În Monitorul Oficial nr. 125 din 17 februarie a.c. a fost publicată Hotărârea Birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea indemnizației pentru limită de vârstă prevăzute de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată.
În extras
(1) Indemnizația pentru limită de vârstă se acordă, la cerere, deputaților și senatorilor care, începând cu anul 1990, au exercitat mandate de deputat și/sau de senator, în condițiile prevăzute de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată, denumită în continuare Legea nr. 96/2006, respectiv de art. II din Legea nr. 357/2015 pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, dacă aceștia nu sunt realeși pentru un nou mandat.
(2) Indemnizația pentru limită de vârstă se cuvine deputatului/senatorului care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) a împlinit vârsta standard de pensionare, prevăzută, după caz, în anexele nr. 5 și 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, sau vârsta standard redusă în conformitate cu prevederile aceleași legi sau ale altor legi speciale;
b) este beneficiar al pensiei pentru limită de vârstă;
c) a exercitat cel puțin un mandat parlamentar complet ca deputat/senator;
d) a încetat mandatul de deputat/senator;
e) nu a fost reales pentru un nou mandat;
f) nu a fost condamnat definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau de senator, a unei infracțiuni de corupție prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru infracțiunile prevăzute la art. 254-257 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificările și completările ulterioare;
g) nu beneficiază de pensie de serviciu în temeiul unei hotărâri judecătorești definitive.
Art. 2.
În înțelesul dispozițiilor art. 49 din Legea nr. 96/2006, precum și ale prezentelor norme, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
a) vârsta standard de pensionare – vârsta asiguratului la ieșirea la pensie (ani/luni), prevăzută eșalonat, în anexele nr. 5 și 6 din Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, sau cea prevăzută în anexa la Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, privind vârsta standard de pensionare pentru militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale, după caz;
b) vârsta standard de pensionare redusă – vârsta asiguratului la ieșirea la pensie (ani/luni), calculată prin scăderea din vârsta standard de pensionare definită la lit. a) a reducerilor stabilite conform art. 55-61 din Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, sau a celor prevăzute la art. 21 din Legea nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, precum și a celor stabilite de legile speciale, după caz;
c) mandat parlamentar – perioada de timp cuprinsă între data întrunirii legale a Camerei Deputaților și Senatului și data întrunirii legale a Camerelor nou-alese;
d) durata mandatului parlamentar complet – durata corespunzătoare fiecărei legislaturi ce se va lua în calcul la stabilirea indemnizației pentru limită de vârstă, redată în tabelul nr. 1;
Tabelul nr. 1. Durata mandatelor complete*
Legislatura |
Număr luni de mandat |
20.05.1990-16.10.1992 |
28 |
16.10.1992-22.11.1996 |
49 |
22.11.1996-11.12.2000 |
48 |
11.12.2000-13.12.2004 |
48 |
13.12.2004-15.12.2008 |
48 |
15.12.2008-19.12.2012 |
48 |
* Mandatele parlamentare complete, ulterior exercitate, vor fi calculate în condițiile prevăzute de art. 63 alin. (1) și (4) din Constituția României, republicată. |
e) mandate incomplete – mandate deținute de deputați și senatori care au durate mai mici decât cele de la lit. c);
f) luni de mandat – luni întregi dintr-un mandat incomplet, fracțiunile de lună nu se iau în calcul;
g) indemnizația brută lunară aflată în plată – indemnizația lunară brută stabilită conform legii pentru un deputat sau pentru un senator aflat în exercițiul mandatului;
h) indemnizația brută pentru limită de vârstă – drepturile individuale lunare cuvenite persoanelor ce au deținut și exercitat mandat/e de deputat sau de senator.
Art. 3.
(1) De indemnizația prevăzută la art. 1 beneficiază și deputații sau senatorii care au deținut această calitate anterior intrării în vigoare a Legii nr. 96/2006, în condițiile aceluiași articol.
(2) În situația în care o persoană îndeplinește condițiile prevăzute de art. 1 alin. (2), acordarea indemnizației se poate solicita numai după data încetării mandatului aflat în derulare, cu respectarea prevederilor art. 49 alin. (1) și (2) din Legea nr. 96/2006.
(3) Pe perioada exercitării unui nou mandat, plata indemnizației pentru limită de vârstă se suspendă, urmând a fi reluată, la încetarea acestuia, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitat după suspendare.
Art. 4.
În vederea aplicării prevederilor art. 50 din Legea nr. 96/2006, persoana care se consideră îndreptățită să beneficieze de indemnizația pentru limită de vârstă va depune un certificat de cazier judiciar.
Art. 5.
(1) Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară a unui deputat sau senator în activitate, rotunjindu-se din leu în leu în favoarea beneficiarului.
(2) Calculul numărului lunilor de mandat se face prin însumarea numărului de luni aferente a maximum 3 mandate de parlamentar.
(3) În situația în care o persoană a exercitat mai mult de 3 mandate, aceasta poate opta pentru indicarea mandatelor care să fie luate în calcul.
(4) În situația în care o persoană a exercitat cel puțin un mandat complet, iar celelalte mandate sunt incomplete, la calculul indemnizației stabilite potrivit alin. (1) și (2) se iau în calcul și lunile aferente mandatelor incomplete, în limita a 3 mandate de 48 de luni.
(5) Deputații și senatorii care au valorificat perioadele de mandat la stabilirea pensiei de serviciu conform Legii nr. 7/2006 privind Statutul funcționarului public parlamentar, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu pot valorifica aceleași perioade de mandat și pentru a solicita indemnizația pentru limită de vârstă prevăzută de Legea nr. 96/2006, republicată.
Art. 6.
Indemnizația pentru limită de vârstă se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizația brută lunară a unui deputat/senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeași dată.
Art. 7.
Indemnizația pentru limită de vârstă calculată conform art. 5 alin. (1) și (2) din prezentele norme este supusă impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate, conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 8.
(1) Indemnizația pentru limită de vârstă se acordă la cererea persoanei îndreptățite.
(2) Cererea, semnată și datată olograf, însoțită de toate documentele necesare, se depune personal, prin poștă sau prin mandatar desemnat prin procură specială autentică.
(3) Procura specială autentică prevăzută la alin. (2) se emite potrivit reglementărilor legale în materie. Dacă procura nu este redactată în limba română, aceasta trebuie însoțită de traducere legalizată.
(4) Cererea de acordare a indemnizației pentru limită de vârstă, însoțită de documentația necesară, se depune la Secretariatul general al Camerei Deputaților sau al Senatului, după caz, în cel mult 30 de zile de la data îndeplinirii condițiilor de acordare a acestui drept.
(5) Cererile depuse până la intrarea în vigoare a prezentelor norme își mențin valabilitatea, urmând ca dosarul să fie completat cu actele necesare stabilirii indemnizației pentru limită de vârstă.
(6) În cazul persoanelor care îndeplinesc condițiile de acordare a indemnizației pentru limită de vârstă și a căror cerere a fost înregistrată peste termenul prevăzut la alin. (4), drepturile se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea, însoțită de documentația completă.
(7) În cazul dosarului incomplet, se va pune în vedere solicitantului completarea acestuia, drepturile urmând să se acorde de la data depunerii cererii.
(8) În cazul persoanelor care au exercitat mai multe mandate, atât de deputat, cât și de senator, cererea se va depune la Secretariatul general al Camerei la care au exercitat ultimul mandat.