În Monitorul Oficial nr. 127 din 18 februarie a.c. a fost publicată Norma nr. 13/2016 a Autorității de Supraveghere Financiar pentru modificarea și completarea Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.
În extras
Norma Autorității de Supraveghere Financiară nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 12 noiembrie 2014, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 3 alineatul (1), partea introductivă și litera a) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„Art. 3.
(1) Asigurătorii pot practica asigurarea obligatorie RCA dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții speciale:
a) sunt autorizați în statul membru în care au sediul social pentru subscrierea riscurilor de răspundere civilă a vehiculelor, exclusiv răspunderea transportatorului;”.
2. La articolul 3 alineatul (1), litera c) se abrogă.
3. La articolul 3 alineatul (1), literele d) și e) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„d) efectuează activitate de constatare și lichidare a daunelor cu personal specializat propriu sau mandatat pe întreg teritoriul României;
e) dispun de o dotare cu tehnică de calcul și software adecvate și de personal care să permită contractarea asigurării RCA, ținerea unor evidențe detaliate privind încheierea, derularea și încetarea asigurării RCA, gestionarea dosarelor de daună și transmiterea în format electronic a acestor informații către baza de date CEDAM;”.
4. La articolul 4 alineatul (1), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:
„a) documentația din care să rezulte îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 3;”.
5. La articolul 4 alineatul (1), litera c) se abrogă.
6. La articolul 4 alineatul (1), litera e) se modifică și va avea următorul cuprins:
„e) lista personalului de specialitate responsabil cu desfășurarea activității de constatare și lichidare a daunelor auto, structura de lucru necesară efectuării plăților de despăgubiri, precum și alte informații considerate relevante, sub semnătura conducătorului executiv al societății;”.
7. La articolul 22, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 22.
(1) Asigurătorii RCA au obligația de a asigura accesul potențialilor clienți la tarifele de primă practicate pe site-ul fiecărui asigurător RCA, la sediile/punctele de lucru ale acestuia, precum și de a oferi toate informațiile în legătură cu criteriile luate în calcul la stabilirea primei de asigurare.”
8. La articolul 39, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
„(4) Asigurătorul RCA are obligația de a efectua constatarea pagubelor în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data notificării asigurătorului de către persoana păgubită.”
9. La articolul 58 alineatul (2), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:
„a) dacă nu există obiecții asupra sumelor solicitate, acestea se vor achita în cel mult 15 zile calendaristice de la data avizării scrise, efectuată de asigurătorul subrogat în drepturile persoanei păgubite, însoțită de documentele justificative; avizarea de plată poate fi făcută la sediile asigurătorului RCA sau la persoana mandatată pentru activitatea de constatare și lichidare a daunelor;”.