îndeplinească obligațiile și stabilește un termen pentru aceasta. Dacă titularul nu își îndeplinește obligațiile în termenul stabilit ANAF-DTICSV suspendă autorizația de acces la aplicațiile EMCS-RO pe o perioadă de 30 de zile. Dacă în această perioadă titularul își îndeplinește obligațiile, ANAF-DTICSV comunică titularului încetarea măsurii suspendării. Dacă, în termenul pentru care s-a dispus suspendarea, titularul nu își îndeplinește obligațiile, ANAF- DTICSV revocă autorizația de acces la aplicațiile EMCS-RO.
26. Decizia de suspendare a autorizației de acces, întocmită conform anexei nr. 8, este transmisă atât operatorului economic, cât și tuturor birourilor vamale unde titularul este arondat. Birourile vamale vor lua măsurile corespunzătoare de blocare a accesului la aplicațiile EMCS-RO pentru utilizatorii operatorului economic a cărui autorizație a fost suspendată.
27. Decizia de revocare a autorizației de acces, întocmită conform anexei nr. 9, este transmisă atât operatorului economic, cât și tuturor birourilor vamale unde titularul este arondat. Birourile vamale vor lua măsurile corespunzătoare de blocare a accesului la aplicațiile EMCS-RO, pentru utilizatorii operatorului economic a cărui autorizație a fost revocată.
28. Decizia de anulare a autorizației de acces, întocmită conform anexei nr. 10, este transmisă atât operatorului economic, cât și tuturor birourilor vamale unde titularul este arondat. Birourile vamale vor lua măsurile corespunzătoare de blocare a accesului la aplicațiile EMCS-RO, pentru utilizatorii operatorului economic a cărui autorizație a fost anulată.
29. O nouă autorizație poate fi solicitată în termen de 60 de zile de la data revocării, numai după remedierea sau înlăturarea cauzelor care au dus la revocarea celei inițiale, prin reluarea procedurii de autorizare descrise în prezentele norme.
30. O nouă autorizație poate fi solicitată în termen de 90 de zile de la data anulării, numai după remedierea sau înlăturarea cauzelor care au dus la anularea celei inițiale, prin reluarea procedurii de autorizare descrise în prezentele norme.