În Monitorul Oficial nr. 167 din 4 martie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 368/2016 al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru aprobarea derogării în scop științific pentru unele specii de pești.
În extras
Art. 1.
Prin derogare de la prevederile art. 33 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare, se aprobă capturarea și eliberarea ulterioară a unui număr de exemplare din specii de pești în perimetrul ROSCI 0122 Munții Făgăraș, după cum urmează:
a) Eudontomyzon mariae – 25 de exemplare;
b) Barbus meridionalis – 25 de exemplare;
c) Gobio uranoscopus – 25 de exemplare;
d) Cottus gobio – 25 de exemplare.
Art. 2.
În vederea capturării speciilor de pești prevăzute la art. 1 se va utiliza agregat electronarcoză.
Art. 3.
(1) Derogarea se stabilește de la data intrării în vigoare a prezentului ordin până la 31 decembrie 2017.
(2) Capturarea exemplarelor din speciile prevăzute la art. 1 se realizează de către Societatea Ecologică pentru Studierea și Protejarea Florei și Faunei Sălbatice AQUATERRA, filiala Iași, în cadrul proiectului LIFE11/NAT/RO823, „Reconstrucția ecologică a habitatelor forestiere și acvatice din cuprinsul cursului superior al Văii Dâmbovița, Munții Făgăraș”.
(3) Pentru activitatea prevăzută la alin. (2) se va solicita și obține autorizația de mediu pentru recoltare/capturare.
Art. 4.
(1) În termen de 30 de zile de la data capturării, beneficiarul are obligația să transmită agenției județene pentru protecția mediului de pe raza administrativ-teritorială unde s-a desfășurat acțiunea de capturare un raport asupra acțiunii derulate în baza derogării obținute.
(2) Modelul raportului asupra acțiunii derulate în baza derogării obținute este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
(3) Agenția județeană pentru protecția mediului transmite Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, în maximum 45 de zile de la data aplicării derogării, un raport referitor la rezultatele acesteia în baza datelor prevăzute la alin. (1).
Art. 5.
Controlul aplicării derogării se exercită de către personalul împuternicit din cadrul subunităților teritoriale de specialitate ale autorității publice centrale care răspunde de protecția mediului.
Art. 6.
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.